Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrodružná Malajsie: Jak jsem se stala dobrovolníkem v deštném pralese

Dobrovolníkem v Malajsii

Dobrovolníkem v Malajsii Czechtheworld.com

Horká tropická země, deštné pralesy plné života i překrásné pláže. Tím vším mě uvítala Malajsie, kam jsem se vydala na dobrovolnickou stáž. Ačkoliv mělo jít o marketing, skončila jsem v malinké vesničce Merapoh na kraji deštného pralesa a národního parku Taman Negara.

Malajský venkov byl pro mě silným kontrastem hlavní metropole Kuala Lumpur. Zatímco tam jsem si mohla zaplavat v bazénech na střeše moderních výškových budov, v Merapohu nás žilo v prostém domečku o třech místnostech asi dvanáct. Připravovali jsme program pro letní tábory mezinárodních škol, a dokonce jsme měli příležitost učit angličtinu děti původního Malajského kmene Batek.

Objevujte s námi svět

Výpravy do džungle

Opice v deštném pralese

Opice v deštném pralese Czechtheworld.com

Jak se ukázalo, džungle není neškodný český les a na výpravu do deštného pralesa se člověk musel pořádně připravit. Navzdory třicetistupňovým teplotám jsme si museli ve vlastním zájmu obléct dlouhé kalhoty i rukávy. Největší hrůzu jsem měla z pijavic, na jejichž přítomnost jsem si do konce pobytu nezvykla. Tyhle malé potvůrky jsou totiž neskutečně rychlé a pod oblečení i do bot se velmi snadno a nepozorovaně dostanou. Mým největším přítelem se tedy staly speciální návleky na nohy, které pijavice neprokousnou, tzv. „leech socks“. Pokud nemáte speciální návleky proti pijavicím, oblečte si dvoje ponožky a kalhoty si zastrčte mezi dva páry ponožek. Tak ztížíte pijavicím, aby se vám dostaly pod oblečení. Na výpravy do pralesa se vybavte také repelentem proti tropickým komárům, kterých je v džungli, zejména navečer, opravdu hodně.

Kmen Batek, Malajsie

Kmen Batek, Malajsie Czechtheworld.com

Kromě oblečení byla povinnou výbavou i mačeta, s níž si po chvíli člověk připadal jako Indiana Jones. Během takovýchto výprav jsme měli šanci vidět opice, různé druhy ptáků, hmyzu nebo dokonce hady. Zároveň jsme se společně s dětmi z mezinárodních škol podívali do několika jeskyní, při jejichž průchodu jsme museli i plavat. Zážitkové byly také noční výpravy, při kterých jsme kromě nádherné noční oblohy viděli i o trochu více zvířat jako např. tapíry.

Odkud pocházejí moderní jídla?

Čtěte také:

Odkud pocházejí moderní jídla?

Malajské večerní trhy

Výpravy do džungle

Výpravy do džungle Czechtheworld.com

Každý týden jsme se s ostatními dobrovolníky těšili na pondělní večerní trhy. V Malajsii mají dlouhou tradici a pravidelně se konají v každém městě i vesnici. Jsou přehlídkou chutí, vůní a můžete si tu dát, co se vám zlíbí, od různých smažených rolek, nudlí, ovoce, sladkostí až po ovocné smoothie a podobně. V přepočtu za 35 Kč jsem pravidelně odcházela přejedená k prasknutí.

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Čtěte také:

Dokonalá Kostarika: Jak chutná život v oáze zeleně a klidu?

Silným zážitkem bylo i setkání s původním domorodým kmenem Batek. Tito lidé žili uprostřed pralesa až do doby, než byli odsunuti malajskou vládou na okraj národního parku. Zdá se, že nic neměli raději než výpravy do džungle. Vždy se pro tuto příležitost krásně nastrojili, zejména květiny nesměly chybět ve vlasech žádné ženy. My jsme jejich děti učili angličtinu, oni nás na oplátku zase schopnosti přežití v pralese, a to včetně vaření v bambusu, stavění přístřešků z přírodních materiálů i jednoho neplánovaného útěku před slony.

Krása ostrovů Perhentian Islands

Ostrovy Perhentian Islands

Ostrovy Perhentian Islands Czechtheworld.com

Mimo tento projekt v džungli jsem se podívala i na nádherné ostrovy Perhentian Islands, kde stejná organizace podporovala program pro ochranu mořských želv. Ostrovy tak návštěvníkům nabízí mnohem víc než krásné bílé pláže, ale i neskutečně bohatý podmořský život. Stovky barevných rybiček všech druhů a zmiňované karety obrovské.

Malajský poloostrov má co nabídnout každému, od moderních měst, přes krásné pláže a podmořský svět až po opravdovou divočinu uprostřed džungle.

Praktické tipy:

  1. Naplánujte si dovolenou mimo období dešťů, které trvá zhruba od října do března. Nejlepší měsíce pro návštěvu Malajsie jsou tedy od konce března do konce září.
  2. Malajsie je muslimská země, proto tomu přizpůsobte svoje oblečení a mějte zakrytá ramena i kolena.
  3. Vízum dostanete na letišti automaticky po příletu, platné je 90 dní. Pas musíte mít platný alespoň 180 dní.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín