Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde leží Mauricius, perla Indického oceánu?

Pláž na Mauriciu

Pláž na Mauriciu

V chladných zimních měsících snad ani nemůže být nic příjemnějšího, než hledat zájezdy do exotických zemí. V kurzu je například Mauricius – 330 kilometrů dlouhého pobřeží plného překrásných písčitých pláží, průzračná teplá voda, pralesy, velká pole cukrové třtiny, malé vesničky, řeky a vodopády po celém ostrově. Navíc s rozlohou 2 000 kilometrů čtverečních je ostrov dost velký na to, aby jste měli celý týden co objevovat.

To však není ani zdaleka vše. Mauricius patří mezi nejbezpečnější exotické destinace vůbec – kriminalita je zde opravdu na velmi nízké úrovni. Všichni obyvatelé si velmi dobře uvědomují, že cestovní ruch patří mezi hlavní zdroje obživy a není v jejich zájmu turisty odradit. Vy si tak můžete s pocitem bezpečí užívat vodní sporty, nebo třeba jízdu na koni. Ale kde vlastně všechny tyto krásy najdeme?

Kde leží Mauricius?

Kde leží Mauricius?

Mauricius leží uprostřed oceánu

Úplné pojmenování by tedy bylo ostrovní stát vulkanického původu v Indickém oceánu. Jedná se o poměrně nenápadný ostrůvek, který na mapách není vidět nijak výrazněji, tvarem se neliší od ostatních ostrovů uprostřed oceánu. Na živo pak můžete vidět zelenou krajinu, které dominuje pohoří.

Mauricius

Mauricius

Mauricius leží v sousedství dalších ostrovů

A to v sousedství ostrovů velkých a známých, ale i těch méně slavných. Necelých 900 kilometrů východně například leží ostrov Madagaskar, už v bezprostřední blízkosti však leží několik dalších, menších ostrůvků. Za zmínku stojí například Rodrigues, na kterém vás čeká dlouhé pobřeží se sedmi kilometry korálového útesu. Jedná se o typický pohádkový ostrov s bílým pískem, luxusními hotely a palmami.

Ostrov jako takový se řadí spíše k Africe, která je od něj vzdálená necelých 2 000 kilometrů. I přes tento fakt je velká část místního obyvatelstva indického původu. Není to však jediná národnost, která se na území Mauricia nachází. Vystřídalo se zde hned několik různých států a téměř všechny zde po sobě zanechaly nějaký odkaz. Poměrně blízko u sebe zde tedy leží kostel, chrám i mešita, chvíli slyšíte angličtinu a hned na to francouzštinu, nebo se zde po vzoru Anglie jezdí vlevo a hraje golf. Rozložení obyvatel určuje také charakter jednotlivých částí ostrova – pokud hledáte zábavu a bohatý noční život, měli byste cestovat spíše na severozápad, zatímco na jihozápadě si užijete více klidu a toho nejkrásnějšího výhledu. Východ je pak velmi větrný.

Cap Malheureux, Mauricius

Cap Malheureux, Mauricius

Mauricius leží na jižní polokouli

To především znamená, že si v letadle nějakou dobu posedíte – z Evropy trvá cesta přibližně 12 hodin. To, že Mauricius leží na opačné straně světa, má však i své výhody. Například se zde opačně vyvíjí také roční období, proto se jedná o ideální destinaci na zimu. Zatímco u nás začíná mrznout, tam teprve startuje léto. Největší tropy jsou tedy v lednu, sezona však trvá od září až do poloviny května. Pokud se chcete horku vyhnout a natrefit naopak na počasí přijatelné pro tůry, doporučujeme vycestovat někdy okolo velikonoc. V každém případě však nečekejte klasické střídání ročních období tak, jak jste zvyklí – Mauricius je celoroční destinace, teploty se zde neustále pohybují mezi 25-30 stupni.

Chamarel - sedmibarevná země na Mauriciu

Chamarel - sedmibarevná země na Mauriciu

Mauricius leží v srdci korálů

Celý ostrov je navíc obklopen korálovým útesem, který zastavuje vlny. Díky tomu je u pláže klidná voda a tvoří se zde laguny. To zase zabraňuje velkým rybám, aby se přiblížily k pláži. Můžete si tedy jít zaplavat, aniž byste se museli obávat útoku žraloka. Korálové útesy pak vytváří skvělé podmínky pro potápění a šnorchlování – na každé části ostrova je vzhled korálů zcela odlišný.

Podmořský život kolem ostrova Mauricius

Podmořský život kolem ostrova Mauricius

Mauricius zkrátka leží na tom nejlepším možném místě

Po upřesnění polohy už nic nebrání v návštěvě ostrova samotného a užívání všech krás, které nabízí. Na své si přijdou fanoušci golfu, lovu, relaxace i přírody – golfových hřišť je zde více než dost, od června do listopadu zde probíhá lovecká sezona, ulovit si tak můžete například jelena či kance. Pokud preferujete spíš rybolov, velkým adrenalinovým zážitkem je chytání mečounů na volném moři. Ostrov je zelený po celý rok, barevnými rostlinami a zvířaty všeho druhu se to zde jen hemží – na souši, pod vodou, kam se jen podíváte!

Golf na Mauriciu

Golf na Mauriciu

Čas si určitě udělejte také na návštěvu hlavního města Port Louis, které pro změnu odhaluje kulturu a bohatou historii ostrova. Krom místní architektury, která je zde k vidění na většině staveb, můžete vybírat také z velkého počtu muzeí. Při cestě za relaxací pak rozhodně vyhledejte pláž Flic en Flac, která je vhodným místem odpočinku a šnorchlování. Velmi oblíbená je pak také část Tamarin, na jejíž plážích jsou skvělé podmínky pro surfaře. Nachází se zde také stejnojmenný hotel, který je vyhlášený především svým fantastickým výhledem – pokoje se nachází přímo naproti pohoří v dáli, které je obestřeno nekončící zelení. A pastvou pro oči je také poloostrov Le Morne s tou nejkrásnější oázou palem vůbec. Není divu, že se na Mauriciu koná čím dál tím více svatebních obřadů.

Port Louis, Mauricius

Port Louis, Mauricius

S časovým posunem pouhých tří hodin a se všemi krásami je Mauricius rozhodně číslo 1 na seznamu každého obdivovatele exotické dovolené. Ke vstupu na ostrov není třeba vyřizovat žádná víza ani speciální očkování, zařizování dovolené je tedy zcela bezstarostné. Samotné zájezdy na osm dní pak najdete od 30 000 korun se snídaní, cena s all inclusive se pohybuje okolo 36 000 korun na osobu. Cena to není úplně nízká, ale rozhodně odpovídá nabízeným zážitkům – pokud si tedy každý měsíc odepřeme nějakou tu maličkost a budeme svědomitě odkládat, brzy se zde třeba potkáme.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín