Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země sladkého nicnedělání aneb Kam vyrazit na dovolenou v Itálii

Už si pomalu začínáte balit zavazadla na dovolenou, a ještě si necháváte prostor pro volbu ideální destinace? Zkuste si pro letošek užít dny volna v zemi, kde si v každé restauraci zaručeně pochutnáte, odpočinete si na nejkrásnějších evropských plážích, budete obdivovat světoznámé památky a do puntíku naplníte oblíbené úsloví místních – dolce far niente. Itálie vám kromě sladkého nicnedělání nabídne i úhledný balíček zážitků všeho druhu.

Porto Cervo

Porto Cervo, Itálie

Porto Cervo, Itálie Shutterstock

Čirý luxus, tak by se dvěma slovy dalo popsat letovisko, které by svou pověstí mohlo leckterého turistu od návštěvy spíše odradit. Odhoďte zábrany a vychutnejte si to nejlepší co Sardinie na svém Smaragdovém pobřeží nabízí. Porto Cervo je pulzujícím srdcem celé oblasti. Najdete zde proslulý přístav, značkové obchody, pětihvězdičkové hotely, noční kluby i luxusní vily rozeseté po okolních kopcích. Azurově modré moře si tu užijete na dokonale upravených písčitých plážích s prvotřídním servisem, v romantických zálivech i na četných ostrůvcích.

Vydejte se s námi do Itálie

Taormina

Taormina, Itálie

Taormina, Itálie Shutterstock

Lepší oblečení si přibalte do kufru i v případě, že míříte na slunnou Sicílii. Největší ostrov ve Středozemním moři má neopakovatelné charisma a starobylé městečko Taormina vás během večerní procházky okouzlí svou krásou. Domníváte-li se, že se vám podaří procestovat celý ostrov během týdenní dovolené, pak si raději dejte méně smělé cíle. Stačí, když se na chvilku zadíváte na řeč těla místních trhovců, dopřejete si odpočinek na osamělé oblázkové plážičce, s respektem projdete trasu vedoucí kolem Etny nebo si dáte doušek lahodného červeného vína a čas získá úplně jiný rozměr.

Lago di Como, jedno z nejkrásnějších míst Itálie

Čtěte také:

Lago di Como, jedno z nejkrásnějších míst Itálie

Forio di Ischia

Forio di Ischia, Itálie

Forio di Ischia, Itálie Shutterstock

Dvě nádherné pláže Citara a Cava dell'isola, léčivé termální prameny, roztomilé domky s barevnými fasádami, starobylé kostelíky, všudypřítomné vinice a jeden z nejkrásnějších výhledů na otevřené moře. Co víc si můžete přát od dovolené v malém rybářském městečku, které si do dnešních dní uchovalo příjemně starobylý ráz. Rozmanitost ostrovní flóry vás překvapí během prohlídky botnické zahrady La Mortella.

Zájezdy do Itálie

San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto, Itálie

San Benedetto del Tronto, Itálie Shutterstock

Na dlouhých plážových promenádách, lemovaných palmami, dokonale vyvenčíte všechny kousky vašeho letního šatníku. Na Palmovou riviéru míří každé léto vyznavači vodních sporů, rodiny s malými dětmi i milovníci cyklistiky. Najdou tu dokonalé zázemí, perfektně značené cyklostezky, vynikající restaurace i průzračně čisté Jaderské moře.

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Čtěte také:

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Otranto

Otranto, Puglia, Itálie

Otranto, Puglia, Itálie Shutterstock

Jedno z nejpozoruhodnějších letovisek dalo jménu průlivu mezi Itálií a Albánií. Nejvýchodnější město v Itálii je důkazem toho, že není nutné volit mezi historií a krásnými plážemi. V Otrantu si můžete přímo z krásné pláže, pokryté bělostným pískem, odskočit na prohlídku mohutného Aragonského hradu, projít se po největší podlahové mozaice v Evropě nebo se poklonit kráse kostela sv. Petra – jediného dochovaného byzantského chrámu v Itálii.

Cinque Terre

Cinque Terre, Itálie

Cinque Terre, Itálie Shutterstock

Kdybyste měli na paměťové kartě svého fotoaparátu místo na poslední snímek, pak si ho šetřete na návštěvu Cinque Terre. Malebný kout země v severozápadní Itálii rozhodně nezaměníte s žádným jiným. Výhled na pět vesnic, krkolomně posazených na rozeklaných útesech nad mořem, jen stěží něco překoná. Nejlepší podmínky pro koupání nabízí vesnice Monte Rosso. Na příjemné písčito-oblázkové pláži s pozvolným vstupem do moře ze sebe smyjete únavu po náročném výstupu a pochutnáte si na zaručeně čerstvých plodech moře a delikátním dezertním víně Sciacchetra.

Objevujte s námi Itálii

Punta Ala

Punta Ala, Itálie

Punta Ala, Itálie Shutterstock

Golf, potápění, tenis, plavání, jízda na koni, cyklistika a všechny vodní sporty, jaké si jen dovedete představit. Toskánsko s azurově modrou oblohou, bělostnými písčitými plážemi a okouzlující přírodou je synonymem pro pohodovou dovolenou. Letovisko Punta Ala je součástí přírodní rezervace Maremma, proslulé nádhernými plážemi i písečnými dunami. Všudypřítomné borové háje zajišťují příjemné klima a ani uprostřed hlavní sezóny tu nepanují úmorná vedra. Vaše chuťové pohárky si tu užijí orgie, zdejší proslulé víno a vynikající jídlo uspokojí i ty nejnáročnější. A srdce cestovatele zaplesá během výletů do středověkých vesniček, olivových hájů i historických skvostů, jakými jsou Florencie, Pisa či San Gimignano.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Caorle

Caorle, Itálie

Caorle, Itálie Shutterstock

V tomto elegantním severoitalském městečku na vás dýchne historie. Ohromí vás krásným, dva tisíce let starým historickým centrem s typickými pestrobarevnými domky, úzkými uličkami plnými obchůdků i příjemným rybářským přístavem. Ne nadarmo bývá Caorle nazýváno malými Benátkami. Obzvláště večerní procházky tady mají nezapomenutelné kouzlo. Pozadu nezůstávají ani pláže, pokryté jemným pískem, který poskytuje dostatek stavebního materiálu pro malé architekty.

Lido di Jesolo

Lido di Jesolo, Itálie

Lido di Jesolo, Itálie Shutterstock

Lido di Jesolo bývá považováno za nejkrásnější letovisko Benátské riviéry. Nad zdejším zlatavým pobřežím vlají Modré vlajky, udělované za kvalitu servisu a čistotu moře. Jaderské moře klesá do hloubky jen velmi pozvolna, a tak si tady užijí vodní radovánky i ti nejmenší. Celým letoviskem se vine dlouhá pěší zóna, lemovaná množstvím kaváren, obchůdků, barů i cukráren, nabízejících tu nejlepší smetanovou zmrzlinu. Na předměstí Jesola se nachází oblíbený aquapark Aqualandia s dokonalou kopií karibské pláže, množstvím tobogánů, relaxační zónou, línou řekou, bungee jumpingem i velkým dětským hřištěm.

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Čtěte také:

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Grado

Grado, Itálie

Grado, Itálie Shutterstock

Kromě vyhlášených památek je letovisko Grado výjimečné také bohatou historií – evropská smetánka sem jezdila odpočívat již za Rakouska-Uherska. Mocnáře sem vábilo nejen okouzlující pobřeží, ale také jedinečné mikroklima, které dalo vzniknout četným lázeňským areálům. Vynikající reference má i zdejší moderní 18-ti jamkové golfové hřiště s unikátním ostrovním greenem.

Zájezdy do Itálie

Tropea

Tropea, Itálie

Tropea, Itálie Shutterstock

Nenechte se zmýlit názvem, Tropea neleží v tropickém podnebném pásu, ale v italské Kalábrii. Zažijete tu příjemně uvolněnou atmosféru, pestrý noční život i rajsky krásné písčité pobřeží. Jeho kouzlo si beze strachu vychutnají i rodiny s malými dětmi a méně zdatní plavci. Břeh se tu svažuje do hloubky jen velmi zvolna. Úchvatnou modř Tyrhénského moře oceníte zejména při pohledu z výšin nedalekého skalního masivu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín