Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hvězdy Instagramu: Tipy na místa s geniem loci

České hvězdy Instagramu

České hvězdy Instagramu Shutterstock

Cestování je kořením života. Přináší tolik potřebnou dávku barev, vůní a zážitků, o které se s radostí dělíme se svými blízkými. Samozřejmostí moderního světa je sdílení zážitků prostřednictvím sociálních sítí, přičemž v tomto případě víc, než kdy jindy platí, že jedna fotografie poví víc, než tisíc slov. Pojďme si představit místa naší domoviny, která mají neopakovatelného genia loci. 

Vznešené zámecké areály

Barokní zahrada, zámek Kroměříž

Barokní zahrada, zámek Kroměříž Shutterstock

Současným trendem sociálních sítí je přirozenost. Zvěčněte svou osobnost bez zkrášlujících aplikací na pozadí některé z jedinečných historických staveb. Rozhodně uspějete s arcibiskupským zámkem Kroměříž, kde se točil Amadeus i nové zpracování Angeliky. Procházka dokonale fotogenickou barokní zahradou s mnoha potůčky, romantickými sochami a malebnými zákoutími je splněným snem každého fotografa.

Vyberte si dovolenou v Česku

Rozkvetlé louky

Větrný mlýn, Klučov

Větrný mlýn, Klučov Shutterstock

Položit se na rozkvetlou louku a naslouchat písním hmyzu, uplést si věneček z divokých květin a nechat čas jen tak plynout. Fotogeničtější kout krajiny abyste pohledali. Sbalte si piknikový koš, deku (případně repelent) a vzhůru na louku. Ty nejpanenštější najdete na Uherskohradišťsku. U hranic se Slovenskem v chráněné krajinné oblasti Bílých Karpat vás omámí Žítkov. Domov bájných románových bohyní i nekonečných luk, na kterých není nouze ani o orchideje.

Nadhled rozhleden

Výhled z rozhledny Svatobor

Výhled z rozhledny Svatobor Shutterstock

Nemusíte letět letadlem, abyste zaplnili svůj Instagram snímky krajiny viděné z ptačí perspektivy. Rozhledny zažívají v posledních letech velký boom a póza na některé z nich se tak stává téměř nezbytností. Studentům architektury důvěrně známý televizní vysílač Ještěd, postavený ve tvaru hyperboly, je krásný nejen na pohled, ale nabízí i jedinečný výhled na všechny světové strany. Oproti technicky dokonalé dominantě libereckého kraje překvapí rozhledna Svatobor u Sušice výhledem na krásu šumavských hvozdů i hluboce relaxační atmosférou. Mimochodem, Slované považovali okolí rozhledny za sídlo pohanských bohů. Zkuste se zastavit u nedalekého léčivého pramene Vodolenka. Možná budete mít štěstí a podaří se vám zachytit všudypřítomnou magickou atmosféru.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Kouzlo starých časů

Rožnov pod Radhoštěm, muzeum

Rožnov pod Radhoštěm, muzeum Shutterstock

Potřebujete dodat svému Instagramovému profilu špetku originality? Vyměňte snímky k dokonalosti vyšperkovaných pokrmů za poctivou dávku folklóru. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm vám dovolí nahlédnout do tradiční beskydské dědiny s dřevěnými domky, kostelem i funkčním vodním mlýnem. Uprostřed ovčího stáda se vám zaručené podaří vykouzlit ten nejpřirozenější úsměv.

Objevujte s námi krásy naší vlasti

Přírodní poklady

Černé Jezero, Šumava

Černé Jezero, Šumava Shutterstock

Hemží se to na vašem účtu obrázky exotických končin? Zkuste si pro letošní rok užít cestu kolem světa v našich zeměpisných šířkách. Iluzi pouště vyčarovala příroda u Vlkova na Třeboňsku. Až ulovíte dokonalý snímek, osvěžte se skokem do některé z průzračně čistých Veselských pískoven. V naší domovině není nouze ani o sopky. Ty bahenní jsou k vidění v Národní přírodní rezervaci Soos, nedaleko Františkových Lázní. Drsnou krajinou českého Yellowstonu vás provede 1,2 km dlouhá naučná stezka. Poctivou dávku svěží zelené barvy vám nabídnou bujné šumavské hvozdy. Dokonalé snímky vodní hladiny zaručeně pořídíte u některého z pěti zdejších ledovcových jezer. Je jen na vás, zda dáte přednost největšímu Černému jezeru, Čertovu jezeru, které podle pověsti vyryl do šumavské krajiny sám ďábel, nejmenšímu, romantickému jezeru Laka, sousednímu Prášilskému jezeru nebo kamenitému Plešnému jezeru.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín