Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kapverdy: Pláže, karnevalový rej i adrenalinová jízda

Kapverdské ostrovy

Kapverdské ostrovy Shutterstock

Na divokých plážích si dávají dostaveníčko surfaři v neoprenových oblecích, přepychové hotely lákají na designové pokoje i luxusní wellness, ulice měst se připravují na velký únorový karneval a v malebných horských vesničkách na ostrově Santo Antão se zastavil čas. Máte-li chuť na špetku exotiky, bohatou porci slunce, dobrodružství, vodních radovánek a nevšedních zážitků, pak se vydejte po stopách Kryštofa Kolumba a Charlese Darwina. Deset okouzlujících sopečných ostrovů čeká, až je objevíte.

Sal 

Sal, Kapverdské ostrovy

Sal, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Žhavé slunce, slaný vítr, solné jezero s léčivou vodou i nekonečně dlouhé písčité pláže. Krásy ostrova Sal si díky mezinárodnímu letišti užijí všichni turisté. Rozhodně byste si neměli nechat ujít návštěvu oblíbeného solného dolu Pedra de Lume a přilehlého jezera, jež si hustotou vody nezadá s Mrtvým mořem. Vezměte si oblíbenou knihu, položte se na vodu, hoďte všechny starosti za hlavu nechte se hýčkat silou přírodních minerálů. Chtěli jste jako děti přijít na kloub záhadě zvané fata morgana? Vyrazíte-li na výlet k přírodním lávovým jezírkům Buracona, pak se před vámi na pozadí nejvyšší hory ostrova Monta Grande objeví rozechvělý obraz vodní hladiny. O poznání barevnější hrátky se světlem nabízí nedaleké jeskyně s proslulým Magickým okem, jezírkem, jež s pomocí slunečních paprsků rozehrává fascinující barevné divadlo. Na ostrově Sal si na své přijdou i vyznavači vodních sportů. Ať už holdujete potápění, plavání, surfování nebo kitesurfingu, sluncem prohřáté vody Atlantiku jsou tu pro vaše potěšení.

Zájezdy na Kapverdy 

Boa Vista 

Boa Vista, Kapverdské ostrovy

Boa Vista, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Ty nejkrásnější písčité pláže, půvabné zátoky, tajuplné jeskyně i romantická skaliska, z nichž můžete pozorovat skotačící delfíny či majestátní velryby. Už samotný název ostrova, jež v překladu znamená krásný pohled, napovídá, že právě tady vás čeká dokonalá plážová dovolená. Stejně fascinující jako zdejší pláže je i svět pod mořskou hladinou, kde se prohánějí tisíce pestrobarevných rybek i roztomilé mořské želvy. Zastesklo-li by se vašim ratolestem po dovádění na sněhu, můžete jim nabídnout o poznání exotičtější sjíždění písečných dun. V plážové restauraci vám při západu slunce naservírují tu nejlahodnější grilovanou rybu a po skvělé večeři vás v hotelovém pokoji ukolébá ke spánku zvuk oceánu.

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?   

Čtěte také:

Dovolená v srdci Atlantiku aneb Proč se vydat na Kapverdy?  

Maio 

Maio, Kapverdské ostrovy

Maio, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Na jih od ostrova Boa Vista leží stranou turistického zájmu ospalý ostov Maio. Užijte si ranní procházky na liduprázdných plážích, ochutnejte zaručeně autentickou ostrovní kuchyni a obdivovujte zajímavou architekturu. V závětří půvabných kostelíků můžeze pozorovat pomalé životní tempo místních nebo se vydat na průzkum jedinečného biotopu. V rezervaci Terras Salgadas jsou k vidění solné bažiny, lesy, písečné duny, endemické druhy rostlin, vzácné mořské želvy, množství ptáků i ohrožené druhy hmyzu. Zasteskne-li se vám po civilizaci, můžete zajet na prohlídku hlavního města Vila do Maio, které se pyšní rozlehlou pevností, která v 18. století sloužila k obraně před loupeživými piráty.

Chci na Kapverdy 

Santiago 

Santiago, Kapverdské ostrovy

Santiago, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Na největším z Kapverdských ostrovů naleznete nejen hlavní město Praia, ale také více než polovinu populace. Nemusíte se obávat, že by vám tu bylo těsno. Rušné ulice metropole s živými trhy, obchůdky a restauracemi můžete vyměnit za zelená údolí, vysoké hory a čarokrásné pláže. K oblíbeným turistickým cílům patří také historické město Cidade Velha (UNESCO) založené roku 1462 či bývalý koncentrační tábor Tarrafal. Na stejnojmenné pláži vás okouzlí průzračně čisté vody oceánu, jemný bílý písek a elegantní hradba kokosových palem, zajišťujících příjemný stín. Díky velmi pozvolnému vstupu do vody si tu mohou bez obav užít dokonalý zážitek z koupání i nejmenší cestovatelé.

Fogo

Fogo, Kapverdské ostrovy

Fogo, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Někdo to rád horké. Fascinují vás sopky a jejich nezkrotná energie? Ostrov Fogo vás uchvátí pohledem na stejnojmennou činnou sopku, obklopenou panenskou přírodou. Nazujte si pevné boty a prozkoumejte každičký kilometr. Za odměnu si můžete odpočinout na některé z liduprázdných plážiček, pokrytých tmavým lávovým pískem. Nečekejte luxusní hotelové resorty. Těšte se spíše na dokonalé fotografie a skvělé víno z vinic umístěných v samotném kráteru sopky.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Brava 

Brava, Kapverdské ostrovy

Brava, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Vystoupáte-li až na samotný vrchol majestátního vulkánu Fogo, naskytne se vám úchvatná podívaná na nespoutanou přírodu, divoké vlny Atlantiku i půvabný ostrov Brava, jemuž se trefně přezdívá Ostrov květin. Rozkvetlé louky, sytě zelná údolí s křišťálově čistými jezírky, elegantní městečka s domky postavenými v koloniálním stylu, a především samozřejmá pohostinnost místních. Zakažte si spěch a vychutnejte si poctivý kus aromatického kozího sýra, projděte se po cestách, lemovaných pestrobarevnými květinami, nechte se okouzlit terasovitými políčky, pochutnejte si na čerstvých banánech, šťávě z cukrové třtiny nebo lokální kávě. V malebných zátokách, chráněných před větrem, můžete prožít den plný lenošení nebo si po vzoru místních mužů zarybařit.

Nejoblíbenější pláže Kapverdských ostrovů

Čtěte také:

Nejoblíbenější pláže Kapverdských ostrovů

Santo Antão 

Santo Antão, Kapverdské ostrovy

Santo Antão, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Nejhornatější z ostrovů má neodolatelné kouzlo především pro sportovně založené cestovatele. Desítky tras různých stupňů obtížností vás zavedou na okouzlující vyhlídky, provedou vás skrz kaňony a otestují vaši fyzičku. Divoká krása zdejší přírody vás ohromí a na svěžím vzduchu vonícím solí a horskými bylinami vás zavede ke studánkám a horským pramenům, ze kterých se dá pít. Nezapomeňte se zastavit na trhu v hlavním městě Ribeira Grande a nakoupit si vitaminovou nálož v podobě sladkých banánů, manga nebo šťavnaté papáji. A na úspěch vašich výprav si připijte grogem, tradiční ostrovní pálenkou, vyráběnou z cukrové třtiny.

Dovolená na Kapverdách 

São Vicente

Karneval, Kapverdské ostrovy

Karneval, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Máte-li rádi bujarý noční život, vynikající jídlo a toužíte zažít skutečný karneval, pak by právě tento ostrov neměl uniknout vaší pozornosti. V druhé polovině února se tu všechna města promění v jeden velký taneční parket. Velkolepý karneval plný barev sem každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Důmyslné kostýmy, vášnivé rytmy a skvělé jídlo vás zcela pohltí. Ostrov má však rozhodně co nabídnout i po skončení karnevalového veselí. Za návštěvu stojí příjemné historické město Mindelo, jehož uličky vám připomenou atmosféru kosmopolitních evropských metropolí. Pobřeží je jako stvořené pro vodní sporty v čele s kitesurfingem a místní příroda vás okouzlí svou proměnlivostí i impozantními baobaby. Santa Luzia, nevelký ostrov s poetickým názvem je jako jediný neobydlený a přístupný jen místním rybářům a biologům, kteří zde pozorují vzácné endemické druhy rostlin i živočichů. Našli byste tu široké písčité pláže, vyprahlá skaliska i romantické zátoky.

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

Čtěte také:

Ideální zimní dovolená? Ta, která má všech pět P!

São Nicolau

São Nicolau, Kapverdské ostrovy

São Nicolau, Kapverdské ostrovy Shutterstock

Neokoukané panorama pohoří Monte Bissau vítá cestovatele, kteří si chtějí užít rajské pláže s léčivým pískem, nedotčenou přírodu, pozorování ptactva, unikátní faunu v čele s dračími stromy i absolutní soukromí. Na ostrově nenajdete luxusní hotelové resorty ani střediska vodních sportů. Jen netušený půvab kamenných vesnických domků, barevné hlavní město Ribeira Brava, nekonečné možnosti pro pěší turistiku, malé kavárny s vynikající kávou i tyrkysové laguny, kde vás po koupání osprchují vlny tříštící se o skály.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín