Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kanárské ostrovy skrývají bájnou Atlantidu! Uhodnete, jestli je to Tenerife nebo Fuerteventura?

Roques de Garcia a Pico del Teide

Roques de Garcia a Pico del Teide Shutterstock

Chystáte si zpestřit podzim či zimu dovolenou na Kanárech a máte pocit, že jsou si jednotlivé ostrovy podobné jako vejce vejci a váš finální výběr ovlivní spíše zvukomalebnost jejich názvu než zeměpisné znalosti? Nenechte se zmýlit! Tito vzdálení příbuzní jen dokonale klamou tělem. Vězte, že v souboji ostrovů, dozajista najdete svého favorita. Dovolte nám představit dva žhavé kandidáty na výhru. Z pestrého portfolia ostrovů pro vás vybíráme největší ze souostroví – chameleona Tenerife a plážovou superstar Fuerteventuru.

Výhodné zájezdy na Kanárské ostrovy

Eurowings, dceřiná společnost Lufthansy, výrazně zamíchala cenami dovolených na Kanárských ostrovech! Zájezdy all inclusive přímým letem na Fuerteventuru a Tenerife teď pořídíte ještě výhodněji. Vydejte se na španělské ostrovy, kde sálá celoročně africké slunce, Atlantik se vlní v rytmu salsy a z plážových restaurací se vine vůně mořských plodů. Mrkněte na nabídku a dopřejte si zaslouženou dovolenou!

Fascinující Tenerife

Puerto de la Cruz, Tenerife

Puerto de la Cruz, Tenerife Shutterstock

Řadíte se mezi perfekcionisty, kteří chtějí během dovolené zvládnout horskou turistiku, vyzkoušet adrenalinové sporty, pořídit si dokonalé opálení, okouknout památky UNESCO, pozorovat skotačící velryby a delfíny, vyhrát golfový turnaj, proniknout do tajů surfingu a dost možná objevit nová souhvězdí? Temná noční obloha ostrova Tenerife vám splní i ta nejtajnější přání!

Největší ze souostroví je ideálním místem pro první seznámení s Kanárskými ostrovy. Sopečný klenot, omývaný vodami Atlantiku, leží ve stejném klimatickém pásmu jako Sahara a podzimní teploty tu jen zřídkakdy klesají pod 25 °C. Až si dostatečně užijete pohodlí hotelového resortu, můžete vyrazit na okružní jízdu ostrovem, jenž biologové s oblibou označují za mikrokontinent. Okouzlí vás svěže zelené lesy, skalnaté hory, pouště i nejvyšší bod ostrova – sopka Pico de Teide (3 718 m.n.m.), k jejímuž vrcholu se můžete nechat vyvézt lanovkou nebo jej pokořit pěšky. Drsnou sopečnou krajinu si vychutnáte i v jejím okolí, které bylo vyhlášeno národním parkem, zapsaným na seznamu UNESCO.

Zájezdy na Tenerife za hubičku

Ochutnávku tradiční venkovské koloniální architektury si užijete v romantickém městečku La Laguna (UNESCO). Změtí uliček, lemovanou pestrobarevnými domky a malebnými kostelíky, vás bude provázet zpěv pouličních muzikantů i hudba z nespočtu barů, kaváren i restaurací. Po originálním suvenýru se můžete porozhlédnout v některém z obchodů s vintage zbožím nebo na tradičních trzích. 

Las Teresitas, San Andres, Tenerife

Las Teresitas, San Andres, Tenerife Shutterstock

Dalším z historických skvostů je město Puerto de la Cruz, ležící v severní části ostrova. Nezapomeňte zapózovat před kostelem Nuestra Señora de la Peña de Francia, postaveném v 17. století. Zábava i poučení vás čeká v rozlehlém areálu, propojujícím botanickou a zoologickou zahradu. K vidění jsou tu jedinečné banánové plantáže, vinice, květinové záhony i exotická zvířata.

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Čtěte také:

Kanárské ostrovy: Který si vybrat pro vaši dokonalou dovolenou?

Nádherné pláže, pokryté zlatavým i tmavým sopečným pískem přitahují každoročně tisíce turistů. Zdravou barvu a zásobu vitamínu D na celou zimu načerpáte třeba v živém letovisku Playa de las Americas, rodinném Los Cristianos nebo luxusním Costa Adeje s mistrovským golfovým hřištěm. A až zatoužíte po chvilce ticha, můžete se ponořit do temně modrých vod Atlantiku a zažít blízká setkání s hejny pestrobarevných rybek, mořskými želvami, barakudami i vraky lodí, které tu ztroskotaly na cestě za objevováním Nového světa. 

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Sportům zaslíbená Fuerteventura

Pláž Cofete, Fuerteventura

Pláž Cofete, Fuerteventura Shutterstock

Jste-li vášniví cyklisté, surfaři, milovníci pohybu a nadpozemsky krásných pláží, pak vás nejteplejší z Kanárských ostrovů nadchne svým sportovním duchem. Obyvatelé Fuerteventury s oblibou tvrdí, že jejich ostrov je onou bájnou Atlantidou. U talíře plného skvělého jídla a se sklenkou červeného vína o tom jistě rádi přesvědčí i vás.

Ač není Fuerteventura největším z Kanárských ostrovů, drží prvenství v kategorii stáří a počtu slunečních dnů. Na 38 miliónů let starém ostrově se můžete bezstarostně opalovat až 350 dnů v roce na plážích, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v Evropě. Jemný světlý písek a pozvolný vstup do moře je ideální i pro méně zkušené plavce. Na nekonečných plážích si můžete vyzkoušet i celou řadu vodních sportů, mezi nimiž hraje bezpochyby prim surfing.

Výhodné zájezdy na Fuerteventuru

Začínající i pokročilí surfaři mohou využít zázemí surfařských škol a vyrazit vstříc divokým vlnám Atlantiku. Jedním z nejoblíbenějších letovisek, zaslíbeným surfařům i rodinám s malými dětmi, je Corralejo, ležící na severu ostrova. Na plážích Flag Beach a Rocky Point si vypilujete své surfařské umění k dokonalosti. Nedaleko od pobřeží leží oblíbený výletní cíl – ostrov Lobos. Království divoce žijících plazů, ptáků i savců potěší i pestrým podmořským životem. S trochou štěstí vás tu k vodním hrátkám přizvou delfíni, kulohlavci i hrůzu nahánějící žraloci kladivouni. Krásy ostrova vám přiblíží několik cyklostezek i turistických tras.   

Duny Corralejo, Fuerteventura

Duny Corralejo, Fuerteventura Shutterstock

Hoří-li vaše srdce pro cykloturistiku, pak si můžete půjčit horské kolo a užít si dech beroucí scenérie tak, jak to máte nejraději. S větrem v zádech se můžete zastavit na kozí farmě Beningo a okusit lahodné kozí sýry majorero nebo vyrazit na prohlídku bývalého hlavního města ostrova Betancuria. Kromě jedinečné koloniální architektury vás jistě potěší i množství stylových hospůdek, nabízejících omamně vonící zeleninové polévky, tapas tisíce chutí, čerstvé plody moře a míchané nápoje, které vám dodají energii na další cesty.  

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín