Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Inspirativní Florida: Po stopách Hemingwaye až do vesmírného centra

Monika z Ontheroadagain.cz na cestách

Monika z Ontheroadagain.cz na cestách

Všude jsme slýchali, že Florida je stát pro americké důchodce a kubánské imigranty, a že tam v podstatě nic není. Jak jsme ale zjistili, Florida má hodně co nabídnout, nehledě na věk, nebo koníčky.

Miami

Ocean Drive vypadá v noci skvěle

Ocean Drive vypadá v noci skvěle

V Miami jsme se vydali po stopách Dextera a prohlédli si několik seriálových lokací v Downtown a také ikonickou Ocean Drive s neonovými nápisy v South Miami Beach. Koupání je tady krásné, oceán bývá klidnější a teplý. 

Objevujte s námi svět

Key West

Key West žije hlavně v noci

Key West žije hlavně v noci

Na Key West jsme původně plánovali zůstat jen jednu noc, ostrovní město nás ale natolik uchvátilo, že jsme to prodloužili na tři. Architektura se tu blíží koloniálnímu stylu a v centru je na každém rohu něco zajímavého. 

Jen tak si sednout mezi motýli a rozjímat

Jen tak si sednout mezi motýli a rozjímat

Kromě obligátního nejjižnějšího bodu kontinentálních USA a Mile 0 dálnice US-1 mě naprosto nadchlo motýlárium Butterfly Conservatory. Je to úžasně uklidňující místo. Motýli si na vás i sednou (hlavně když máte barevné oblečení) a můžete je obdivovat zblízka. Kousek dál je dům Ernesta Hemingwaye s poutavou expozicí o jeho životě. Žije tu zhruba 50 koček a všechny jsou potomky Hemingwayovy kočky Snowball, která měla na tlapkách 6 prstů. Jedna ze současných tuto anomálii podědila.  

Hemingwayův dům v koloniálním stylu

Hemingwayův dům v koloniálním stylu

Chcete si užít západ slunce? Než na turisty obsypaný Mallony Square, raději se vydejte na kouzelné místo s geniem loci, Fort Zachary. Také noční hudební scéna je na Key West velmi bohatá a kvalitní, živou hudbu najdete téměř v každém baru. 

Impozantní stavba de facto přímo v oceánu

Impozantní stavba de facto přímo v oceánu

Můžete se vydat na celodenní výlet do národního parku Dry Tortuga National Park. Cesta lodí je sice velmi rozhoupaná, ale rozhodně to za to stojí. Celému ostrovu vévodí Fort Jefferson, pozoruhodně zachovalá stavba navzdory místním podmínkám. V okolí se dá i šnorchlovat.

Dovolená v období pandemie aneb Dubaj vám dobije baterky i s rouškou

Čtěte také:

Dovolená v období pandemie aneb Dubaj vám dobije baterky i s rouškou

Orlando

V parku Universal Studio mají i Simpsonovi

V parku Universal Studio mají i Simpsonovi

Do Orlanda se turisté hrnou ze dvou důvodů. Prvním jsou zábavní parky a druhým Kennedy Space Center na nedalekém Cape Canaveral. Pokud vás lákají zábavní parky, můžete si vybrat z nepřeberné plejády adrenalinových atrakcí. Pokud plánujete návštěvu Kennedy Space Center, ideální je vyhradit si na to alespoň dva dny. My jsme měli jen jeden, a tak jsme si návštěvu předem důkladně naplánovali. Naprostým základem je Space Shuttle Atlantis, kde uvidíte reálný model raketoplánu. Můžete si osahat všechna tlačítka na palubě, vyzkoušet si na simulátorech různé úkony, které musí astronauti zvládnout, a hlavně si můžete vyzkoušet start rakety! 

Pravý raketoplán Atlantis s pravým mechanikem

Pravý raketoplán Atlantis s pravým mechanikem

Bývalí astronauti jsou k dispozici a rádi si s vámi popovídají o čemkoli, co vás zajímá. Připlatili jsme i pár dolarů za rozšířenou projížďku autobusem, kterým nás vzali na Space X, odkud startují raketoplány do vesmíru. Viděli jsme také Vehicle Assembly Building, kde se staví rakety. Mimochodem to je největší jednopatrová budova světa. A když budete mít štěstí, potkáte cestou i pár krokodýlů.

Mrkněte na nabídku zájezdů

Autobus vás pak nechá u expozice o misích Apollo, kde uvidíte reálná řídící střediska těch nejslavnějších misí a můžete si dokonce i sáhnout na kámen z Měsíce. Taky doporučuji sledovat na internetu kalendář startů raket a pokud můžete, naplánovat návštěvu podle toho. Návštěva Kennedy Space Center je bezesporu zážitkem na celý život. 

Bok Tower Gardens

Pan Bok chtěl po sobě zanechat něco krásného pro příští generace. Koupil tedy pozemek a jednomu z tehdy nejznámějších zahradních architektů zadal speciální úkol: vytvořit to nejkrásnější místo v celých Spojených státech. Architekt Frederick Law Olmstead vytvořil oázu, ve které má každý kus zahrady svůj smysl. Třeba Dětská zahrada, kde se děti učí, jaké rostliny jsou jedlé či jinak užitečné. Na kopci tomu všemu vévodí nádherná zvonkohra s 60 zvony, která zvládá 5 oktáv (pro srovnání pražská Loreta 2,5 oktávy). Pořádají se tam koncerty a každou hodinu hraje zvonkohra ze záznamu. 

Více o našich cestách najdete na www.ontheroadagain.cz.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín