Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madurodam - kouzelný svět nizozemských miniatur

Toužíte vidět všechny nejznámější turistické atrakce Nizozemska, ale nemáte dostatek času na jejich prohlídku? Zajeďte si - stejně jako já - do Scheveningenu, jedné ze čtvrtí sídelního města Den Haag, kde se na ploše 18000m² rozprostírá městečko miniatur zvané Madurodam. Veškeré stavby, rostliny, auta, postavičky obyvatel jsou vytvořeny v přesném měřítku 1:25, díky čemuž máte jedinečnou možnost vidět Nizozemsko doslova jako na dlani. Madurodam byl otevřen 2. července roku 1952 a patří k nejslavnějším turistickým atrakcím celého Nizozemska.

Madurodam - svět nizozemských miniatur

Madurodam - svět nizozemských miniatur

Nizozemsko z ptačí perspektivy

V parku se nachází v dokonalých zmenšených kopiích vše, čím je Holandsko proslulé. Najdete tu třeba miniaturu Náměstí Damm s palácem, burzovní hodiny z květinové burzy v Aalsmeeru, dům Jana Amose Komenského v Naardenu, chrámovou věž v Utrechtu, sýrový trh v Alkmaaru, větrné mlýny, přístavy včetně lodí, úzké vodní kanály v Amsterdamu, fotbalový stadion FC Ajax Amsterdam a mnoho a mnoho dalších miniaturních zajímavostí Holandska. To vše doplňují kromě stromků, keřů a květin stovky figurek lidí a zvířat. Celkový efekt je dokonalý.

Náměstí Damm

Náměstí Damm © Iveta Zouharová

Neuvěřitelné detaily

Vše je propracováno do nejmenších detailů. Navíc v pohybu. Vlaky jezdí a houkají, závory se zvedají, vodotrysky stříkají, majáky svítí, lodě plují, lopatky mlýnů se otáčejí, mlýnská kola vesele klopotají.

Neuvěřitelné detaily

Neuvěřitelné detaily © Iveta Zouharová

Na modelu amsterdamského mezinárodního letiště Shiphol můžete spatřit kromě neustále popojíždějících boeingů společnosti KLM dokonce běžící pás s miniaturními, ručně malovanými zavazadly. Všechny pohyblivé mechanismy jsou každý den v provozu 12-14 hodin.

© Iveta Zouharová

Město miniatur má také vzdělávací charakter. Dozvíte se, jak fungují některé technické stavby, třeba protipovodňové zařízení, u výrobny dřeváků uvidíte proces jejich výroby.

© Iveta Zouharová

Použité materiály

V průběhu let se městečko stále rozrůstá, přibývají nové a nové, typicky holandské stavby. Původní exponáty jsou vyrobeny ze dřeva, novější, kvůli lepší údržbě a delší životnosti, z umělé hmoty, nerezavějící oceli a mosazi. Miniaturní stromky jsou vypěstované bonsaje dosahující výšky maximálně 60cm, vedle nich kvete, roste a voní spousta květin.

© Iveta Zouharová

Vzhledem k rozloze parku není divu, že se o údržbu staveb, ale i veškeré zeleně kolem, stará početný technický a dílenský tým lidí. Celý Madurodam je přehledně zmapován, k lepší orientaci slouží cedulky a popisky.

© Iveta Zouharová

Expozice ledových soch

Při naší návštěvě jsme měli štěstí, protože v areálu právě probíhala výstava čínských ledových soch Magic Ice Madurodam. V zastřešené hale nám byly hned u vchodu zapůjčeny teplé, prošívané vesty, neboť je vnitřní teplota udržována na -10°C. Na ploše o rozloze 1000m² jsme si mohli prohlédnout a také osahat ledové sochy různých zvířat, osob, větrný mlýn, ale třeba i vlak.

© Iveta Zouharová

Nečekanou atrakcí byla ledová klouzačka, kterou mnozí návštěvníci s chutí vyzkoušeli.

© Iveta Zouharová

Občerstvení

Máte-li pocit, že jste se už nachodili dost a potřebujete odpočinek, můžete navštívit jednu ze dvou restaurací v areálu a posedět chvíli u dobrého jídla a pití. Restaurace nabízí teplá, hotová jídla, zákusky, zmrzlinu, točené pivo, limonády, ale i rychlé občerstvení typu hot dog či hranolky. Ceny jsou, jako téměř všude ve světě, vyšší než u nás, půllitr piva nás vyšel na 3 Eura.

© Iveta Zouharová

Doprava a vstupné

Do Madurodamu se při plynulé dopravě dostanete autem z centra Den Haagu za pár minut. Parkovat lze na místním parkovišti, které nabízí opravdu velkorysou parkovací plochu. Odtud pak vede krátká značená cesta pro pěší až k bráně samotného parku. Vstupné činí kolem 15Eur, přičemž je v ceně zahrnut tištěný průvodce s popisky jednotlivých budov, a to dokonce i v češtině. Park má otevřeno celoročně. 

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín