Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba – roztančená perla Karibiku

Havana, hlavní město Kuby

Havana, hlavní město Kuby

Temperamentní, živočišná, vášnivá, pestrá, živá, dýchající, voňavá, hlučná, přátelská, starodávná, nostalgická i veselá. Tolik přívlastků má Kuba. Země, která je díky své pohnuté historii i současnosti nazývána Památníkem socialismu, má pro cestovatele obrovské kouzlo. Čím dříve Kubu navštívíte, tím více poznáte z její autentičnosti. Vydejte se po stopách starých bouráků a Che Guevary a poznejte, jaké to je vrátit se 50 let do minulosti.

Kuba - země doutníků a Fidela Castra

Co se vám vybaví, když se řekne Kuba? Starobylá Havana, pověstné karibské pláže, staré Kubánky s barevnými turbany a doutníky Cohiba ledabyle zastrčenými v koutcích úst, smyslné, sexy mulatky vlnící se v karibských rytmech, bílý rum tekoucí proudem, Papá Hemingway popíjející svoje oblíbené Daiquiri, tričko s Che Guevarou, jakožto oblíbený kubánský suvenýr, nedávno zesnulý kubánský prezident a revolucionář Fidel Castro, staré americké káry, oprýskané domy i překrásná španělská koloniální architektura…. Výčet toho, co dělá Kubu Kubou, by byl nekonečný. Jako bonus vás čeká návrat do minulosti, protože po přistání na Kubě nabudete dojmu, že jste právě absolvovali výlet strojem času. Atmosféra dob nedávno minulých je tu stále velmi živá.

Kubánka s doutníkem

Kubánka s doutníkem

Proč zrovna Kuba?

Kuba je největším karibským ostrovem, který je díky svému přírodnímu bohatství a ojedinělé atmosféře právem nazýván Perlou Karibiku. Turistům, kteří se nespokojí s pouhým ležením na plážích, byť sebekrásnějších, nabízí Kuba bezpočet možností, co vidět a zažít. Při putování napříč ostrovem vás čekají překrásná koloniální města, zelené kopce, tabákové plantáže, nejkrásnější krasová oblast Kuby – údolí Viňáles, kubánská metropole Havana, pobřežní promenáda Malecón a další a další obdivuhodné výtvory přírody i člověka. A hlavně jedinečná atmosféra, kterou musíte zažít na vlastní kůži.

Údolí Viňáles, Kuba

Údolí Viňáles, Kuba

Tanec je na Kubě všudypřítomný

Kubánci milují tanec. Tančí kdykoliv a kdekoliv. Na ulici, doma, v hospodě, zkrátka všude. Tanec a hudba patří k jejich životu, k jejich každodenním činnostem, kterým se s velkou chutí oddávají prakticky všichni, bez rozdílu věku i pohlaví. Kubánci mají zkrátka rytmus a tanec v těle. Když živočišné Kubánky rozvlní své smyslné boky ve žhavých rytmech salsy, spočine na nich s potěšením nejedno mužské, ale i ženské oko.

Tanečníci na chůdách, Havana, Kuba

Tanečníci na chůdách, Havana, Kuba

Kubánská salsa má zběsilé tempo. Ač se budete snažit sebevíc, domorodým tanečníkům pravděpodobně stačit nebudete. Místní tančit prostě umí. Aby také ne, když se tanci věnují již od útlého věku.

Nejlépe pochytíte základy salsy na ulici, zajít však můžete i do některé z tanečních škol, kterých je na Kubě bezpočet, avšak jejich kvalita a cena se mohou výrazně lišit. V lepších školách budete mít vždy zajištěnu plnou péči a veškerý čas svého učitele tance, díky čemuž  si brzy osvojíte základní kroky a další pokroky pak na sebe nenechají dlouho čekat.

Pouliční hudebníci na Kubě

Pouliční hudebníci na Kubě

Stařec a Daiquiri

Nejlepší míchané drinky, jejichž základem je bílý rum, ochutnáte právě na Kubě. Věděl to i americký spisovatel Ernest Hamingway, který na Ostrově svobody rád popíjel legendární Daiquiri ve svém oblíbeném podniku La Floridita v Havaně. V současnosti je tento bar vděčným turistickým cílem, kde se dveře skutečně netrhnou. Tisíce turistů touží navštívit a vyfotit si místo, kde Papá Hemingway často popíjel, kde přemýšlel o životě, sbíral náměty pro své knihy, trávil spoustu času klábosením s místními. Právě na Kubě, která byla pro Ernesta Hemingwaye druhým domovem, vzniklo jeho mistrovské dílo, kniha Stařec a moře, za něž získal Nobelovu cenu.

Bar Floridita

Bar Floridita Tony Hisgett

Jak platit na Kubě?

Na Kubě existuje dvojí měna – Kubánské peso (CUP) a Konvertibilní peso (CUC). Kubánské peso je určeno pro místní, Konvertibilní pro turisty, i když za něj mohou nakupovat i Kubánci a naopak turisté mohou nakupovat za CUP, byť jen v pár obchodech. Za cca 1,20Eur dostanete 1 CUC nebo 24 CUP. V obchodech mnohdy narazíte na dvě ceny, každou v jiné měně. V některých obchodech v turistických oblastech za Kubánské peso nenakoupíte, v některých pak jako turista nenakoupíte vůbec, neboť se v nich vydává zboží pouze na lístky, tzn. na příděl. Systém potravinových lístků se týká převážně potravin, jako jsou fazole a rýže.  Pokud budete mít na Kubě při placení problém, věřte, že nejste sami. Systém dvou měn dokonale zmate téměř každého, kdo je na Kubě poprvé.

Město Trinidad ve vnitrozemí Kuby

Město Trinidad ve vnitrozemí Kuby

Vízum a pojištění na Kubu

Na Kubu platí vízová povinnost, cena víza je 750Kč a vydají vám jej na počkání na kubánském konzulátu v Praze. Platnost turistického víza je maximálně 30 dní od data příletu na Kubu. Důležité je také sjednání cestovního pojištění. Bez něj se na Kubu nedostanete, neboť je jednou z podmínek pro vstup do země. Samozřejmostí je platný cestovní pas.

Pláž v oblasti Varadero, Kuba

Pláž v oblasti Varadero, Kuba

Povinná očkování na Kubu

Přímo povinné není žádné očkování, doporučeno je ale očkování proti žloutence typu A i B a proti břišnímu tyfu. Před odjezdem je také dobré ověřit si platnost očkování proti tetanu a dalších očkování absolvovaných v dětství.

V některých oblastech Kuby se může vyskytovat cholera, která se přenáší hlavně kontaminovanou vodou a ledem. Dodržování hygienických zásad a zásad bezpečného stravování by mělo stačit, jako prevence však existuje i vakcína ve formě nápoje. O vhodnosti preventivního očkování se vždy poraďte s odborníkem.

Splňte si své sny a navštivte Kubu

Asi každý milovník cestování touží navštívit nějakou zemi, která ho z určitého důvodu fascinuje, která mu nedá spát, kterou chce poznat více než jiné. Mou srdeční záležitostí a zároveň největším cestovatelským snem je navštívit a procestovat právě Kubu. Tak snad se jednou dočkám…. :-)

Stará Havana, Kuba

Stará Havana, Kuba

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín