Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dovolená v období pandemie aneb Dubaj vám dobije baterky i s rouškou

Dubaj vám dobije baterky

Dubaj vám dobije baterky Archiv Michala Bošely

Je v době pandemie bezpečné cestovat? Jak to vlastně celé probíhá? A jak to právě teď funguje v Dubaji? Pokud i vy přemýšlíte o úniku z české reality, následující řádky vám odpoví na řadu otázek. Svou osobní zkušenost z nedávné dovolené v Dubaji popsal marketingový manažer Invia, Michal Bošela.

Jsem člověk, který celou dobu se vší vážností respektuje situaci a dodržuje veškerá pravidla, pracuji na homeoffice, omezil jsem sociální i rodinné kontakty na minimum, nosím respirátor. V rámci zejména mentální očisty jsem se rozhodl aspoň na pár dní utéct. Volba byla jasná, protože Dubaj znám a současně je to nejbližší destinace s letními teplotami (pět hodin přímého letu). Co je potřeba zdůraznit je fakt, že Spojené arabské emiráty mají aktuálně 11x méně nakažených než Česká republika (15 398 vs. 174 706 u nás), čísla jejich nakažených dále klesají a do konce března bude naočkováno téměř 50 % populace.

Dovolená budoucnosti: 4 atrakce, které si v Dubaji nesmíte nechat ujít

Čtěte také:

Dovolená budoucnosti: 4 atrakce, které si v Dubaji nesmíte nechat ujít

Dopředu předesílám, že celá dovolená znamenala podstoupit čtyřikrát test a po návratu domů pět dní samoizolace, ale za tu duševní očistu to stálo. Mimochodem, pokud cestou na letiště musíte projet jiným okresem, stačí když se při kontrole prokážete čestným prohlášením a zároveň např. letenkou nebo potvrzením o ubytování v destinaci. Omezení pohybu mezi okresy neplatí pro vycestování z České republiky a je ošetřeno výjimkou, což platí i pro cestu na testování. Tedy, do vedlejšího okresu sice nemůžete, ale vašemu odpočinku u moře nic nebrání. 

Test zdarma

Příjemná karanténa do výsledku testu

Příjemná karanténa do výsledku testu Visit Dubai

Při odletu je potřeba předložit negativní PCR test ne starší než 72 hodin. Po příletu jsem musel podstoupit další test přímo na letišti. Bylo to vcelku rychlé a hlavně zdarma. Následuje kontrola už dovezených výsledků z ČR. U imigrační kontroly byste správně podle všech oficiálních informací měli předložit klasicky pas plus ukázat speciální mobilní C-19 appku s QR kódem a k tomu ještě příjezdový formulář. Realita? O aplikaci ani formulář se nikdo nezajímal, přesto doporučuji je mít připravené.

Bydlel jsem přímo na začátku plážové promenády La Mer (Jumeirah Beach). Je to asi tři kilometry dlouhá multikulturní citywalk s kavárnami, restauracemi, atrakcemi pro děti a bohatým nočním životem. 

Mrkněte na nabídku zájezdů do Dubaje

Dubaj v době pandemie

Označení rozestupů u fontány

Označení rozestupů u fontány Archiv Michala Bošely

Po příletu byste neměli opouštět prostory hotelu, dokud vám nepřijde SMS s výsledky testu. Pak můžete vyrazit do města. Většina lidí zamíří do nejznámější části City Downtown, kde stojí i nejvyšší budova světa Burj Khalifa a největší OC Dubai Mall. Obecně je teď v Dubaji oproti normálu výrazně méně turistů. Kde byly dříve davy, postávají malé skupinky a páry. Na místech s atrakcemi dodržují všichni rozestupy vytyčené samolepkami na zemi.

Téměř prázdné pláže v Dubaji

Téměř prázdné pláže v Dubaji Archiv Michala Bošely

Povinností je nošení roušek všude kromě pláží. A samozřejmě je nemusíte mít, když jíte. Nikdo si nedovolí sundat roušku, i kdyby šel parkem úplně sám. Na dodržování dohlíží všudypřítomní strážci objektů a městských částí. Ač se to může zdát nepříjemné, člověk si rychle zvykne a vlastně to není takový problém, protože většinu času se buď stravujete nebo chytáte bronz na pláži. A přesuny probíhají zpravidla taxíkem, takže se nekonají žádné venkovní túry v roušce. Ostatně na to ani není Dubaj stavěná.

Výhled z prázdné Burj Khalify

Výhled z prázdné Burj Khalify Archiv Michala Bošely

Otevřené je všechno – restaurace, obchody, atrakce – samozřejmě s pevně danými pravidly. Největší výhodou je momentálně už zmiňovaná absence turistů. Pro mě osobně je naprosto neuvěřitelné navštívit notoricky známé atrakce Burj Khalifa, Dubai Frame, Ski Dubai apod., kde skoro nikdo není. V minulosti jsem kvůli davům utíkal, teď jsem si je naopak vychutnával. 

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Cesta domů

Dubaj z letadla

Dubaj z letadla Shutterstock

Navzdory nízkému počtu nakažených se Emiráty řadí z rozhodnutí české vlády do nejrizikovější skupiny, což znamená, že při návratu do vlasti je nutné předložit PCR test ještě před odletem do Česka. Naštěstí v Dubaji to není žádný problém, testuje se tady skoro na každém rohu včetně obchodních center. Doporučuji zařízení American Hospital, kde fungují 24/7, takže test o půlnoci je vcelku rychlá záležitost a potvrzení o výsledku testu vám pošlou e-mailem. Cena je 150 AED, tedy asi 900 Kč. Pokud letíte se společností Emirates, dostanete po předložení letenky slevu (to platí pro vybrané kliniky).

Doma jsem se ještě pět dní po příletu držel v samoizolaci, ve které de facto žiji a pracuji už řadu týdnů i bez cestování. Samoizolace není karanténa, a tak můžete v nezbytně nutných případech k lékaři, na úřad apod. Nejdříve pátý den po příletu je nutné podstoupit další PCR test a pokud vyjde negativně, nařízená samoizolace končí. 

Jaké atrakce a krásy ukrývá emirát Ras al Khaimah?

Čtěte také:

Jaké atrakce a krásy ukrývá emirát Ras al Khaimah?

I když to bylo pouhých pět dnů, dobil jsem si baterky a znovu získal trošku optimistický pohled na svět kolem sebe. Nepokládám svoje rozhodnutí za nezodpovědné vůči situaci v ČR, absolvoval jsem celkem čtyři testy, dodržel jsem samoizolaci a chránil sebe i ostatní nošením respirátoru. Osobně si myslím, že psychický tlak plynoucí ze zoufalosti situace v naší zemi může mít na naše zdraví daleko vážnější následky.

25.03.2021 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín