Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Top 12 okouzlujících míst Jihoafrické republiky

Vydejte se po našich stopách na místa, která nejsou zaplněná turisty a vaše dovolená dostane úplně jiný nádech. Inspirujte se, kam za potápěním se žraloky, nekonečnými treky a dobrodružnými safari parky.

Ačkoliv pro nás safari bylo cílem číslo jedna, v Jihoafrické republice jsme toho zažili mnohem více. A to i díky tomu, že naše adrenalinové srdce nás zavedlo k několika úžasným místům. Dokázali jsme si, že i za dva týdny se dá zažít dovolená snů ???? 

Okouzlující krásy přírody všude, kam se podíváte

Jihoafrická republika se výrazně vymyká průměru afrických zemí. Nejenom, že nás zde příjemně překvapila kvalitní dopravní infrastruktura, ale také se nám zamlouvaly nekonečné možnosti k prozkoumání místní přírody. Svou cestu jsme začali v městečku Port Elizabeth, kam jsme přeletěli ihned po přistání v Johannesburgu. Jelikož jsme velkou část cesty strávili v autě, dost nám pomohli cestovní doplňky, které jsou našim praktickým parťákem na každé naší cestě.

1. Stormsriver

Naší první zastávkou byl národní park Tsitsikamma nacházející se asi dvě hodinky od Port Elizabeth. Jeho hlavní dominantou jsou dva dřevěné mosty nad řekou Stormsriver. V parku se toho však nachází mnohem víc. Pokud si teda vyhradíte více času, můžete si zde zapůjčit i kajaky a prozkoumat tamní místo z vody.

Storms river

Storms river

2. Mossel Bay

Jelikož milujeme procházky, nemohli jsme vynechat St. Blaize trail, který se nachází jen kousek od přístavního městečka Mossel Bay. 10 km dlouhý trek jsme začali u majáku, kde jsme si dopřáli i otužovačku v přírodním „bazénku“ Indického oceánu (Die Poort – A tidal pool). Po několika hodinách jsme došli až k Pinnacle Point, který je zakončený krásnou dřevěnou stezkou.

Mossle Bay

Mossle Bay

3. Gansbaai a potápění se žraloky

Adrenalin je to, co vyhledáváme. A kde jinde si zvednout krev v žilách než v Jihoafrické republice. Potápění se žraloky patří na vrchol našeho pomyslného řebříčku v překonávání strachu. Ten pocit, když se díváte do očí největšímu predátorovi světa, je nepopsatelný. Se společností Shark Zone, která nám tento výlet zprostředkovala, jsme byli maximálně spokojení.

Gansbaii potápění se žraloky

Gansbaii potápění se žraloky

4. Střelkový mys

Nejjižnější bod Afriky a místo, kde se setkávají dva oceány – Atlantický a Indický. Toto místo jsme si nemohli nechat ujít. A už vůbec jsme nemohli nevyzkoušet rozdíl v teplotě obou oceánů. Stačilo mezi oceány ujít několik stovek metrů a menší rozdíl teplot byl skutečně poznat.

Střelkový mys

Střelkový mys

5. Hermanus

Městečko Hermanus je proslulé jako nejlepší místo pro pozorování velryb. Ale protože jsme cestovali do Jihoafrické republiky v listopadu, předem jsme věděli, že na tohoto savce štěstí mít nebudeme. Velryby se zde totiž vyskytují spíše od března do října.

Hermanus

Hermanus

TIP: Teplota se v Jihoafrické republice pohybuje v našich zimních měsících na úrovni 20 až 25 °C. V tomto počasí a při všech zmíněných aktivitách tak nezapomeňte doplňovat tekutiny. My na svých cestách využíváme praktickou skládací láhev, která nám nezabere žádné místo a svými rozměry je ideální i do příručního zavazadla.

6. Kapské město a okolí

Jedno ze tří hlavních měst této země ukrývá mnoho krásných a dobrodružných míst. Kapské město je známé zejména díky fotbalovému stadionu, kde se konalo mistrovství světa ve fotbale v roce 2010. My jsme však stáli o jiná krásná místa.

7. Stolová hora

Uprostřed Kapského města se týčí Stolová hora, na kterou se můžete dostat hned několika cestami. My jsme se rozhodli překonat výšlap s 800metrovým převýšením, který započal už v 7 hodin ráno. Chtěli jsme se totiž vyhnout davům turistů. Brzké vstávání se nám však stalo osudným, a to kvůli počasí. Ještě hodinu po dosáhnutí vrcholu jsme měli zataženo.

TIP: Před výšlapem na Stolovou horu si vyčíhněte dokonale slunečný den. A vyrazte na vrchol v moment, kdy nebude Stolová hora zahalena v oblacích. Užijete si mnohem hezčí výhled.

8. Lion’s Head

Dalším zajímavým dobrodružstvím byla cesta na vrchol Lion’s Head. Nachází se pouze pár minut autem od Stolové hory. Trasa nebyla příliš náročná, ale narazili jsme na několik úseků, kde jsme museli lézt i po skalách. Na vrchol se dalo samozřejmě dostat i jednodušší cestou. To ale nebylo nic pro nás ???

Lions Head

Lions Head

9. Signal Hill a tandem paragliding

Jelikož nikdy nemáme adrenalinu dost, rozhodli jsme se prohlédnout si Kapské město i z ptačí perspektivy. Jak? Poprvé v životě jsme si vyzkoušeli tandem paragliding. Spousta organizací zařizuje seskoky z hory Signal Hill, jenž se nachází kousek od Lion’s Head. My jsme si vybrali společnost Para-pax, a dokonce jsme odešli i s malým dárečkem v podobě klíčenky vyrobené z korálků s podobiznou vlajky Jihoafrické republiky.

10. Boulders Beach a tučňáci

V druhé půlce dovolené dolehla únava i na nás, a tak jsme se rozhodli trochu si odpočinout a vydat se na jih za zvířátky. Jelikož milujeme tučňáky, první zastávkou byla Boulders Beach. Nachází se zde hned několik desítek až stovek roztomilých tučňáků. Popravdě, roztomilých pouze na pohled. Tučňáci si totiž bedlivě střeží své teritorium, což jsme poznali na vlastní kůži. Pár z nás odcházelo z poklovanými končetinami.

Boulders Beach a tučňácí

Boulders Beach a tučňácí

TIP: Pokud nevyužijete hlavní vchod, ale vplížíte se k tučňákům ze strany od vedlejšího vchodu, můžete tučňáky zažít z bezprostřední blízkosti a bez turistů.

11. Ochutnávka vína

Vzhledem k tomu, že jsme milovníci vína, nemohli jsme si nechat ujít návštěvu městečka Franshoek, kde se nachází hned několik vinic. V každé z nich můžete ochutnat několik druhů vína. My jsme zvolili vinařství Eikehof a rozhodně to byla trefa do černého. Nejenom, že tam bylo výborné víno, ale také velmi příjemný personál a krásný výhled na vinice.

12. To nejlepší nakonec – safari

Jak jsme již zmínili na začátku, největším zážitkem pro nás byla návštěva safari. Navštívili jsme dva národní parky – Addo Elephant Park a Kruger Park, jenž je největším národním parkem v Jihoafrické republice. Ten pocit, kdy se jen pár metrů od vás pohybuje divoká zvěř, je nepopsatelný. Spatřili jsme zde zebry, žirafy, rodinku hyen a také všechny zástupce velké pětky.

TIP: Před vstupem do parku si nakupte dostatek jídla a pití. Kromě toho berte také na vědomí, že mimo vyznačené zóny je přísně zakázáno vystupovat z auta.

Safari

Safari

Addo Elephant National parku bylo největším zážitkem setkání se stádem asi 200 slonů. Na koupající se malé i velké slony nikdy nezapomeneme. Byl to o to vzácnější moment, že za hodinku jsme na stejném místě viděli už pouze jednu osamocenou rodinku.

Naproti tomu v Kruger National parku jsme měli štěstí na krále džungle, který se z ničeho nic vynořil se dvěma lvicemi z křoví. Sotva jsme dýchali, když se několik minut procházel kolem našeho auta.

TIP: Pokud chcete zažít opravdovou atmosféru safari, zařiďte si ubytování alespoň v jednom z kempů v národním parku. Budete usínat a vstávat obklopení zvuky divoké přírody. Výhodou ubytováni v národním parku je i to, že ráno můžete vyrazit za divokou zvěří o hodinu dříve.

My jsme si spaní v parku vyzkoušeli hned dvakrát. Jednou v Addo Elephant národním parku a podruhé v maličkém parku Marloth, nacházejícím se pod národním parkem Kruger. Zde jsme zažili asi to nejhezčí možné ráno. Ještě před východem slunce se před naším domem procházela rodinka zeber a divokých prasat, známých také z pohádky Lví král pod jménem pumba. Zkrátka něco, na co natrefíte možná pouze jednou v životě.

Jihoafrické safari je známé i tím, že zde můžete jezdit bez průvodce a s vlastním autem (respektive půjčeným). Svobodně tak můžete zůstat ve kterékoliv části parku i několik hodin. My jsme se vždy rozhodovali podle plánku nacházejícím se u vstupní brány. Místní šerifové zde každé ráno označují místa, kde byly konkrétní druhy zvířat naposledy spatřeny.

Safari

Safari

TIP: Jakmile uvidíte v safari shluk aut, vydejte se za nimi. Znamená to, že už někdo před vámi zahlédl některé z volně pohybujících se zvířat.

Pokud jste se právě rozhodli, že do Jihoafrické republiky musíte vycestovat, přečtěte si také o tom, zda je Jihoafrická republika opravdu tak nebezpečná, na co si dát pozor a co všechno je před odletem potřeba zařídit.

A z jakého důvodu se nám Jihoafrická republika dostala pod kůži? Mrněte na následující video a určitě rychle pochopíte????

Vzhůru za dobrodružstvím,

Míša a Miňo

 

Něco málo o nás a proč to vlastně děláme

Setkání dvou zanícených cestovatelů, Míši z Česka (29) a Miňa (28) ze Slovenska, dalo vzniknout československému duu s láskou k cestování. Při své vášni založili cestovatelský eshop www.zapakuj.cz, čímž se snaží všem cestovatelům ulehčit hledání méně dostupného zboží pro cestovatele, ale také sdílí své zážitky z cest po celém světě. Vyšší tepová frekvence je jedním ze základních pilířů jejich objevování známých, ale i doposud nedotčených míst. Inspirují svými cestami po Kubě, Dominikánské republice, Havaji, západním pobřeží USA, Thajsku, Filipínách nebo africkém skvostu Tanzanii a spoustě dalších evropských destinací.

01.05.2021 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín