Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Užijte si letos moře zábavy v Maďarsku

Dovolená v Maďarsku

Dovolená v Maďarsku Shutterstock

Říkal snad někdo, že letní dovolená musí chutnat slaně? Zkuste být letos při výběru prázdninové destinace originální a nechte se zlákat vyhlášenými kulinářskými specialitami, prosluněnými písčitými plážemi největšího jezera ve střední Evropě, nekonečnými možnostmi sportovního vyžití, elegantní atmosférou měst, dětským smíchem v zábavních parcích i dokonalým relaxem ve světově vyhlášených lázních.

Balaton: maďarské moře

Jezero Balaton, Maďarsko

Jezero Balaton, Maďarsko Shutterstock

Ač je maďarština jazyk značně krkolomný, vězte, že u Balatonu se velmi rychle naladíte na vlnu všudypřítomné pohody. Jen 130 kilometrů od půvabné maďarské metropole se rozkládá 80 kilometrů dlouhé jezero, na jehož písčitých březích si užijete nepřeberné množství aktivit. Ať už toužíte po odpočinku na plážovém lehátku, vodních radovánkách, sportovním vyžití nebo dostatku zábavy pro vaše potomky. Voda v Balatonu není hluboká a sluneční paprsky ji snadno prohřejí až ke dnu. V létě tady teplota vody dosahuje příjemných 27 °C.  Chytáte-li se na dovolenou s dětmi, pak volte ubytování na jižním pobřeží, kde se dno svažuje do hloubky jen velmi pozvolna a je tu k dispozici pestrá nabídka aktivit pro cestovatele všech věkových kategorií. Na severu klesá dno poměrně prudce už po 30 metrech a přístup do vody je ve většině případů z mola nebo po schůdcích. Do této části Balatonu s oblibou jezdí sportovní rybáři, milovníci jachtingu i adrenalinového kite surfingu. Nefalšovanou romantiku zažijete v oblíbeném letovisku Keszthely. Zdejší pláže jsou pravidelně oceňovány Modrou vlajkou, udělovanou za čistotu i kvalitu služeb. Neotřelým půvabem oplývá také rozlehlý zámek s pečlivě udržovanými zahradami, jež bývá přirovnáván k francouzskému Versailles.

Dovolená v Maďarsku

Tokaj: Kraj zasvěcený vínu

Oblast Tokaj, Maďarsko

Oblast Tokaj, Maďarsko Shutterstock

Na severovýchodě Maďarska, při soutoku řek Tisy a Bodrogu leží vesnička, jejíž jméno je známé všem milovníkům prvotřídních vín. Lví podíl na vynikající chuti tokajského vína má vulkanické podloží, příjemně teplé klima i láska a péče zdejších vinařů. Jedinečný ráz zdejší krajiny i osobitá vinařská kultura si vysloužily zápis na seznam kulturního dědictví UNESCO. Dozajista vám učaruje přátelská atmosféra i téměř hmatatelná láska k vínu. Během procházky pečlivě upraveným centrem vesnice vás možná překvapí množství vináren, které ani zdaleka nedosahují luxusu jejich budapešťských protějšků. Jejich hlavní devizou je autentická atmosféra i skvělá chuť vína, jehož cena je tu vskutku lidová.

Segedínský guláš: Pozdrav z Maďarska na váš stůl

Čtěte také:

Segedínský guláš: Pozdrav z Maďarska na váš stůl

Budapešť: procházka historií

Liberty Bridge v Budapešti, Maďarsko

Liberty Bridge v Budapešti, Maďarsko Shutterstock

Ať už se do Maďarska vydáte za skvělým jídlem, proslulými lázněmi nebo mimořádně krásnou přírodou, alespoň jeden den věnujte návštěvě zdejší metropole. Určitě nebudete litovat. Široké bulváry největšího maďarského města jsou jako stvořené pro poklidné procházky, bezpočet muzeí a historických památek čeká, až je objevíte a stylové kavárny lákají k posezení u kávy a slavného Dobošova dortu. Je-li nedílnou součástí vaší dovolené zastávka u nejzajímavějších historických památek, pak se budete v Budapešti cítit doslova jako ryba ve vodě. Svou majestátností vás uchvátí Budínský hrad, Rybářská bašta, ze které je úchvatný panoramatický výhled do okolí i okouzlující Matyášův chrám. O tom, že vládní budova může vypadat jako vystřižená z pohádky o princeznách, se přesvědčíte při pohledu na maďarský parlament. Po romantické procházce přímo volá most Liberty bridge, klenoucí se přes mohutný tok Dunaje. S příchodem večera se život v Budapešti přesouvá do centra města, kde se můžete pokochat pohledem na krásně nasvícenou baziliku sv. Štěpána nebo se usadit do některé z mnoha stylových restaurací a vychutnat si to nejlepší z maďarské kuchyně.

Zájezdy do Budapešti

Lázně: svět nekonečné relaxace

Termální lázně v Budapešti

Termální lázně v Budapešti Shutterstock

O tom, že je Maďarsko evropskou lázeňskou velmocí dozajista nikdo nepochybuje. Léčivou sílu pramenů bohatých na minerální látky si tu prý užívali už v pravěku. Není se čemu divit, každý, kdo někdy okusil léčivé účinky zdejších pramenů, dokonalý servis zdejších lázeňských domů i pestrou paletu doplňkových služeb, se sem dozajista jednou rád vrátí. Kouzlo maďarských lázní si můžete užít i když vás zrovna netrápí žádné zdravotní neduhy. Rozlehlé lázeňské pavilony myslí i na mladé páry a rodiny s malými dětmi. Ty nejhonosnější lázeňské domy se nachází přímo v maďarské metropoli. Budapešť je právem považována za světové hlavní město lázeňství. Na území hlavního města vyvěrá více než 100 termálních pramenů, jejichž léčivé účinky vás dokonale připraví na další poznávání této rozmanité země. Největší radostí pro rodiče jsou dítka unavená celodenním řáděním ve vodě. Když si k tomu připočtete ještě bonus v podobě blahodárných účinků termální vody, pak vás pohled na spící ratolesti naplní dokonalým klidem. Ráj pro malé vodníky na vás čeká v termálních lázních Zalakaros. Dětský svět s 60 vodními atrakcemi, tobogány, brouzdališti i příjemně teplou vodou vás nenechá na pochybách, že v Maďarsku prožijete léto svých snů.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Sport: adrenalin na souši i na vodě

Pohoří Mátra, Maďarsko

Pohoří Mátra, Maďarsko Shutterstock

Maďarsko nejsou zdaleka jen lázně, víno a historické památky. Zdejší příroda je jako stvořená k vyjížďkám na kole, pěší turistice i koupání. Aktivní dovolenou můžete zahájit zdoláním nejvyšší maďarské hory. K vrcholu hory Kékes (1014 m. n. m.), ležící v pohoří Mátra na severu země, vede několik turistických tras různých typů obtížnosti. Jeskyně Anna ve svém nitru ukrývá okouzlující vápencové útvary i zkamenělé pozůstatky rostlin a živočichů. Zasportovat si můžete i během pobytu v Budapešti. Velké oblibě se zde těší skupinové ranní plavby po Dunaji na paddleboardech. Širokou nabídku sportovních aktivit nabízí střediska vodních sportů na pobřeží Balatonu. Břehy jezera lemuje množství cyklostezek, které se výborně hodí také k jízdě na inline bruslích. V polovině srpna bude Maďarsko poprvé v historii hostit mistrovství světa v lehké atletice. Nově zbudované sportoviště v Budapešti bude svědkem nervy drásajících soubojů špičkových atletů z 200 zemí světa. Chystáte-li se do Maďarska právě v tuto dobu, pak vás čeká program nabitý sportem i moderní zázemí fanouškovské zóny s krásným výhledem na Dunaj.

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín