Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na skok do Slovinska k jezerům Bled a Bohinj

Jezero Bled s ostrůvkem

Jezero Bled s ostrůvkem

Vysoké hory, průzračná jezera, husté lesy, velmi přátelští a milí obyvatelé, výborné jídlo, dobrá dostupnost z České republiky a vůbec celková atmosféra Slovinska jsou důvody, proč si při cestách za poznáním vybrat právě tuto zemi.

Jste-li ve Slovinsku jen na pár dní, rozhodně si nenechte ujít návštěvu obou slovinských jezer, jejichž čistota a okolní přírodní krásy ve vás zanechají nepopsatelné pocity a dojmy. Návštěva jezer ostatně patří k tomu nejzákladnějšímu, co ve Slovinsku vidět.

1. Bohinjské jezero

V regionu Bohinj se nachází překrásné Bohinjské jezero, které je součástí Triglavského národního parku. Jezero je se svojí hloubkou 45m, délkou 4100m a šířkou 1200m největším jezerem ve Slovinsku. A dle mého názoru i jezerem nejkrásnějším. Křišťálová voda plná ryb, ve které se jako v zrcadle odrážejí hory, které jezero obklopují, to je pastva pro oči. A nejen pro ně. Atmosféru tohoto místa musíte vnímat všemi smysly, ať chcete nebo ne. Mě osobně zdejší příroda naprosto uchvátila.

Jezero Bohinj

Jezero Bohinj

Kudy k jezeru Bohinj?

Nejlépe se k Bohinjskému jezeru dostanete z vesničky Ribčev Laz, která se nachází přímo vedle jezera. Jedete-li autem, ideální je zaparkovat na zelené louce cca 300m od jezera. Parkovné na celý den činí 5€, míst k parkování je dostatek. Samozřejmě můžete zkusit štěstí a hledat parkování blíže k jezeru, ale to moc nedoporučuji, protože místo je turisticky velmi atraktivní, tak proč zbytečně ztrácet čas s hledáním jiného parkoviště, když výsledek je nejistý.

Cestou k jezeru Bohinj

Cestou k jezeru Bohinj © Iveta Zouharová

Turistické atrakce v okolí jezera Bohinj

U jezera se nachází půjčovna kajaků, kánoí i raftů, mezi oblíbené turistické atrakce patří také windsurfing. Máte-li dost odvahy, můžete vyzkoušet paragliding s instruktorem.

Nejoblíbenější atrakcí v okolí Bohinjského jezera je bezesporu jízda na výletní lodi do zastávky Ukanc, odkud vyjíždí lanovka pod vrchol bezmála dvoutisícového Vogelu. Výhodná je koupě kumulované zpáteční vstupenky na loď i lanovku. V ceně je i nápoj zdarma v horském hotelu v horní stanici lanové dráhy a také volná vstupenka do kostela sv. Jana Křtitele, který stojí na východní straně jezera. Jízdenka stojí 21,5€ na osobu (lanovka 13€, loď 8,5€), naše šestileté děti měly obě jízdy zdarma (bez nároku na nápoj zdarma), což však není obvyklé, neboť děti ve věku 6-14 let vstupné platit mají, byť snížené. Proto mne vstřícné gesto prodejce vstupenek velmi potěšilo.

Kostel sv. Jana Křtitele

Kostel sv. Jana Křtitele © Iveta Zouharová

Plavba po Bohinjském jezeře

Výletní loď vyjíždí dle jízdního řádu 7x denně, a to ze zastávky Ribčev Laz do zastávky Ukanc. Plavba trvá cca 40 minut a je komentovaná. V angličtině nebo slovinštině se dozvíte spoustu zajímavých informací o jezeře samotném, ale i o okolních horách a kostelech, mimo jiné i takovou perličku, na kterou průvodce plavbou speciálně upozorňuje – Slovinci vyslovují „h“ jako „ch“, takže název jezera a celého regionu zní z úst domorodců jako Bóchin.

Nevládnete-li ani jedním z jazyků, pak vězte, že slovinština je našemu jazyku vcelku blízká, spoustu informací - možná překvapivě - pochytíte i bez znalosti jazyka. Plavba samotná je však zážitek sama o sobě i bez jakéhokoliv komentáře.

Plavba po jezeře Bohinj

Plavba po jezeře Bohinj © Iveta Zouharová

Křišťálová voda a hejna ryb

V zastávce Ukanc (česky Konec) se můžete v průzračné vodě vykoupat a okusit tak teplotu jezera, která se v letních měsících šplhá k příjemným 20°C. Pobřeží skýtá romantickou pláž, v okolním lese je umístěn autokemp. Koupání v jezeře, které si, co se čistoty týče, nic nezadá s mořem, je velmi příjemné a osvěžující, všudypřítomná hejna rybek, která se kolem vás prohánějí, jsou pak třešničkou na dortu.

Rybky v průzračné vodě jezera

Rybky v průzračné vodě jezera

Lanovkou pod Vogel

Od pláže je to ke stanici lanovky už jen pár kroků lesem přes zmiňovaný autokemp. Nahoru pod vrchol Vogelu, do výšky 1535m.n.m.  vás vyveze kabinová lanovka pro 80 osob, která jede místy opravdu rychle, nejednou se vám žaludek povážlivě zhoupne. Výhledy z lanovky jsou překrásné a neopakovatelné, Bohinjské jezero a přilehlé hory se odkryjí v celé své surové kráse. V horní stanici lanovky vás čekají další, tentokrát hodně daleké výhledy až na samotné vrcholky majestátních Julských Alp, prakticky celé Bohinjské jezero a okolní městečka a vesnice. Nahoře se dále nachází Ski hotel Vogels venkovním posezením, který nabízí teplá jídla a nápoje (Laško pivo 3,5Eura) a právě zde můžete uplatnit svůj kupon na nápoj zdarma. Točené pivečko či některý z nealkoholických nápojů jistě přijde vhod.

Lanovka pro 80 osob

Lanovka pro 80 osob © Iveta Zouharová

Oblíbená atrakce pro děti v okolí jezera Bohinj

Nedaleko restaurace si přijdou na své nejen dospělí, kteří budou obdivovat okolní přírodu a krásné výhledy, ale hlavně děti, neboť se zde nachází malá ohrada se dvěma poníky, roztomilé selátko a hlavně volně se pasoucí krávy, které jsou velmi krotké, zvyklé na zájem turistů. Můžete si je beze strachu pohladit, vyfotit, líně se povalujícím zvířatům je to úplně jedno. Jen dávejte pozor, kam šlapete, ať si z výletu kromě zážitků nepřivezete i nežádoucí suvenýr na botě :-)

V okolí jezera Bohinj

V okolí jezera Bohinj © Iveta Zouharová

Orlove glave

Z několika turistických tras jsme si vybrali trasu vedoucí na kopec Orlove glave (1 665 m n.m.) Příjemná procházka pod sedačkovou lanovkou dlouhá 1,5km vede jak jinak než do kopce, poslední výšlap je vcelku prudký a vyžaduje pevnou obuv, protože povrch tvoří štěrk, který podkluzuje. Asi v půlce cesty na Orlove glave začíná být poměrně chladno a větrno, proto pamatujte na teplejší oblečení, obzvláště jdete-li s dětmi. Na vyhlídce Orlove glave je umístěn dřevěný kříž se zvoničkou, odpočívadlo a stoleček s ukazateli vrcholů. Výhledy z kopce jsou nádherné. Nazpět můžete jít stejnou cestou nebo se dolů svézt čtyřsedačkovou lanovkou. Cena je přiměřená délce jízdy, dospělý platí 2€, děti o Euro míň. My jsme díky milé obsluze lanovky za děti opět neplatili.

Lanovka na Orlove glave

Lanovka na Orlove glave © Iveta Zouharová

2. Jezero Bled

Parkování u Bledského jezera

Slavnější z jezer, jezero Bled, je mnohem komerčněji založeno, než jezero Bohinjské a je zároveň nejnavštěvovanějším místem Slovinska, což poznáte ihned při vjezdu do obce Bled podle husté dopravy. Z vlastní zkušenosti mohu doporučit parkování u supermarketu. První hodina je zdarma, za dvě hodiny zaplatíte 2€, což není tak zlé, navíc máte jistotu, že skutečně zaparkujete. Dále v obci už je to pak veliký problém.

Komerční stránka Bledu

Břehy průzračného jezera s množstvím rybek a různého rostlinstva včetně leknínů lemují četné stánky s občerstvením, hotely, stánky se suvenýry. Na jednom z můstků vedoucích do jezera si hoví veliké, rudé, dřevěné srdce zasazené ve stojanu. Hned za ním je umístěna lavička, na kterou se v případě zájmu posadíte a necháte se od kolemjdoucích vyfotit. Vznikne záběr vás a vašich blízkých uprostřed srdce, v pozadí jezero s ostrůvkem. Pro jednoho romantika, dle mého neskutečný kýč. Podle fronty tvořící se u můstku lze soudit, že těch, kterým se tento výjev zdál romantický, bylo víc.

Fotokoutek se srdcem

Fotokoutek se srdcem

Koupání v jezeře Bled zdarma? Omyl

Pro zájemce je k dispozici půjčovna kol nebo skútrů, vykoupat se můžete na placené pláži s nafukovacím městečkem pro děti, které je však zpoplatněno zvlášť. Celodenní vstupné pro dospělého činí 7€, za děti  zaplatíte 5€. Po patnácté hodině odpolední se snižuje vstup u dospělých o 1€, u dětí o dvě. Navíc musíte připočítat poplatek za skříňku 2€, za lehátko zaplatíte 3€, slunečník si můžete zapůjčit za 2€. Touží-li vaše děti po skotačení v nafukovacím městečku/vodním parku, připravte si další 3€ za 20minut. Mně osobně se koupání na této pláži zdálo jako příliš drahá legrace.

Plavba výletní lodí nebo pletnou po jezeře Bled

Oblíbenou atrakcí je stejně jako u jezera Bohinj plavba na výletní lodi, která vyjíždí z přístavu 8x denně, přičemž jízdenka vás přijde na 11€, za děti zaplatíte 6€. V případě nepříznivého počasí lodě nejezdí. Máte-li rádi více soukromí, můžete se svézt na romantické gondole, které se říká pletna.

Pletna

Pletna © Iveta Zouharová

Na ostrůvek nebo k Bledskému hradu?

Jezero Bled má dvě dominanty. První z nich je ostrov Blejski Otoks barokním kostelíkem uprostřed jezera, jenž vznikl v prohlubni po ustupujícím ledovci. Dostanete se k němu na zmiňované pletně přibližně za půlhodinku plavby. Zde máte nějaký čas na prohlídku ostrůvku i kostela Nanebevzetí Panny Marie, poté vás čeká cesta zpět.

Jezero Bled s ostrůvkem

Jezero Bled s ostrůvkem

Druhou dominantou je Blejski grad (Bledský hrad) tyčící se majestátně na skále ve výšce cca 140m nad jezerem. K hradu vede pěkná lesní cesta a dále pak cca 284 schodů, při výstupu se tedy celkem zapotíte. Vstupné do hradu činí 10€ pro dospělého a 5€ pro dítě. V ceně je výklad průvodce, hrad si však můžete prochodit i sami.

Bledský hrad

Bledský hrad © Iveta Zouharová

Kde se v okolí jezer najíst?

Co se týče jídla, doporučuji najíst se v některé z přilehlých vesniček, kde nejsou ceny tak vysoké jako v oblasti obou jezer. V jedné z pizzerií jsme si objednali obrovskou, velmi chutnou a do křupava upečenou pizzu, ze které se najedla celá naše čtyřčlenná rodina. Cena je na naše poměry přívětivá, pohybuje se v rozmezí 10-12€. Různé pokrmy z mletého masa jako čevapčiči či masové kuličky pořídíte za cenu od 10€, těstoviny na x způsobů od 15€ za porci. Točené pivo vyjde v restauraci přibližně na 3€, čerstvě natočenou vodu z kohoutku vám přinesou na požádání k jídlu zdarma.

Obří pizza

Obří pizza © Iveta Zouharová

Ze Slovinska jsem si i za krátkou dobu svého pobytu (necelé tři dny) odvezla spoustu fotografií, ale hlavně zážitků uložených hluboko v paměti a také přesvědčení, že jsem v této krásné zemi nebyla naposledy. Příště si však vyhradím mnohem více času. Už teď se moc těším….

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín