Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masai Mara v Keni – po stopách Masajů i divé zvěře

Masajská žena

Masajská žena

Název nejproslulejšího a zároveň nejnavštěvovanějšího národního parku Keni je částečně odvozen od Masajů, kterým toto území od pradávna patřilo. Ti zde ostatně žijí dodnes a jejich způsob života se v průběhu let příliš nezměnil. Masajové jsou jedním, nikoliv jediným přírodním kmenem, na který můžete v Keni narazit. Druhá část názvu oblasti – Mara – označuje místní stejnojmennou řeku Mara.

Migrace divé zvěře

Stádo buvolů při zdolávání řeky Mara

Stádo buvolů při zdolávání řeky Mara

Masai Mara leží ve Velké příkopové propadlině na jihozápadě Keni. Rezervace byla roku 1977 vyhlášena chráněnou oblastí. V safari Masai Mara se nachází obrovské množství divé zvěře. Každý rok, zejména v období od července do listopadu, projde rezervací na 1,5 milionu kopytníků, kteří se stěhují za potravou, převážně pak zeber, buvolů a pakoňů hřivnatých. Nejen proto je oblast tak slavná a turisticky atraktivní.

Zvířecí obyvatelé Masai Mary

Gepardi v Masai Mara

Gepardi v Masai Mara

Neméně lákavá je možnost shlédnout některého z dalších 95 druhů savců, plazů, obojživelníků či několika stovek druhů ptáků. Narazit můžete na gepardy, šakaly, antilopy, slony, levharty, lvy, gazely, zebry, žirafy a další a další druhy zvěře v jejich přirozeném prostředí. Podívaná je to dechberoucí, tak nesrovnatelná s pohledem na zvířata žijící v zajetí, byť v uspokojivých podmínkách v našich i světových ZOO.

Vydejte se s námi do Keni

Nejvhodnější denní dobou pro sledování zvířat je ráno nebo podvečer, kdy je jejich aktivita největší. Přes den se většina zvěře schovává před spalujícími paprsky horkého afrického slunce. Nepoštěstí-li se vám vidět lva, geparda či levharta přímo při lovu, na líně se povalující zvířata pod stromy narazíte zcela určitě neboť kočkovitých šelem je tu skutečně obrovské množství.

Ptačí ráj

Jeřábi královští v Masai Mara

Jeřábi královští v Masai Mara

Ptačí populace je v rezervaci Masai Mara zastoupena opravdu hojně. Setkat se můžete s keňským národním ptákem, kterým je mandelinek fialoprsý, dále jsou to zoborožci, draví supi, orli, marabu, pštrosi, jeřábi a další stovky a stovky opeřenců, o jejichž existenci většina z nás, nepatříme-li zrovna mezi vášnivé ornitology, nemá ani tušení.

Země Masajů

Masajové

Masajové

Původní obyvatelé oblasti jsou převážně pastevci, jejichž bohatství se určuje podle velikosti stáda. Živí se hlavně živočišnou potravou, obiloviny a zelenina na jejich jídelníčku zpravidla chybí, protože považují zemědělství a obdělávání půdy za podřadné činnosti. Hlavní složkou jejich potravy je tedy mléko, které často míchají a konzumují s hovězí krví. Masem se stravují jen velmi zřídka, cennější jsou pro ně živé kusy dobytka.

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

I přes to, že Masajové žijí stále v souladu s okolní divokou přírodou, nepřímo se podílejí na jejím ničení. Jejich početná stáda vypásají velké kusy zeleně a tím zůstává méně potravy pro divokou zvěř, která tak může být ohrožena.

Podnikaví Masajové

Masajské suvenýry

Masajské suvenýry

Čím dál více Masajů přichází na to, že turisté přinášejí peníze, proto řada z nich prodává suvenýry. Tato činnost není zdaleka tak náročná, jako celoroční péče o dobytek a vynáší nemalé peníze za minimum práce. Proto se připravte na neodbytné a mnohdy až nepříjemné domorodce, kteří vám budou nějaký ten suvenýr vnucovat za každou cenu.

Objevte Keňu všemi smysly

Podnikaví Masajové mají i další přivýdělek. Chcete-li se vyfotit s tímto domorodým obyvatelstvem, připravte se na sáhnutí do kapsy. Řada turistů je ale ochotna si za foto s těmito krásnými, pestrobarevně oděnými lidmi připlatit. Na Masaje narazíte i v přímořských letoviscích, kde nejen, že prodávají suvenýry, ale pořádají dokonce taneční představení pro turisty, která jsou přímo pastvou pro oči.

Na safari 

Safari Masai Mara

Safari Masai Mara

Výlet do safari Masai Mara mějte předem objednaný. Vydávat se do rezervace na vlastní pěst se příliš nedoporučuje. Částka, na kterou by se vaše návštěva v tomto případě mohla vyšplhat, bude mnohem větší, neboť domorodci považují Evropany za bohaté a budou tedy chtít za své služby, ať už zprostředkování výletu přímo na místě či průvodcovství, královsky zaplatit.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín