Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Karibská pláž a mayské ruiny

Karibská pláž a mayské ruiny Shutterstock

Mexiko se svými kosmopolitními městy, jedinečnou kulturou a karibským pobřežím platí za jednu z nejžhavějších destinací. Pokud jste se stále nerozhodli, zda ho navštívit, tady je několik důvodů, které by vás mohly přesvědčit.

Od pouští po džungli

Popocatepetl, Mexiko

Popocatepetl, Mexiko Shutterstock

Mexiko může příležitostnému cestovateli nabídnout celou řadu klimatických podmínek a přírodních krás. V suchých severních státech dominují pouště, zatímco západní Mexiko a stát Jalisco bývají považovány za destinace věčného jara. Za krásným tyrkysovým mořem se vydejte na poloostrov Yucatan a za svěží džunglí směrem na jih. Skoro celé Mexiko je protkané horami a sopkami, které jen čekají, až je prozkoumáte.

Mrkněte na zájezdy do Mexika

Dokonalé pláže 

Pláž v Tulum, Mexiko

Pláž v Tulum, Mexiko Shutterstock

Bylo by jistě velkou chybou zmiňovat se o přírodních pokladech Mexika a vynechat jeho nádherné pláže. Turisty lze v podstatě rozdělit na ty, kteří touží objevovat koloniální města, a ty, kterým naopak stačí lenošit na pláži, užívat si paprsky slunce nebo se koupat v průzračně modrých vodách. K vůbec nejhezčím místům patří pláže ve státě Baja California, kde můžete pozorovat velryby, dále nedotčené bílé pláže Tulumu nebo krystalická moře Cancúnu. Oaxaca a jižní pobřeží pak nabízejí dobré podmínky pro surfování.

Fascinující kultura

Archeologické naleziště Monte Alban

Archeologické naleziště Monte Alban Shutterstock

Místní kultura je směsicí nejrůznějších vlivů, od mezoamerických po španělské. Chcete-li se dozvědět více o domorodcích žijících ve venkovských komunitách, můžete se vydat do státu Oaxaca, do hor Jalisca a Chihuahuy. Se španělskou koloniální historií se seznámíte ve starých koloniálních městech, jako je Taxco, Santiago de Querétaro nebo Guanajuato. Ke kultuře neoddělitelně patří také zvyky, tradiční oblečení a v neposlední řadě typická gastronomie. To vše můžete ochutnávat a okukovat ať už se v Mexiku vydáte kamkoli.

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Čtěte také:

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Bohatá historie

Kruhové pyramidy Guachimontones

Kruhové pyramidy Guachimontones Shutterstock

Jižní a střední regiony jsou doslova poseté archeologickými nalezišti světového významu. Z nejznámějších jmenujme ruiny Teotihuacánu ležící 50 km severovýchodně od Mexico City, zříceninu mayského města Chichén Itzá na poloostrově Yucatan a kruhové pyramidy Guachimontones v Jaliscu. Jestliže nemáte možnost navštívit je osobně, můžete si to alespoň trochu vynahradit v atraktivních muzeích hlavního města, např. v Museo Nacional de Antropología. Tam vám poskytnou podrobný úvod do úžasné historie Mexika.

Vyrazte s námi do Mexika

Přátelští obyvatelé 

Mexický muzikant mariachi

Mexický muzikant mariachi Shutterstock

Když je řeč o Mexiku, všichni se shodnou na tom, že místní obyvatelé jsou přívětiví a vždy ochotní pomoci – třeba s tím, u kterých pouličních stánků je nejlepší se najíst. Přestože třeba nemluvíte španělsky, Mexičané vám vždy poskytnou informace, které hledáte, i kdyby to znamenalo, že vás osobně doprovodí, nebo seženou někoho, kdo vám informace přeloží.

Pouštní duny, solné pláně a vinice aneb co byste v Dominikánské republice nečekali

Čtěte také:

Pouštní duny, solné pláně a vinice aneb co byste v Dominikánské republice nečekali

Zvířata, která jinde neuvidíte

Axolotl (Ambystoma mexicanum)

Axolotl (Ambystoma mexicanum) Shutterstock

Dechberoucí biologická rozmanitost Mexiku rozhodně nechybí. Existují zvířata, která můžete nalézt pouze v lesích, džunglích a vodách této severoamerické země. Jeďte na sever, abyste měli šanci zahlédnout mexického prérijního psa. Možná budete mít štěstí a všimnete si kriticky ohroženého axolotla, česky zvaného také vodní dráček nebo tygří mlok. Je to středně velký obojživelník vyskytující se v jezerech Lago de Xochimilco a Lago de Chalco. Třeba spatříte dokonce i roztomilého nočního savce zvaného cacomistle.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín