Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Monzun: Období dešťů v Asii a Africe

Kapky deště dopadají na rozpálenou zem. Každá druhá se okamžitě vypaří. Krajinou se line hustá mlha. Vzduch je doslova prosycen vlhkostí. Přesto přichází další a další vlna vody, která mění vše okolo. To je monzunové období, které ovlivňuje velkou část rovníkových oblastí.

Původ slova monzun vychází z arabského slova „mausim“, zjednodušeně znamená „roční období“. Například v Indii se místo tradičních ročních období setkáme právě s obdobími monzunovými, konkrétně letními a zimními.

Monzuny přicházejí pravidelně v určitých částech světa, ovšem v různých obdobích roku. Kupříkladu při cestě do Číny je tak potřeba si zjistit období výskytu monzunu ve vybrané oblasti v konkrétní době. Vše má svůj řád.

Co je to monzun?

Monzun je pravidelné proudění vzduchu, které přináší velké množství dešťových srážek. V tropických a subtropických oblastech ho způsobuje stálý vítr, který dvakrát ročně mění svůj hlavní směr.

Je to právě změna směru proudění v atmosféře, která rozhoduje o tom, že můžeme použít slovo „monzun”. Podle vědecké definice dokonce musí být změna směru proudění alespoň o 120 stupňů. Monzun přináší do mnoha zemí takzvané období dešťů. Monzunové období a období dešťů je pro většinu míst v Asii prakticky synonymum.

Objevujte s námi svět

Jak monzun vzniká?

Vše souvisí s pohybem Slunce v období mezi zimním a letním slunovratem. Jak se slunce pohybuje mezi obratníky mění se intertropická zóna konvergence, tedy zjednodušeně místo, na které Slunce nejvíce působí svým zářením. Pevnina se zahřívá rychleji, než oceán. Například v květnu je pevninská oblast Asie až o 10 °C teplejší než Indický oceán.

Ohřátý vzduch nad pevninou stoupá a vytváří oblast tlakové níže. Změna tlaků uvádí celý mechanismus do pohybu. V atmosféře platí, že tlaky se přirozeně vyrovnávají. Vzduch z oceánu nasycený vlhkostí je tedy „tlačen” nad pevninu. Monzunová masa vzduchu odsouvá teplejší vzduch nad pevninu. Tam se vodní páry kondenzují a začíná pršet. V zimním období je to obráceně. Země se ochlazuje rychleji než oceán, takže monzun bez vlhkosti se žene z nitra kontinentu k moři.

Co znamená monzunové období pro cestovatele? 

Pro mnohé cestovatele je období monzunu spíše nechtěným časem, kterému se snaží vyhnout. Co to pro vás přesně znamená? Pokud vyrazíte do tropických oblastí během monzunového období, můžete si být prakticky jistí, že vás zastihnou deště. Místo původního plánu lenošení na pláži zalité sluncem je pravděpodobnější, že budete muset nějakou dobu zůstat v hotelovém pokoji.

Dovolená v Ománu

Je monzun nebezpečný?

Kvůli častým a silným dešťům, jsou bežným problémem záplavy. Ty se týkají nejenom úpatí hor (Himaláje) a rozsáhlých zemědělských oblastí, ale také velkých měst jako je například Bombaj v Indii.

Záplavy obzvláště tvrdě postihují chudé místní obyvatelstvo, které často přinutí opustit své domovy a dělá z nich dočasné nebo i trvalé bezdomovce. Vzhledem ke špatné konstrukci chatrčí, nejsou jejich domovy schopné odolat silným dešťům odolat. Celou situaci ještě zhoršuje rychlé kácení stromů a lesů. V zemích Asie má tak vodní živel často volnou cestu, jelikož mezi vesnicemi nejsou žádné stromy, které by záplavy pomohly zastavit. Masa vody rovněž způsobuje nebezpečné sesuvy půdy, ničící mimo příbytků i úrodu, často i silnice či mosty.

Výhody a přínosy monzunu

Monzuny mají i přívětivou stránku, která přináší do zasažených zemí i četná pozitiva. Země kterými projde monzun, bývají velmi horké a deště přinášejí trochu ochlazení. Dobrým příkladem je indická Bombaj, kde nejdeštivější měsíce červenec a srpen jsou zároveň těmi nejchladnějšími.

Monzuny také přinášejí tolik potřebnou vláhu do vyprahlé krajiny. Po mnoha měsících silných veder se opět doplní pitná voda a půda načerpá vláhu pro úspěšnou sklizeň. Místní obyvatelé s obdobím pravidelných dešťů už počítají a využívají ho ke svému prospěchu. Dlouhotrvající sucho bez deště by mělo mnohem katastrofální následky.

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Čtěte také:

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Kterými oblastmi prochází monzuny?

Obecně se jedná o tropické oblasti mezi Indickým oceánem a přilehlou pevninou. Tedy Indie, Čína, Indonésie a Malajsie, dále také Srí Lanka a některé části západní Afriky. Podoba a průběh monzunů se v každém regionu mírně liší. Je to logické, protože všude panují trochu jiné geografické podmínky.

V Evropě a Severní Americe můžete občas zaslechnout, že lidé nazývají silné přeháňky monzuny, ale není tomu tak. Se skutečným monzunem se svou intenzitou a typem dají jen těžko srovnávat.

Indie

V Indii můžeme monzuny rozdělit dle období na zimní a letní. Zimní trvá od září do července a přináší chladný a suchý vzduch ze sibiřských oblastí. Lze jej nazvat obdobím sucha, nicméně k dešťům stále dochází, jen v menší míře. Letní monzun pak přichází mezi červnem a zářím a je typický opravdu vydatnými déšti.

Během června až září dopadne v Indii až 80 % ročních srážek, podnebí je pak až do února chladné a teplota začíná prudce stoupat. Plánujete-li dovolenou v západním státě Goa, vyhněte se cestování mezi červnem a září.

Čína

Stejně jako v Indii se i v Číně monzunové období liší v závislosti na regionu. Na jihu a východě země lze očekávat silné srážky v období od května do září, zejména v horkých a vlhkých oblastech jihovýchodu. Jinak je tomu například v Tibetu a Mongolsku, které jsou považovány za nejsušší oblasti Číny. Pokud chcete navštívit Čínu, nejvhodnější je proto zima a časné jaro. Na slunečné počasí se můžete těšit mezi říjnem a dubnem.

Indonésie

Vzhledem k rozmanitosti a rozptýlenosti 17 508 indonéských ostrovu, není možná jednoduchá předpověď monzunů. Každý ostrov to má trochu jinak. Bali, Jávě, Kalimantanu, Sulawesi a Sumatře se vyhněte od listopadu do března. Deště ale mohou začít už v říjnu a protáhnout se do května. Menší pravděpodobnost srážek lze očekávat na jihu země, kde převládají suché větry z Austrálie. Pokud vás zajímá spíše dovolená na východě, doporučujeme období od srpna do března. Nejvíc tu prší mezi dubnem a červencem.

Malajsie

Monzuny v Malajsii se dají rozdělit podle východních a západních regionů. Pro východní pobřeží a střední Malajsii jsou deště běžné v době mezi říjnem a únorem. Na jihu pak od dubna do října. Pro Singapur platí monzunové období od listopadu do ledna.

Srí Lanka

V tomto ostrovním ráji se během monzunu vyhněte horským oblastem, kde hrozí záplavy a sesuvy půdy. Oblasti jihozápadu jsou dešti zasaženy od května do srpna, někdy až do září. Sever a východ se zahalí do monzunů od října do ledna. Dovolenou na Srí Lance si tak můžete dopřát kdykoli, jen je potřeba si správně vybrat oblast.

Omán

Arabský poloostrov je rovněž ovlivňován monzuny. Zejména Omán a jeho jižní pobřeží kolem města Salalah. Každý rok od června se mění na zelenou zahradu, napájenou divokými řekami a vodopády. Je to opravdu hluboký kontrast oproti poušti, která se rozpíná hned za rohem.

Západní Afrika

Afriku si většina lidí spojuje s horkým, slunečným a velmi suchým podnebím. I tady ale pravidelně přichází období dešťů, především na západě. Dobrým příkladem je Gambie či Ghana. Zdejší monzun vzniká nad Atlantikem a podle regionu přináší bouřky a vydatné srážky v období duben–září, září–listopad, nebo květen–červenec.

Zájezdy do exotiky

Časté otázky

Nejdeštivější místo na světě?

Oblast s nejvýraznějšími monzuny bude pravděpodobně jih Himaláje. Například ve městě Cherrapunji je ročně naměřeno více než 11 tisíc litrů deště na metr čtvereční. Není náhoda, že je to zároveň nejvlhčí místo na naší planetě. Monzuny sem pravidelně přicházejí v období mezi dubnem až říjnem.

Mění se doba typická pro monzun?

Zdá se, že se liší pouze intenzitou srážek. Doba výskytu zůstává napříč západní Afrikou a Asii v podstatě stejná. Nicméně vědci pozorují, že množství dešťů narůstá, zejména v oblasti okolo Indie, což může přímo souviset se změnou klimatu a globálním oteplováním.

Jak se správně během monzunu chovat?

Dobrou radou je se během lijáků vyvarovat koupání, vysoké vlny jsou skutečnou hrozbou, kterou není radno podceňovat. Raději se také nezdržujte v horských oblastech, kde mimo záplavy hrozí také sesuvy půdy.

Dovolená během monzumového období

Obecně platí, že pokud se budete držet od nebezpečí dále, můžete klidně vyrazit a dovolenou si užít. Co se ubytování týče, budete možná muset trochu zapátrat. Některé hotely totiž během monzunu nedovolí ani rezervaci a své brány vám tak zavřou. A co je nejdůležitější, vždy zkoumejte poměry v destinaci kam jedete. Někde mohou být monzuny mírné a přinášet příjemné osvěžení, někde přináší urputné přívaly vody a jinde zase dusno jako v prádelně. Nikde to není úplně stejné.

Výhody dovolená během monzunu

Během monzunového období se sice setkáte s dešti, ale nižší cena letenek i ubytování vám to může vykompenzovat. Další výhodou je také menší vytíženost destinace. Preferujete-li trochu klidu, určitě to stojí za zvážení. Nemusíte se obávat, že byste celou dovolenou museli strávit pouze v hotelu. Srážkám se sice nejspíše nevyhnete, trvají ale většinou krátce. Určitě si užijete i trochu toho sluníčka. Destinaci s méně lidmi za příznivější cenu se tak může stát vlastně skvělou volbou.

Dobrodružná Malajsie: Jak jsem se stala dobrovolníkem v deštném pralese

Čtěte také:

Dobrodružná Malajsie: Jak jsem se stala dobrovolníkem v deštném pralese

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

11.01.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín