Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kde se nejlépe mlsá v Toskánsku

Cukrárna ve Florencii

Cukrárna ve Florencii © Simona Michálková

Ze svého pobytu v Toskánsku jsem si odnesla tento poznatek: základem všeho je pizza a zmrzlina. Ať už se rozhodnete jet do Florencie, Pisy nebo méně známého městečka, jako je třeba Empoli, všude narazíte na totéž. Ale abychom nepředbíhali, pojďme si nabídku jednotlivých měst probrat postupně…

Osvěžující zmrzlina z Empoli

Empoli je malé město, ale uspokojit mlsné jazýčky turistů bezesporu dokáže. V hlavní obchodní ulici naleznete řadu pizzerií i rychlých občerstvení, kde si můžete koupit hranolky nebo kebab. Je tu několik výtečných kaváren, kde prodávají dorty, koláčky, čokoládové kostky, řezy aj.

Úžasné dorty v kavárně v Empoli

Úžasné dorty v kavárně v Empoli © Simona Michálková

Rozhodně nebudete litovat, když vyzkoušíte zmrzlinu z prodejny Gelateria La Medicea na náměstí Piazza della Vittoria. Ochutnejte např. Frutti di Bosco, příchuť lesních plodů.

Livorno: souboj mezi ovocným košíčkem a jablečnou zmrzlinou

V Livornu doporučuji navštívit bar Baracchina Bianca na Piazza San Jacopo in Acquaviva. Pestrá paleta sladkého pečiva potěší oko i chuťové buňky. Já se rozhodla zkusit místní variantu své oblíbené pochoutky. Nechala jsem se zlákat ovocným košíčkem!

© Simona Michálková

Tím sladké hřešení v Livornu neskončilo. Na Via Ricasoli jsem natrefila na další skvělou prodejnu zmrzliny, Gelateria Artigianale Rufus.

Gelateria Artigianale Rufus

Gelateria Artigianale Rufus © Simona Michálková

Ve Florencii, Empoli, Sieně i v dalších městech jsem se setkávala s prakticky neměnnou nabídkou příchutí. Jogurtová, mangová, lesní plody… V Livornu u Rufuse měli zajímavější kousky. Velmi dobrá byla hrušková zmrzlina s kousky čokolády. A jablečná zmrzlina byla z opravdových jablek!

Jablečná zmrzlina u Rufuse

Jablečná zmrzlina u Rufuse © Simona Michálková

Pravá italská pizza z Florencie

Nebyla by to uspokojivá návštěva Itálie bez alespoň jednoho kousku pizzy. Proč si ji nedopřát třeba ve Florencii? Jistě, zdejší restaurace nabízejí špagety a různé další druhy těstovin, plody moře, lasagne, hamburgery nebo svěží zeleninové či ovocné saláty, ale pizza je pizza! A v podniku Il Borghetto Ristorante mají vskutku výbornou. Jakožto velká milovnice sýru jsem si objednala 4 Formaggi (mozzarella, gorgonzola, stracchino, parmigiano) za 9 €. Cena pizzy se tu pohybuje od 6 do 13 €. Nápojové menu se podobá našemu, ze studených nealkoholických nápojů si můžete dát Coca colu, Fantu nebo Sprite. Ale když už jste v Itálii, byla by škoda neochutnat ovocný likér Limoncello.

Báječnou zmrzlinu mají i v Lucce!

V Lucce mě nejvíce potěšila zmrzlina z Baru Moka na Via Fillungo. Byla to kombinace nutellové a vanilkové zmrzliny s čokoládou, pekelně dobrá! Útulnou kavárnu, v níž si lze dopřát palačinky nebo vafle, najdete na náměstí Piazza dell'Anfiteatro.

Moka Bar

Moka Bar © Simona Michálková

Ještě lepší košíček v Sieně?

V Sieně na Via Banchi di Sopra stojí podnik Bar Pasticceria Nannini.

Nannini

Nannini © Simona Michálková

Je to kavárna s nejúchvatnějšími zákusky, jaké jsem v Toskánsku viděla. Čokoládové rohlíčky, pusinky, koblížky, kostky s polevou… A já zase skončila u ovocného košíčku! Byl výborný, jen trochu moc vláčný. Pod rukama se rozpadal, v puse se rozplýval.

Zákusky v kavárně Nannini

Zákusky v kavárně Nannini © Simona Michálková

Lasagne od Šikmé věže v Pise

Má dovolená v Itálii se chýlila ke konci. Den před odjezdem jsem navštívila světoznámou Pisu a řekla si, že musím ještě ochutnat lasagne. Zašla jsem do baru Lo Sfizio na Borgo Stretto. Tak jako jinde i zde prodávali různé druhy těstovin, mořské plody, saláty, pizzu, zmrzlinové poháry, dortíky… Držela jsem se svého cíle a objednala si lasagne. Nebyly nejlevnější ani nejchutnější. Taková jednoduchá školní verze. A tak stále platí, že ty nejlepší jsem ochutnala v chorvatském Dubrovníku. Čím mě ale Pisa příjemně překvapila? V místním supermarketu jsem našla to, co jinde ne – svou nejoblíbenější italskou nugetu!

Bar Lo Sfizio

Bar Lo Sfizio © Simona Michálková

Z poměrně jednotvárné, leč bohaté nabídky pizzy, těstovin, zmrzlin či zákusků si jistě vybere každý. Nezapomeňte, že Italové do ceny započítávají i příplatek (spropitné). Pizza ve Florencii se tak může prodražit o 1,50 € za každého zákazníka. Pokud si tedy tři lidé objednají jednu pizzu, na účtence se navíc objeví třikrát 1,50 €.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín