Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pouštní duny, solné pláně a vinice aneb co byste v Dominikánské republice nečekali

Dominikánská metropole Santo Domingo je městem historie, kultury a koloniálních památek. Pokud se vydáte z hlavního města směrem na západ do provincií Azua a Peravia, budete si možná připadat jako na jiné planetě. Namísto palmových hájů tu najdete pouštní duny, solná ložiska a báječné víno.

Pouštní duny

Duny u městečka Baní

Duny u městečka Baní © NTÚ Dominikánské republiky

V zátoce Las Calderas u městečka Baní, přibližně šedesát kilometrů západně od hlavního města, se na ploše 20 km2 rozkládá jedinečný systém pouštních dun. Svou velikostí 117.4 milionů m3 se jedná o ojedinělý přírodní fenomén na karibských ostrovech. Písečné náspy o výšce 35 metrů jsou výsledkem říční sedimentace a skalních erozí z dob Pleistocénu. Navíc pouze v této části Dominikánské republiky je možné vidět pouštní živočichy a rostliny (např. kaktusy Cereus jamacaru, Mořské víno Coccoloba uvifera). Dominikánská vláda udělila tomuto místu v roce 1996 statut Chráněné rezervace. Rezervaci je nejlepší navštívit v brzkých ranních, nebo v pozdních odpoledních hodinách. 

Nejvýhodnější zájezdy do Dominikány

Solná ložiska

Solná ložiska Las Salinas

Solná ložiska Las Salinas

Baníské duny leží v těsné blízkosti solných ložisek Las Salinas. Pokud se chcete dozvědět víc o procesu těžby a produkování soli, můžete absolvovat komentovanou prohlídku s průvodcem. Místní pláž má vysokou koncentraci soli a kromě toho, že je považována za nejslanější v zemi, je oblíbená mezi milovníky windsurfingu.

Dominikánské hodování aneb Lahodný Karibik na talíři

Čtěte také:

Dominikánské hodování aneb Lahodný Karibik na talíři

Vína z Ocoa

Vína z Ocoa

Vína z Ocoa

Když se vydáte dál na západ, dostanete se do zátoky Ocoa v provincii Azua. V tomto regionu je téměř po celý rok sucho a slunečno, což představuje ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Právě tady založili Španělé na počátku 16. století první vinici na americkém kontinentu. Podle historických údajů žil ve městě Azua i dobyvatel Hernán Cortés, který tam pěstoval hroznové víno ještě před tím, než zaútočil na Aztéckou říši. Půda v Ocoa je stoprocentně ekologická, bez chemických přísad, a tak mají zdejší vína jedinečnou barvu, aroma a vyváženou chuť. Podle slov uznávaného španělského enologa Dr. Luis Vicente Eliase Dominikánská republika změní mapu světového vinařství.

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Čtěte také:

Perly Karibiku: 7 nejkrásnějších pláží Dominikánské republiky

Na výlet do hor

Pohoří Cordillera Central

Pohoří Cordillera Central

Milovníci pěších výletů se mohou vydat na výlet do San José de Ocoa na úpatí pohoří Cordillera Central, odkud vám učarují výhledy na okolní hory a přírodu. V San José de Ocoa si můžete půjčit kolo nebo se vydat na projížďku na koních. Panují tu příjemné teploty okolo 20 stupňů, tedy ideální nejen pro turistiku, ale i pro ekologické pěstování plodin na místních farmách.

Aktuální situace:

Od 15. 9. 2020 je možné vyjet do exotické Dominikánské republiky bez testů a karantény. Navíc až do konce roku mají hoteloví hosté zdarma speciální asistenční službu, která pokrývá mimořádné události spojené s COVID-19, tedy případné testy, výdaje na ubytování i změnu letu v případě nákazy a prodloužení pobytu a servis telemedicíny. Toto cestovní pojištění plně hradí vláda Dominikánské republiky.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín