Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarské termální lázně: Dokonalé pohlazení pro tělo i mysl

Země guláše, vína i temperamentního čardáše láká ročně do svých útrob tisíce návštěvníků. Mnozí z nich touží po romantické procházce impozantní Budapeští či po koupání v Balatonu, největším sladkovodním jezeru Evropy. Nadcházející sychravé a chladné měsíce jsou však jako stvořené pro návštěvu termálních lázní. Jejich tradice tu přetrvává po staletí, léčivé prameny zahání mnoho zdravotních neduhů a neléčí jen tělo, jejich hřejivá síla funguje i jako pohlazení pro vaši mysl.

Trocha historie

Lázeňské procedury

Lázeňské procedury Shutterstock

Prvopočátky lázeňství mají v Maďarsku na svědomí staří Římané. Vyšší úroveň pak řemeslu přineslo období turecké okupace. I to je důvod, proč se v mnoha lázních budete cítit tak trochu jako v orientu. Jedno maďarské přísloví praví, že „kamkoliv v této zemi zapíchnete hůl, vytryskne z ní léčivý pramen“. O tom, že rčení nemá daleko od pravdy svědčí fakt, že v zemi lze nalézt téměř 1300 známých zdrojů termální vody, která zásobuje přírodní a léčebné lázně. Během dvou tisíciletí se zdejší služby vyšplhaly na takovou úroveň, že místní léčivé prameny a s nimi spojené procedury, patři k těm nejlepším a nejvyhledávanějším na světě.

Některé gejzíry vody tu vyvěrají z hlubin dosahujících neskutečných dvou a více kilometrů. Cesta na povrch země je ohřeje na teplotu okolo 60 až 80 °C a během této trasy vzácná tekutina pojme řadu cenných minerálů, které prospívají našemu organismu. V každém koutu Maďarska má termální voda trochu jiné složení, a proto se jednotlivé lázně specializují na konkrétní typy zdravotních neduhů. Specialisté jako revmatologové, neurologové, dermatologové, kardiologové a další tu během let vyvinuli dokonalé léčebné systémy, které z termálních pramenů dělají doslova a do písmene živou vodu pro naše zdraví.

Byla by však velká škoda se těmto místům vyhýbat ve chvíli, kdy se cítíte zcela fit. Naopak. Špičkové wellness služby využívající benefity léčivých pramenů, masáže, kosmetické procedury, dokonalá gastronomie, korzování po promenádách i pozitivní lázeňská atmosféra, jsou ty nejpádnější důvody, proč strávit dovolenou uprostřed termálního ráje. Přinášíme vám tipy na léty prověřená místa, kde se budete cítit jako v bavlnce.

Dovolená v Maďarsku

Budapešť

Termální lázně v Budapešti

Termální lázně v Budapešti Shutterstock

Pozorovat večerní panorama impozantního osvíceného Budapešťského parlamentu, dát si vyhlášený langoš či marcipán, projít se Andrássyho třídou plnou restaurací a barů, pozorovat peřeje řeky na dunajské pláži nebo si užít dokonalý odpočinek v některých z mnoha městských lázní... Vyzkoušet můžete klidně vše, ale jedno je jisté, až si budete balit zavazadla do hlavního města Maďarska, plavky rozhodně s sebou! Místní lázně patří mezi nejstarší v Evropě, některé se nacházejí v nádherných secesních pavilonech a na březích Dunaje najdete i 400 let staré turecké lázně.

Zdejší voda je bohatá na hořčík, hydrogenuhličitany, siřičitany, fluoridy a chloridy. Toto složení je výhra pro všechny, kteří mají trápení s klouby, astmatem či gynekologické obtíže. I všichni ostatní si tu užijí dokonalou pohodu a prohřátí všech kostí v těle. O metropoli se traduje, že kdo ji navštívil a nebyl v lázních, ten jako by ve Staré Pešti ani nebyl.

Upečte si Dobošův dort: Mistrovské dílo z Budapešti

Čtěte také:

Upečte si Dobošův dort: Mistrovské dílo z Budapešti

Mosonmagyaróvár

Bazén v termálních lázních

Bazén v termálních lázních Shutterstock

Krkolomný název lázeňského města vznikl spojením tří vesniček, které se jmenovaly Moson, Magyár a Ovár. Místo se nachází nedaleko hranic se Slovenskem a zdejší bazény se pyšní vodou, která je kvůli svému složení pátou nejléčivější v Evropě. Má přímo kouzelnou moc pro návštěvníky s onemocněním průdušek, páteře či kloubů, ale na své si přijdou i ostatní rekreanti. Po hřejivých koupelích a wellness procedurách všeho druhu, nastává ideální chvíle prozkoumat historické centrum města. Vydejte se po stopách dějin do mohutné pevnosti a zámku Óvári nebo se usaďte do některé z útulných kaváren a kromě kávy, či čaje ochutnejte maďarský sladký majstrštyk s názvem Dobošův dort.

Bükfürdő

Dovolená v lázních

Dovolená v lázních Shutterstock

Benjamínek mezi maďarskými termálními lázněmi se ukrývá nedaleko maďarsko-rakouských hranic. Druhý největší komplex v zemi vás přivítá velkorysou vodní plochou o rozloze 5 tisíc metrů čtverečních. Kryté vnější i vnitřní bazény jsou navrženy tak, aby uspokojily návštěvníky všech věkových kategorií. Malí neposedové ocení dětský koutek, bazén s vlnobitím či seskokový záliv. Na dospělé a seniory čeká několik odpočinkových zón, nepřeberné množství procedur, moderní vybavení i vyhlášená kuchyně. Pokud navíc trpíte onemocněním pohybového aparátu, budete odjíždět jako znovuzrození.

Dovolená v termálních lázních

Miskolc - Tapolca

Termální lázně v jeskyni,  Tapolca

Termální lázně v jeskyni, Tapolca Shutterstock

Čtvrté největší město Maďarska ukrývá lázně, které jsou v mnoha směrech unikátní a fascinující. Areál s názvem Tapolca je situován v jeskyních uprostřed lesů a parků na úpatí pohoří Bükk. Moderní komplex zasazený v dokonalých přírodních scenériích využívá pramen známý už od starověku a vězte, že už jen prohlídka lázní je nezapomenutelný zážitek. Hosté si mohou užít vyhřívané venkovní koupaliště, sauny, zábaly, aromaterapii, dětské bazény či tzv. divoký proud, který vám namasíruje celé tělo v útrobách kulis přírodní jeskyně. V samotném městě Miskolc, v Česku přezdívaném Mikšovec, najdete mnoho historických památek, synagog a kostelů. Celou metropoli budete mít jako na dlani z vrchu Avashegy, kde se nachází i nádherný kalvinistický kostel postavený v gotickém stylu. Každou čtvrthodinu se z něho ozývá zvonkohra. Tu si můžete v poslechnout třeba při degustaci vína u příležitosti návštěvy nedalekého vinařství.

Užijte si letos moře zábavy v Maďarsku

Čtěte také:

Užijte si letos moře zábavy v Maďarsku

Sárvár

Rodina v lázních

Rodina v lázních Shutterstock

Pokud jste si doteď mysleli, že termální radovánky jsou určené spíše dospělým, lázně Sárvár vás vyvedou z omylu. Specializují se totiž na rodiny s dětmi. Bezmála 106 metrů dlouhý tobogán, bazény s umělým vlnobitím, dětské koutky a další vybavení vám zaručí, že se vaše ratolesti budou tetelit blahem. Vy si třeba konečně užijete zaslouženou chvíli klidu ve wellness, či některou z příjemných procedur a ještě si vysloužíte titul nejlepší rodič v galaxii. Pokud navíc někdo z vás trpí kloubním či kožním onemocněním, sárvárská termální sůl obsažená ve vodě s těmito neduhy rázně zatočí. Po mokrých radovánkách doporučujeme navštívit centrum města, kde vás mimo jiné přivítá obří lanový park, botanická zahrada a spousta tradičních maďarských hospůdek nazývaných čardy.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

11.10.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín