Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Květinové korzo 2018 - nejvoňavější oslava květin v Holandsku

Květinové korzo

Květinové korzo

Květiny, zejména pak tulipány a Holandsko k sobě neodmyslitelně patří. Obrovský květinový park Keukenhof, lány tulipánů na polích, ale hlavně holandská pýcha - jarní Květinové korzo, kdy do ulic vyrážejí desítky alegorických květinových vozů, to je fascinující podívaná, kterou by si neměl nechat ujít žádný milovník květin.

Holandsko není jedinou zemí, kde se konají květinové průvody, svoji tradici mají i v jiných evropských státech, a to v Belgii, Španělsku či Francii. V Nizozemí se jich však koná suverénně nejvíce.

Pohled do minulosti Květinového korza

Průvod alegorických vozů z tisíců řezaných květin má svůj původ hluboko v minulém století. První se konal již ve 40. letech 20. století, avšak s dnešní podobou má pramálo společného. V roce 1947 se chtěl jistý pěstitel hyacintů pochlubit svojí úrodou, a proto svými květinami ozdobil valník. Takto ozdobeným vozem projel jen krátkou trasu, což mu však stačilo, aby nadchl a inspiroval místní obyvatele. Starostům okolních městeček se jeho počin zalíbil natolik, že poté zavedli tradici květinových korz. Během následujících let se tato tradice vyvíjela, narůstala do větších a větších rozměrů, až dospěla do dnešní, již poněkud komerční, ale přesto nádherné podoby.

Vůz oslavující sport

Vůz oslavující sport © Iveta Zouharová

Vyjděte do ulic Noordwijku

Každý rok na jaře, v druhé polovině dubna, se v ulicích Noordwijku odehrává pestrobarevné, omamně vonící divadlo, které patří k vrcholům jarní sezóny. Během jediného dne v roce zaplaví ulice tisíce květin, ze kterých šikovné ruce vytvořily pojízdná umělecká díla. Člověk nepřestává žasnout nad výtvory, nad fantazií a manuální zručností stvořitelů této květinové nádhery. Úžasné je, že nejde o díla profesionálních aranžérů, ale o práci místních dobrovolníků z řad skautů, dobrovolných hasičů a podobně.

Člověk žasne nad těmito květinovými výtvory

Člověk žasne nad těmito květinovými výtvory © Iveta Zouharová

Každý rok jiný zážitek

Každý rok je ve znamení jiného tématu, které mají aranžéři za úkol zpracovat. Každý rok proto uvidíte zcela jiné, originální vozy, díky čemuž si pokaždé odnesete jiný zážitek.  Mottem pro rok 2018 je „Kultura”. Jak se s touto novou květinovou výzvou aranžéři poperou, máte šanci vidět pouze v sobotu 21. dubna, kdy Květinové korzo vyráží na svoji jednodenní, 42 km dlouhou pouť. Průvod vyráží v 9:30 z Noordwijku a končí ve 21:00 v Haarlemu. Už teď je jisté, že Vás i letos čeká velkolepá podívaná.

My jsme měli příležitost shlédnout cca dvě desítky vozů na téma „Festivaly & oslavy“.  Pestrobarevné květinové vozy nás svojí nápaditostí a precizností zpracování naprosto ohromily.

Halloweenský vůz

Halloweenský vůz © Iveta Zouharová

Statisíce hyacintů, tulipánů a narcisů v pohybu

Co jsme na Květinovém korzu viděli? Tak například vůz na téma Examenfeest - Maturitní večírek, Halloween, Geboortefeest – Oslava narození s krásným květinovým miminkem včetně dudlíku, Kinderfeest - Dětská narozeninová párty, Verjaardagsfeest - Oslava narozenin s vozem plným lákavých, pečlivě zabalených dárečků, Paasfeest - Velikonoční večírek, kde nechyběl ani velikonoční zajíček či kuřátko, Tulpenfeest – Festival tulipánů, Oogstfeest – Dožínky s množstvím lákavě vyhlížejícího, jakoby čerstvě sklizeného ovoce, Sportfeest - Sportovní festival, Kerstfeest - Vánoční večírek a mnoho dalších.

Narozeninový vůz

Narozeninový vůz © Iveta Zouharová

Právě z posledního zmiňovaného vozu s vánoční tematikou nám, okolostojícím divákům, kynul pravicí usměvavý „Sinterklaas“. Na, z jeho úst legračně znějící přání, „méry krismás“ (Merry Christmas) se nedá zapomenout.

Květinový Santův povoz

Květinový Santův povoz © Iveta Zouharová

Naprosto úžasný byl vůz s tématikou Octoberfeest, který představoval typickou krojovanou hostesku s tupláky piva. Toto dílo bylo téměř celé vytvořeno z fialových hyacintů a vůně, která se kolem vozu linula, byla neskutečná. Silná, podmanivá a omamná.

Vůz na téma Oktoberfest

Vůz na téma Oktoberfest © Iveta Zouharová

Živá hudba i taneční vystoupení

Jako předvoj každého alegorického vozu byl vypraven osobní automobil ozdobený překrásnými květinovými vazbami. Doprovod skupiny hudebníků a tanečníků už tak slavnostní atmosféru průvodu ještě o stupínek povýšil.

Nazdobená auta jako předvoj

Nazdobená auta jako předvoj © Iveta Zouharová

Jeden z nejkrásnějších zážitků, jaký jarní Holandsko nabízí, musíte spatřit a zažít osobně. To vám žádná, byť sebekvalitnější fotografie nenahradí. A všudypřítomná vůně, ta je teprve nepřenosná.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín