Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Mexická kuchyně

Mexická kuchyně Shutterstock

Pyramidy ukryté uprostřed džungle, fascinující historie, sopky, pouště, divoké řeky, vodopády, blankytně modré vody Karibského moře, bělostné pláže i příjemně slunné počasí po celý rok. Takové je Mexiko. Ráj cestovatelů i milovníků skvělého jídla. Až si v některém z mnoha pouličních bister koupíte dokonale okořeněné tacos, vězte, že právě ochutnáváte lahůdku, zapsanou na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Kterou ze specialit pestrobarevné mexické kuchyně byste si rozhodně neměli nechat ujít?

Křupavé tortilly a nachos na tisíc způsobů

Nachos s guacamole

Nachos s guacamole Shutterstock

Kukuřice a Mexiko patří neodmyslitelně k sobě. Na tenkých kukuřičných plackách si pochutnávali už staří Aztékové. Mexické přísloví praví, že celý svět se vejde do jedné tortilly. Lahodné nekynuté placky si hravě připravíte i doma a jejich chuť vám během dovolené vzdáleně připomene náš rohlík. Podobně univerzální využití, jako má nestárnoucí klasika českých pekařství, mají i tortilly. Poslouží jako lahodná svačinka pro malé cestovatele a výborně podtrhne chuť omáček či dipů. U stánků s rychlým občerstvením si ji můžete nechat naplnit vynikající směsí fazolí v rajčatové omáčce, doplněnou o hovězí maso a pikantní papriky. Nejpopulárnější variací na kukuřičnou placku je tacos. Na malých placičkách, doplněných o některou z mnoha druhů omáček či dipů si nejlépe pochutnáte v malých rodinných podnicích zvaných taquerías, kde na vás kromě skvělého jídla čeká i příjemně srdečná atmosféra.

Zájezdy do Mexika

Snídaně králů huevos rancheros 

Huevos rancheros

Huevos rancheros Shutterstock

Typická mexická snídaně je splněným snem všech výživových poradců. Vejce zapečená s fazolemi, strouhaným sýrem, rajčaty, paprikami, cibulí, chilli, česnekem a koriandrem nejen skvěle chutnají, ale především nastartují metabolismus a dodají tělu potřebné živiny. Zkuste si je dát před výletem do klikatých uliček města Guanajuato.

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Poctivé husté polévky 

Sopa Azteca

Sopa Azteca Shutterstock

Máte pocit, že bez polévky by váš oběd nebyl kompletní? V Mexiku si je užijete v mnoha neodolatelných variacích. Ať už dáváte přednost vývarům nebo polévkám, ve kterých stojí lžíce. Můžete si být jisti, že použitá zelenina bude pocházet z lokálních zdrojů a bude v sobě mít plnou chuť mexického slunce. Chybu rozhodně neuděláte, pokud si z jídelního lístku vyberete polévku Sopa Azteca. Hutné polévce s kuřecím či slepičím masem dodává říz koriandr, chilli papričky a limetková šťáva. Talíř plný vitamínů, na kterém si bez obav pochutnají i vegani hledejte pod názvem Sopa de habas. Fazolová polévka s rajčaty, chilli papričkou a avokádovým olejem je tím pravým palivem pro cesty za krásami Mexika.

Dovolená v Mexiku

Moderní fajitas

Fajitas v kukuřičné tortile

Fajitas v kukuřičné tortile Shutterstock

Moderní tvář mexické kuchyně má jméno fajitas. Šťavnaté proužky kuřecího masa podávané s bohatou porcí zeleniny a křupavé cibule dostanete naservírované v čerstvé kukuřičné tortille. Jako třešničku na dortu si zvolíte některou z mnoha omáček. Můžete vybírat mezi rajčatovou salsou, česnekovým dipem, zakysanou smetanou nebo klasikou všech klasik – avokádovým guacamole.

Jemné i pikantní omáčky a salsy

Mexické omáčky a salsy

Mexické omáčky a salsy Shutterstock

Zapomeňte na kečup a hořčici. V mexické kuchyni kralují chuťově vyvážené omáčky a salsy. V každém regionu narazíte na originální receptury, které dodají masovým i zeleninovým pokrmům jedinečnou chuť. Nejtradičnější omáčkou, na jejíž přípravu si může troufnout i kuchař začátečník, je hráškově zelená guacamole. Připravte si dobře uzrále avokádo, cibuli, koriandr, šťávu z limety, sůl a pepř a váš mexický večer může začít. Svůdnou kombinaci hořké čokolády, sušeného ovoce, oříšků, rajčat a chilli papriček hledejte pod názvem Mole. Nejlépe ladí s grilovaným masem či zeleninou. Milovníci ostrých pokrmů vědí, že ty nejlepší chilli papričky pocházejí z Mexika. Domov tu má i jedna z nejpálivějších papriček světa, která je hlavní přísadou salsy habanero. Přidáte-li ještě sůl, pepř, česnek a cibuli, pak máte základ pro zaručeně ostrou gastronomickou jízdu.

Letoviska Dominikánské republiky: Najděte si svůj kousek ráje v Karibiku

Čtěte také:

Letoviska Dominikánské republiky: Najděte si svůj kousek ráje v Karibiku

Povědomé papas gratinadas 

Papas gratinadas

Papas gratinadas Shutterstock

Miska plná zapečených brambor vám možná připomene oblíbené francouzské brambory. Jste ve slunném Mexiku, tak se místo uzeniny dočkáte čerstvé papriky, chilli papričky, cibule a smetany.

Ochutnejte Mexiko

Sladká tečka

Churros

Churros Shutterstock

Na žádné mexické oslavě nesmí chybět ovocné saláty. Jejich sladká chuť příjemné osvěží a díky množství čerstvého ovoce si tu v průběhu celého roku mohou dopřávat bezpočet lahodných variací. Mango, ananas, opuncie, papája, guava, banány, citrusy, tamarind i vynikající čerstvé kokosové ořechy v té nejlepší kondici si zamilujete na první zakousnutí. Sladkou klasikou jsou smažené tyčinky churros, vzdáleně připomínající naše koblihy. Obalené ve skořicovém cukru s karamelem, hořkou či mléčnou čokoládou jsou povoleným dietním hříchem. Přebytečné kalorie můžete spálit třeba během potápění v blízkosti druhého největšího bariérového útesu na světě.

Dominikánské hodování aneb Lahodný Karibik na talíři

Čtěte také:

Dominikánské hodování aneb Lahodný Karibik na talíři

A na závěr kapku něčeho ostřejšího

Sopa Azteca

Sopa Azteca Shutterstock

Návštěvu Mexika můžete oslavit stylově – přípitkem tradiční tequilou. Její chuť vynikne nejlépe ve spojení s citronem a špetkou soli. Dámám zachutná obdoba našeho burčáku – zkvašená šťáva z agáve zvaná pulque. Děti nadchne nekonečný výběr čerstvých ovocných šťáv. Zkuste meloun s papájou, mangem a kapkou limetové šťávy a podzimní virózy se vám vyhnou velkým obloukem.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín