Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srí Lanka: Dokonalá terapie přírodou

Sigiriya, Sri Lanka

Sigiriya, Sri Lanka Shutterstock

Možná si už dlouho v duchu slibujete, že začnete žít život naplno. A třeba i trochu netradičně. Zkuste vyměnit klasické dovolenkové destinace za šťavnatou zeleň džungle, nekonečnou modř Indického oceánu, pozorování velryb nebo procházky podél čajových plantáží. Návštěva země, kde je i cesta vlakem zážitkem na celý život, má jen jeden háček: láska k pohádkově krásné Srí Lance bývá návyková.

Tím, že vás v jedné z nejvíce trendy turistických destinací posledních let nezastihne pošmourné počasí si můžete být jisti. To, co činí Srí Lanku výjimečnou a odlišuje ji od ostatních ostrovů ležících v Indickém oceánu, je především pestrá směs náboženství a kultur, úchvatné chrámy, dokonalé pláže, fascinující krása korálových útesů, příležitosti k surfování, vždy usměvavé a přátelské obyvatelstvo, a především divoká příroda na dosah ruky.

6 důvodů pro návštěvu Srí Lanky

Čtěte také:

6 důvodů pro návštěvu Srí Lanky

Čistá radost bytí

Cesta vlakem na Sri Lance

Cesta vlakem na Sri Lance Shutterstock

Na Srí Lance můžete prožít blízká setkání se slony, údiv nad velikostí ocasních ploutví velryb, nájezd loupeživých makaků, taneční vystoupení kobry i ptačí koncert uprostřed pralesa. V pozici lotosu tu můžete odhodit všechny starosti a alespoň na pár chvil okusit čistou radost z bytí se stejnou samozřejmostí s jakou to dokážou ostrované.

Vyberte si zájezd na Srí Lanku

Ať už se chytáte strávit svou dovolenou odpočinkem na prosluněných plážích, ochutnáváním specialit místní kuchyně, očistou těla v ajurvédských lázních nebo obdivováním jedinečných památek, pokaždé vás ohromí bohatství zdejší fauny i flóry. Sladká vůně jasmínu, terasovitá čajová políčka i nespoutaná divočina. Té si do sytosti užijete v některém z národních parků.

Nejkrásnější pláže Srí Lanky

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Srí Lanky

Království vody a lesa

Rezervace Sinharaja, Sri Lanka

Rezervace Sinharaja, Sri Lanka Shutterstock

Rezervace Sinharaja na jihu ostrova je královstvím vody a lesa, jež je zapsáno i na seznamu UNESCO. Během procházky pralesem tu můžete spatřit celou řadu vzácných druhů rostlin i zvířat a na závěr si dopřát osvěžující koupel v průzračně čisté říčce.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Ladnost levharta

Levhart v národním parku Yala

Levhart v národním parku Yala Shutterstock

Období od konce ledna do června je ideální pro návštěvu Národního parku Yala, právě tehdy tu nastávají ideální podmínky pro pozorování poklidně se pasoucích stád slonů, respekt budících krokodýlů, opic a především levhartů. Tyto elegantní kočkovité šelmy se tu vyskytují v největší koncentraci na světě. Pohled na jejich ladnou chůzi patří k nezapomenutelným zážitkům.

Objevujte Srí Lanku

Volání velryb 

Pláž v Kalpitiya, Sri Lanka

Pláž v Kalpitiya, Sri Lanka Shutterstock

O tom, že je Srí Lanka plážovou velmocí nemůže být pochyb. Vybírat si můžete z precizně upravených pláží s dokonalým plážovým servisem, divokých úseků pobřeží, lemovaných palmami i romantických zálivů. Jedna část pobřeží však nabízí ještě něco navíc. Kalpitiya na západní Srí Lance má pověst jednoho z nejlepších míst na světě pro kitesurfing. V příjemně prohřátých mělkých lagunách si tu užijí radost z rychlosti úplní začátečníci i větrem ošlehaní borci. A jízdou s větrem ve vlasech tu zábava rozhodně nekončí. Krátce po východu slunce nastává ideální čas pro pozorování velryb a delfínů. Stačí si jen pronajmout motorový člun se zkušeným kapitánem a za 40 minut už obdivovat vodní balet hravých delfínů i hřbety a ocasní ploutve majestátních velryb.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín