Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lyžování ve Švýcarských Alpách

Kouzelná příroda Švýcarských Alp

Kouzelná příroda Švýcarských Alp

Co vás napadne při slově Švýcarsko? Luxusní hodinky, bankovnictví, čokoláda? Pokud je to v první řadě horská příroda, máme pro vás pár tipů, jak si užít báječné švýcarské lyžování v Alpách!

Proč právě Švýcarské Alpy?

Třeba proto, že disponuje nejmodernějším zázemím pro lyžování a řadou technických vymožeností, jako jsou tunely či horské vláčky. Světově nejproslulejší lyžařská střediska najdete právě tady! Co se týče lyžování, jsou Švýcarské Alpy koneckonců stejně kvalitní jako francouzské. Navíc ukrývají poklady, jako je Eiger, nejvýchodnější vrchol horského masivu Jungfrau, nebo Matterhorn, jedna z nejkrásnějších hor na světě. Zažijete zde kouzelnou atmosféru původních horských vesniček, domečků a kostelů. Výhodou je rovněž to, že se domluvíte anglicky i německy.

Lyžování ve Švýcarsku

Lyžování ve Švýcarsku

Lyžařská střediska ve Švýcarsku

Ve všech větších lyžařských střediscích bývá díky nadmořské výšce mimořádné množství kvalitní sněhové pokrývky. Švýcarské Alpy jsou však proslulé i vysokou úrovní služeb. Velmi dobrým lyžařským střediskům odpovídají často i velmi vysoké ceny. I méně majetní turisté nicméně najdou příjemné ubytování v malých střediscích, cenově srovnatelných s rakouskými. K dispozici jsou jak exkluzivní hotely, tak stylové penziony i jednoduché ubytovny.

Švýcarské lyžařské tratě se obvykle dělí do pěti oblastí. Od západu k východu jsou to Berner Oberland, Wallis, západošvýcarské Alpy, centrální Švýcarsko, východní Švýcarsko a kanton Graubünden. Jednou z nejoblíbenějších oblastí země je Berner Oberland s krásnou krajinou a širokou nabídkou atraktivních lyžařských terénů. Zdejší tratě, dlouhé více než 300 km, přitahují zejména pokročilé a náročné lyžaře.

Berner Oberland, Švýcarské Alpy

Berner Oberland, Švýcarské Alpy

Nejbližším lyžařským střediskem Švýcarska z Prahy je Oberes Toggenburg (622 km, šest a půl hodiny jízdy). Z Brna je to Samnaun (751 km, sedm a půl hodiny jízdy). Naopak nejvzdálenější skiareál Švýcarska z Prahy je Val d´Hérens (1002 km, deset hodin jízdy), z Brna pak Saas Fee (1210 km, dvanáct hodin jízdy).

Saas Fee, Švýcarsko

Saas Fee, Švýcarsko

Ve švýcarských Alpách naleznete ode všeho něco. Zkušené lyžaře nadchne prominentní St. Moritz, proslulý Zermatt nebo třeba Davos, Samnaun, Jungfrau či extrémní sjezdovky ve Verbieru. Pohodové rodinné lyžování si zase užijete v Savogninu, Aletschi, Obertoggenburgu nebo v Arose, která je skvělým tipem i pro úplné začátečníky, stejně jako třeba Villars.

Letní lyžování ve Švýcarsku

Mnohé švýcarské ledovce jsou v provozu i v letním období, např. Klein Matterhorn ve středisku Zermatt, které je známé coby „místo bez aut“. Jedinými povolenými dopravními prostředky jsou tu lanovky a horské vláčky. Do Zermattu láká návštěvníky vedle možnosti celoročního lyžování taktéž luxus a nespočet turistických stezek s řadou horských hospůdek.

Letní sezóna v Zermatt Ski Paradise

Letní sezóna v Zermatt Ski Paradise

Dalším ledovcem, který bychom neměli opomenout, je Les Diablerets v jihozápadní části Švýcarska ve Freiburských Alpách. Má k dispozici tři vleky, jednu sedačku a šest modrých sjezdovek. Letní areál je vhodný zejména pro snowboarding.

Ledovec Mont Fort (Verbier), nalézající se ve středisku čtyř údolí Les Quates Valléss, leží na poměrně strmém svahu, což umožňuje kvalitní jarní i letní lyžování. Zdejší černá sjezdovka je spíše pro profesionály, pod ní se ovšem nachází mírnější modrá a červená.

Možnost letního lyžování nabízí třeba i městečko Engelberg. Z hory Titlis, která se tyčí nad ním, vede nejdelší trať v oblasti centrálního Švýcarska.

Rotující lanovka na Titlis

Rotující lanovka na Titlis

Také ledovec Plaine Morte (Crans Montana) umožňuje lyžařům, snowboardistům a běžkařům, aby se tu na třech lyžařských vlecích a jedné běžecké trati bavili i během léta.

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv místní lyžařské středisko, vězte, že švýcarské Alpy vás uchvátí svou elegancí, romantickými vesničkami, úžasnou krajinou i velkolepými výhledy.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín