Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayské město Chichén Itzá: Objevte mexický div světa

Chichén Itzá, Mexiko

Chichén Itzá, Mexiko Shutterstock

Hluboko v džungli mexického poloostrova Yucatán se ukrývají monumentální ruiny z předkolumbovské doby. Tohle místo opředené historií vás zavede do dob starých Mayů a učaruje vám svou krásou, kterou neztratilo ani za 4 tisíce let své existence.

O starověké kultuře Mayů jste se pravděpodobně učili v hodinách dějepisu. Jejich domovem bývala Střední Amerika a na území dnešního Mexika nedaleko Cancúnu vybudovali město Chichén Itzá. Ačkoliv archeologické výzkumy odhadují stáří staveb na 1000 až 1200 let, mnohé z nich napovídají, že oblast byla osídlena ještě dlouho předtím. Pokud se chystáte na dovolenou do Mexika a hledáte i trochu dobrodružnější a kulturnější zážitky, mezi prvními zastávkami doporučujeme právě Chichén Itzá. Přestože ne všechny části mayského města jsou přístupné veřejnosti, rozhodně stojí za návštěvu. Je to nejzachovalejší město mayské civilizace a také jeden z novodobých divů světa.

Kukulcánova pyramida 

Kukulcánova pyramida, Chichén Itzá

Kukulcánova pyramida, Chichén Itzá Shutterstock

V centru města se do výšky 30 metrů tyčí Kukalcánova pyramida, která je dominantou celého komplexu. Sloužila jako chrám boha Kukulcána, který má podobu opeřeného hada. Mimochodem stejný náboženský symbol používalo mnoho indiánských kmenů na území Ameriky. Na každé straně pyramidy je masivní kamenné schodiště, přičemž součet počtu stupňů podstavce dává celkem 365 stupňů, stejně jako počet dní mayského kalendáře. Náhoda?

Dovolená v Mexiku

Chrám bojovníků

Chrám bojovníků, Chichén itzá

Chrám bojovníků, Chichén itzá Shutterstock

Další zajímavou stavbou v Chichén Itzá je Chrám bojovníků neboli Templo de los Guerreros. Ohromující sloupy zdobené freskami a rytinami orlů, jaguárů a bojovníků z dob Toltéků zaujme nejen nadšence do historie. Badatelé se domnívají, že objekt sloužil ke shromažďování válečníků, kteří hlasovali o válečných taženích a diskutovali nad taktikou boje.

7 nejkrásnějších pláží Mexika

Čtěte také:

7 nejkrásnějších pláží Mexika

Juego de Pelota 

Juego de Pelota , Chichén Itzá

Juego de Pelota , Chichén Itzá Shutterstock

Jak sám název napovídá (Juego de Pelota v překladu míčové hřiště), staří Mayové měli velkou zálibu v míčových hrách. V Chichén Itzá najdete jedno z největších mayských hřišť, 168 x 38 metrů. O detailech mayské hry toho bohužel příliš nevíme, původní malby však napovídají, že se hrála hrudníkem, boky nebo rameny a často tak končila vážnými úrazy. 

Je čas na guacamole, legendární dip ze slunného Mexika

Čtěte také:

Je čas na guacamole, legendární dip ze slunného Mexika

Templo de las Mesas 

Templo de las Mesas, Chichén Itzá

Templo de las Mesas, Chichén Itzá Shutterstock

Severně od Chrámu bojovníků se nachází další svatyně, který byla objevena a vykopána teprve v 90. letech 20. století. Německo-rakouský amatérský archeolog Teoberto Maler dal chrámu název „Chrám velkého obětního stolu“, protože předpokládal, že se tam prováděly rituální oběti. 

Chrám Jaguára 

Vstup do Chrámu Jaguára, Chichén Itzá

Vstup do Chrámu Jaguára, Chichén Itzá Shutterstock

Jihovýchodně od hřiště pro míčové hry se rozprostírá Chrám jaguára (Templo del Jaguar). Stěny této stavby jsou zdobeny rytinami i sochami opeřenými hadů a jaguárů. Z vyobrazení lidí v honosných šatech na reliéfu se dá usoudit, že se s velkou pravděpodobností jednalo o sídlo knížat a důležitých osob. 

Objevujte s námi svět

Cenote Sagrado 

Cenote Sagrado, Chichén Itzá

Cenote Sagrado, Chichén Itzá Shutterstock

Význam slova Chichén Itzá znamená „ústa studny čarodějů vody“, přičemž Itzá je jméno lidu tohoto města. Cenote Sagrado, místní posvátná studna je jedním z mnoha cenote, tedy krasovým závrtem zaplněným podzemní vodou. V překladu slovo cenote doslova znamená díra s vodou a může mít podobu studny, jeskyně či jezírka. Pro Maye byly cenote posvátné také kvůli tomu, že představovaly zdroj pitné vody. Centote Sagrado má kruhový tvar s téměř svislými stěnami a skutečně vypadá jako gigantická studna. Podle archeologických nálezů sloužila k provádění obětí. Byly zde objeveny nefritové a zlaté šperky a mnoho dalších cenností.

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Čtěte také:

Láska na první zakousnutí: Nechte se rozpálit mexickou kuchyní

Zajímavosti

Turistka v Chichén Itzá, Mexiko

Turistka v Chichén Itzá, Mexiko Shutterstock

Rovnodennost 

Během jarní a podzimní rovnodennosti se tu můžete setkat se zajímavým fenoménem, který se objevuje jen dvakrát za rok. V okamžiku, kdy se Země a Slunce srovnají do takové polohy, že den i noc trvají téměř stejně dlouho, se jedna strana pyramidy dostane do stínu a sluneční svit pak osvětluje pouze schody s hlavou Kukulcána u základny chrámu.

Ozvěny 

U rozhlehlých staveb v Chichén Itzá si můžete užít dokonalou ozvěnu. Při zatleskání před Kukulcánovou pyramidou slyšíte ozvěnu až několik set metrů daleko. Pokud zatleskáte na hřišti Juego de Pelota, připomíná ozvěna řev jaguára. 

Mayský útes

Rozhodně si nenechte ujít místní pláže! V Cancúnu je 23 kilometrů dlouhá pláž s azurovým mořem a veškerým servisem pro perfektní relax. Pokud vaše srdce prahne po troše adrenalinu, vyjdejte se do Akumalu a užijte si potápění na Meziamerickém bariérovém útesu, největším korálovém útesu západní polokoule.

Zájezdy do Mexika

Cestovní informace 

Turístka v Mexiku

Turístka v Mexiku Shutterstock

Toto starobylé město je od roku 1988 zapsáno na seznamu UNESCO.

Kdy se vydat na cestu? 

Vzhledem k místnímu klimatu, je nejvýhodnější vycestovat v době, kdy v Evropě vládne podzim a zima. Máte tak jistotu suchého a příjemně teplého počasí. Pokud vás zajímá ikonická rovnodennost, je potřeba sem vyrazit v konkrétní dny.  

Délka cesty 

Doporučujeme delší dovolenou, hlavně kvůli pásmové nemoci (jet lag), která vás po příletu pravděpodobně trochu potrápí, jelikož rozdíl je sedm hodin. Výlet do Chichén Itzá  pak není problém naplánovat z Mérida nebo Cancúnu. 

Jak se sem dostat

Nejjednodušší způsob je doletět do Cancúnu, kde je nejbližší mezinárodní letiště od Chichén Itzá. Pak už není problém zajistit si celodenní výlet na nějakou z mayských památek. Co se týče cestovních dokladů, nemusíte vyřizovat nic speciálního, postačí vám pouze cestovní pas. 

Řeč 

V celém Mexiku se sice hovoří španělsky, ale vzhledem k velké turistické oblíbenosti, si zde nejspíše vystačíte i s angličtinou. Nikdy však není na škodu se naučit alespoň základy místního jazyka, domorodci vám tuto snahu vrátí upřímným úsměvem a vstřícností. 

Místní speciality 

Mayské tradice tu můžete ochutnat i na talíři, kupříkladu achiote, které se vyrábí ze semen oreláníku barvířského a nejčastěji se využívá k dochucení masa. Mezi další speciality, se kterými se určitě setkáte je charakteristická limetková polévka Sopa de Lima a za ochutnání stojí i sýr plněný masem Queso Relleno. Doporučujeme také osvěžující nápoj agua de chaya z místní byliny připomínající špenát.

Hotely a ubytování 

I v Chichén Itzá můžete být chvilku téměř sami, pokud se ubytujete v některém z hotelů, které se nacházejí v blízkosti ruin. Máte tak dost času dostat se na místo ještě před ostatními. Pokud se ubytujete v blízkých městech jako Mérida nebo Cancún, vydejte se do Chichén Itzá na celodenní výlet. Dobrodružné povahy si mohou rezervovat pokoj v jednom z netradičních hotelů uprostřed místní džungle. 

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

08.02.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín