Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 důvodů, proč jsme si zamilovali italské Dolomity

Blanka Odvárková ze smilingway.cz

Blanka Odvárková ze smilingway.cz

Dolomity jsme navštívili poprvé, když měl náš starší syn půl roku. Hledali jsme hory se slunečným počasím a upravenými trasami a chtěli jsme si užít nádherných výhledů, aniž bychom museli s miminkem v nosítku zdolávat značná převýšení. Tahle destinace naše požadavky splnila na jedničku. Sbalili jsme trekové boty, balík plen, nasedli do auta a ještě tentýž den si užívali pohledy na Lago di Braies. V článku vás zavedeme na místa v Dolomitech, která jsme během naší dovolené navštívili a která doporučujeme k návštěvě i vám. Stojí totiž za to.

1. Lago di Braies

Lago di Braies s průzračnou vodou

Lago di Braies s průzračnou vodou

Lago di Braies byla naše první zastávka na cestě a zároveň největší překvapení. Ikonické jezero jsem si totiž ve svých představách vykreslila úplně jinak. Chyběla v nich ta velká parkoviště a stovky turistů, ale není se čemu divit, protože Lago di Braies je jedním slovem úchvatné. Křišťálově čistá voda s okolními vrcholky, které strmě padají do jezera mi téměř vehnaly slzy do očí. Leží v nadmořské výšce 1496 m a se svou hloubkou 36 m je nejhlubším jezerem v Dolomitech. Po pravé straně je velký hotel Pragser Wildsee a za ním kostel, kam se chodili modlit osvobození političtí vězni za 2. světové války. Od května do října si můžete půjčit dřevěnou loďku a projet se po hladině. My jsme celé jezero obešli po nenáročné stezce. A užívali si ho téměř pro sebe. To je ta smutná realita současného cestování - většina lidí si jen jezero vyfotí a jede zase dál. Lago di Braies je dokonalým příkladem overturismu. Pro jeho zmírnění tu v létě platí omezení - mezi 9:30 - 16:00 se k jezeru dostanete pouze autobusem, nikoliv autem.  

Vydejte se s námi do Itálie

2. Tre Cime 

Tre Cime

Tre Cime

Tre Cime jsou symbolem Sextenských Dolomit. Ostré vápencové štíty tady dosahují výšky 2 999 m. My jsme byli nadšení, protože v okolí jsou rozesetá malá jezírka, kde si můžete sednout a jen se kochat. Až pod štíty se dostanete po placené vysokohorské silnici, na kterou navazuje pěší stezka. Trasa je nenáročná a vhodná i pro děti. S kočárkem se totiž dostanete až do sedla Forcella Lavaredo, odkud je nádherný výhled na obě strany. 

Vrcholek Tre Cime

Vrcholek Tre Cime

Od Tre Cime vede několik stezek. Nejoblíbenější trasou je okružní trasa kolem horské chaty Dreizinnenhütte (4 hodiny; 10 km). Přímo odtud vede krátká odbočka do jeskyně, ve které vznikají ty nejkrásnější fotky s Tre Cime v pozadí. 

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Čtěte také:

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

3. Passo di Giau  

Majestátný Passo di Giau

Majestátný Passo di Giau

Horské průsmyky jsou jedna z nejlepších věcí, které v Dolomitech můžete navštívit. Během mžiku se dostanete do úplně jiného světa, kde se před vámi rozprostře fantastická podívaná složená z vápencových vrcholů a zelených luk posetých květinami. Bez větší námahy jste horám téměř na dosah a to je na Dolomitech skvělé. Jsou totiž přístupné všem. Jedním z těchto průsmyků je Passo di Giau, který propojuje města Cortina d´Ampezzo a Selva di Cadore. Je učiněným rájem pro motorkáře, protože ho tvoří několik strmých zatáček se stoupáním až 14 %. Autem jsme vyjeli do nejvyššího bodu na neplacené parkoviště a vyrazili směrem k vrcholu Ra Gusela, kvůli kterému je Passo di Giau známý.

Passo di Giau je perlou Dolomi

Passo di Giau je perlou Dolomi

Možností, kde zastavit, je tu nespočet, stejně tak horských chat a stezek různých obtížností. Průsmyk jsme prošli i z druhé strany směrem k Monte Cernera, kde se vám při troše štěstí podaří na mžik zahlédnout plaché kamzíky, kteří se kvapem ztratí v horách poté, co vás zbystří. 

Zájezdy do Itálie

4. Passo di Pordoi  

Louka na Passo di Pordoi

Louka na Passo di Pordoi

Horský průsmyk Passo Pordoi se nachází ve výšce 2 239 m a je tak druhým nejvyšším v Itálii. Propojuje města Canaznei a Arabba a najdete tu obří parkoviště, restaurace a další zázemí pro nedočkavé turisty. Průsmyk je zasazený mezi mohutným masivem Sella a Sass Becé a cílem většiny návštěvníků je právě Sella, protože až nahoru vede lanovka, takže si ušetříte spoustu dřiny a námahy. Od horní stanice lanovky se pak větví řada stezek a nejzajímavější je trasa na vrchol Piz Boé. Ocitnete se tu tak trochu ve vesmíru, protože jeho okolí mnohým připomíná měsíční krajinu.  

Passo di Pordoi

Passo di Pordoi

Sass Becé je úplně jiné. Dlouhé lány zelených koberců, uprostřed kterých se majestátně tyčí nejvyšší vrchol Dolomit - Marmolada. A bez přehánění nám doslova spadla slánka, když jsme to viděli na vlastní oči. Můžete odtud pokračovat dál po úbočí hory až k jezeru Lago di Fedaia, stezka je nenáročná a poskytuje nádherné výhledy na vrchol Marmolada po pravé straně.

Vzhůru na sjezdovku! Objevte 5 nejlepších lyžařských středisek Itálie

Čtěte také:

Vzhůru na sjezdovku! Objevte 5 nejlepších lyžařských středisek Itálie

5. Sassolungo

Sassolungo

Sassolungo

Sassolungo je s výškou 3 181 m nejvyšším vrcholem horské skupiny Langkofel a jedním z nejpůsobivějších vrcholů v Dolomitech. To dokládá i jeho název, který v překladu znamená Dlouhá skála. K hoře se dostanete snadno po horském průsmyku Passo di Sella, který propojuje údolí Val Gardena a Val di Fassa. Je tu velké, placené parkoviště a několik restaurací. My jsme v okolí strávili hodiny a prošli několik stezek, díky kterým si užijete výhledy z nichž přechází zrak. Když pak odbočíte od parkoviště doprava, můžete celý vrchol obejít díky středně náročné okružní trase, která vám zabere asi 4 hodiny. Opět je tu možnost se nechat vyvézt lanovkou až na samotný vrchol sedla. Jízda je zážitkem sama o sobě, protože se jedná o jedinou gondolovou stojící lanovku v okolí. Je určená pro 2 osoby a nezastavuje, takže do ní musíte naskočit za jízdy. Nahoru se však s trochou námahy dostanete také po svých, cesta vede sutí strmě do kopce a zabere vám asi hodinu a půl.  

Je tu nádherně!

Je tu nádherně!

Dolomity nás naprosto očarovaly svými vápencovými štíty dramaticky vystupujícími z alpských luk, upravenými stezkami, útulnými horskými chatatami a výbornou italskou kuchyní. Ne nadarmo jsou zapsané na seznamu přírodního dědictví UNESCO.

Navštivte web autorky Blanky Odvárkové s dalšími zajímavými články:

Smilingway.cz

22.03.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín