Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuchyně Zanzibaru aneb Božská vůně nejen na talíři

Ovoce rostoucí na Zanzibaru

Ovoce rostoucí na Zanzibaru Shutterstock

Už sám název ostrova Zanzibar evokuje prvotřídní dovolenkovou pohodu, bílé pláže a tyrkysové moře. Africký klenot v srdci Tanzanie, toho umí nabídnout mnohem více. Destinace je domovem mnoha vzácných zvířat i rostlin, pod hladinou vyhřátých vod oceánu se skrývá svět plný korálů a pestrobarevných rybek, desítky kilometrů pobřeží jsou pokryty pískem tak jemným, že připomíná mouku. Hodné obdivu je i hlavní město Stone Town, zapsané na seznamu UNESCO, které je plné spletitých uliček, architektonických památek a usměvavých obyvatel.

Ostrov plný vůně

Čerstvý muškátový oříšek

Čerstvý muškátový oříšek Shutterstock

Co je však pro Zanzibar naprosto typické je všudypřítomná vůně koření, které v podstatě nelze uniknout. Exotický ostrov je plný plantáží a políček, kde se pěstuje vanilka, pepř, skořice, muškátový oříšek, kari, kardamon nebo hřebíček. Ve světle těchto skutečností asi nebude překvapením, že i zdejší kuchyně je kořením přímo napěchovaná. A co v zemi, kterou omývá Indický oceán rozhodně ochutnat?

Dovolená na Zanzibaru

Samaki wa kusonga

Samaki wa kusonga s limetkou

Samaki wa kusonga s limetkou Shutterstock

Obyvatelé Zanzibaru jsou zpravidla neuvěřitelně milí lidé žijící prostým stylem života, ve kterém není prostor na to, aby se cokoliv zbytečně vyhazovalo. Jejich oblíbeným gastro majstrštykem jsou tyto smažené karbanátky, v nichž má hlavní roli rybí maso z odřezků. To se smíchá se šafránem, koriandrem, chilli, kmínem, octem a vejcem, obalí ve strouhance a smaží ve tvaru kroket. Ještě horké Samaki wa kusonga se polévají čerstvou limetkovou šťávou a jsou naprosto nepřekonatelné jako předkrm.

Urojo

Urojo

Urojo Shutterstock

Pro některé bude možná překvapením, že mezi typické pouliční jídlo exotického ostrova, patří polévka. Právě Urojo je evergreenem všech stánků s jídlem na nočních trzích. Uvidíte tu hromadu lidí, kteří se sklání nad kouřící miskou téhle vydatné a chuťově vyladěné lahůdky, která v sobě nezapře inspiraci indickou kuchyní. Každý zdejší kuchař má svůj tajný recept, ale v základu zpravidla nechybí kokosové mléko, brambory, sev (křupavé nudle z cizrny), mango, kurkuma a chilli. Podle výčtu ingrediencí, se může zdát, že jde o neslučitelný mišmaš chutí, ale nenechte se mýlit. Právě teplý mořský vánek a léty prověřená receptura, dělá z Urojo opravdu božský kulinářský skvost.

Zaleťte si pro léto na Zanzibar

Čtěte také:

Zaleťte si pro léto na Zanzibar

Nyama choma

Nyama choma

Nyama choma Shutterstock

Pod exotickým názvem se skrývá skopové, hovězí, či kozí maso, které se připravuje na grilu. Jak jinak, než se spoustou koření a také s hutnou kaší z kukuřičné mouky s názvem Ugali. Ta se uválí do kuliček, které se namáčí v různých omáčkách. Jídlo oblíbené po celé východní Africe je gastronomickým fenoménem a kulturním dědictvím, které má za sebou bohatou historii. Pro Afričany je symbolem pohostinnosti, která se sdílí mezi přáteli, či rodinou během setkání a oslav. Specialitu má na svědomí legendární kmen kočovných Masajů a pokud navštívíte Zanzibar, ochutnat Nyama choma, je v podstatě povinnost.

Zájezdy na Zanzibar

N´dizi no kastad

N´dizi no kastad

N´dizi no kastad Shutterstock

Krkolomná slova v sobě neukrývají nic jiného, než pečený banán s vanilkovým pudinkem. Zdejší tropické ovoce má v sobě tolik chuti a šťavnatosti, že si kuchaři nemusí v oblasti dezertů moc lámat hlavu nad složitou přípravou. Recepty bývají velmi jednoduché, ale chuťově naprosto geniální. Místo banánů používají místní kuchtíci i ananas, nebo mango a puding vždy nezapomenou okořenit směsí skořice s hřebíčkem. Až ho poprvé ochutnáte, vězte, že jste právě našli gastro lásku na celý život.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

08.09.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín