Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se pije káva ve světě

Jak se pije káva ve světě?

Jak se pije káva ve světě?

Podle dostupných statistik se ve světě vypije přes dvě miliardy šálků kávy denně. Káva má i mnoho vnějších využití v podobě masáží, kávových peelingů a japonských koupelí. Druhý nejoblíbenější nápoj světa někteří vyhledávají kvůli energii, jiní kvůli požitku. Víte, jak se využívá káva v různých koutech světa?

Jiný stát, jiný mrav

Vídeňská káva

Vídeňská káva

Přestože je naše republika součástí Evropy a všechny státy jsou v blízkém okolí, s tradicemi to tak není. Dalo by se dokonce říct, že zvyky v pití kávy se liší zemi od země. U nás, v České republice, jsme zvyklí pít kávu aromatickou, středně silnou a jen mírně slazenou. Z našich sousedů rozhodně stojí za zmínku Německo, jehož obyvatelé v průměru vypijí 4 šálky kávy denně. Tím se dostávají na druhé místo v žebříčku největších evropských konzumentů kávy. V Rakousku se servíruje vídeňská káva, kterou tradičně osladí věhlasný Sachrův dort. Příprava této kávy je velmi jednoduchá – espresso s horkou vodou a velkou porcí šlehačky na závěr.

Vychutnejte si vídeňskou kávu v Rakousku

Nyní se přesuneme od sousedů o něco dál. Velká Británie je známá spíš „čajem o páté“, prestiž kávy v posledních desítkách let roste i mezi tamními čajomilci. Znatelné je to především na zvyšující se poptávce po přístrojích na přípravu espressa. V Irsku můžeme ochutnat kombinaci kvalitní horské kávy, irské whisky a husté smetany nebo šlehačky na povrchu. Ve Francii pak pijí kávu spíše slabší, o to silnější je však tradice v této zemi. Velké množství kaváren na každém kroku přímo láká na každodenní sedánky s přáteli.

Typická pařížská ulice s kavárnou

Typická pařížská ulice s kavárnou

Obecně se mezi největší konzumenty kávy řadí obyvatelé severských zemí. Není tedy divu, že zde najdeme jedny z nejkvalitnějších káv. Například Švédská mletá káva nese jméno Grug a její příprava probíhá dle jasně daných pravidel – do otevřené měděné nádoby dají vařit vodu, přidají hrubě mletou kávu a povaří dokud nezhoustne. Největší přeborníci pak žijí ve Finsku, kde se pití kávy pojí se sýrem juustoleipä. Ten patří podle tradice na dno šálku a konzumuje se zároveň s kávou.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Někdo to rád studené, jiný klidné

Frapé chutná nejlépe v Řecku

Frapé chutná nejlépe v Řecku

Na pravdovou specialitu se můžete těšit například v Řecku, kde se vzhledem k horkému počasí podávají studené nápoje. Frapé tuto funkci plní na jedničku. Přestože tento druh kávy vznikl zcela náhodně, kvůli nedostatku horké vody, má dnes mnoho příznivců. Během letních dní si tento osvěžující nápoj můžete připravit i doma (i když není nad to si Frapé vychutnat přímo v Řecku) – několik lžic instantní kávy s cukrem zalitých studenou vodou a kondenzovaným mlékem zvládne v shakeru protřepat opravdu každý. Můžete přidat led, nebo místo cukru přihodit pár kopečků vanilkové zmrzliny.

Zaleťte na frapé do Řecka

Opakem tohoto převážně mléčného nápoje je pak káva v Itálii. Malé silné espresso s výraznou vůní je třeba si vychutnat a vypít hezky v klidu. Proto se také připravte na to, že moc podniků vám kávu sebou nepřipraví. Italové patří mezi požitkáře – káva je malá, ale usrkávat se musí v klidu, nejlépe v příjemné kavárně při diskuzi s přáteli. Pozor si dejte také na mléko do kávy. V Itálii to není oblíbený způsob konzumace, patří pouze do cappuccina či cafe latte, ty však v Itálii pijte pouze v dopoledních hodinách.

V Turecku s kávou odhalíte i svůj osud

V Turecku s kávou odhalíte i svůj osud

Mezi země plné kaváren patří také Turecko. Káva se pije převážně po jídle, po dopití se pak otočí šálek na podšálek dnem vzhůru. Zbylá káva vyteče a barista vám poté vyčte ze vzniklého obrazce váš osud. Šálek tradiční turecké kávy je naplněn do dvou třetin a posypán skořicí. A pojí se i s různými rituály. Turecké nevěsty například kávou vyjádřují svou náklonnost  nápadníkům – pokud je sladká, ženich se jí líbí, hořká naopak znamená odmítnutí.

Jak se pije káva za mořem?

Tradiční pražení kávy v Etiopii

Tradiční pražení kávy v Etiopii

V některých zemích má káva přímo rituální význam – v Etiopii trvá příprava kvalitní kávy pražením téměř dvě hodiny a výsledek pak slouží k ceremoniálům všeho druhu, pozvání na kávu tedy považujte za opravdu velkou čest. A nelekněte se, etiopská káva se tradičně servíruje se solí, máslem a ostrým kořením. Vietnam přes kávu poukazuje na minulé režimy. Přidává se do ní například kondenzované mléko, protože čerstvé nebylo v minulosti vždy dostupné. Brazílie pak nabízí horskou kávu se skořicí, smetanou a kapkou rumu nebo brandy na zahřátí.

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Čtěte také:

Tajná místa v Řecku, která musíte vidět

Amerika je známá pro své Americano, které má kořeny v Itálii. Na americké vojáky bylo klasické espresso příliš silné, přidáním horké vody jej tedy mírně zjemnili. Zcela speciální je pak trh v Japonsku, na který je velmi těžké prorazit. Zdejší obyvatelé jsou velmi nároční na chuť, vůni, přípravu a především kvalitu. Mléko zde nepřipadá v úvahu a za šálek zdejší kávy si opravdu dost připlatíte.

Víte, že…?

Porovnání Americana a espressa

Porovnání Americana a espressa

Existuje mnoho faktů o kávě, které moc lidí nezná. Například, že káva se řadí mezi ovoce. Podle statistik se v New Yorku vypije 7x více kávy než ve zbytku světa, což vysvětluje pověst New Yorku jako města, které nikdy nespí. Baristé vám mohou nabídnout hned dva druhy kávy podle různých kávových fazolí – Arabica nebo Robusta.

Nudapláže v Chorvatsku

Čtěte také:

Nudapláže v Chorvatsku

A jestli vám nevadí si za kvalitní kávu připlatit, rozhodně se vydejte do Thajska na zdejší specialitu. Jedná se o sloní kávu, jejíž šálek vás vyjde přibližně na 500 korun. Zkušenější tvrdí, že tato káva chutná po čokoládě a má jemnou muškátovou vůni. Pravda je však taková, že její spojitost s čokoládou je čistě náhodná. Název nám totiž prozrazuje, že její výrobu mají na starost právě sloni. Konkrétně jde o enzymy v jejich žaludku, které rozkládají proteiny obsažené v kávových zrnkách a způsobují tak jemnější chuť nápoje. Na podobném principu je založena také káva cibetková, v chuti je však značný rozdíl – sloni jakožto býložravci to zkrátka umí lépe.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín