Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrat do reality aneb Jaký alkohol si přivézt z dovolené

Alkohol z dovolené

Alkohol z dovolené Shutterstock

Patří k vašim oblíbeným kratochvílím kromě cestování také ochutnávání více či méně exotických alkoholických nápojů? Dokonale vychlazené pivo po vyčerpávajícím výšlapu rakouskými Alpami, sklenka vína v romantických kulisách Paříže, jemná chuť rumu na karibských plážích, míchané koktejly v rytmu Mallorcy i řízná vůně ouza v řecké taverně? Nechte si v kufru dostatek místa a vaše přistání do reality všedních dní bude o poznání hladší.  

Srí Lanka 

Sloni na Srí Lance

Sloni na Srí Lance Shutterstock

Opojná vůně exotických květin, šumění Indického oceánu a všudypřítomná radost ze života. Srí Lanka vás opije přírodními krásami i neopakovatelnou atmosférou. Příchuť dobrodružství má i Arrack – tradiční destilát, k jehož výrobě je zapotřebí ručně sbíraná šťáva z palmových květů. V korunách vysokých palem ji získávají zkušení sběrači zavěšení na lanech. Přirozenou fermentací a následným zráním v dřevěných sudech pak vzniká nápoj vonící a chutnající po sladkém exotickém ovoci, skořici i kokosu.

Zájezdy na Srí Lanku

Thajsko

Phuket, Thajsko

Phuket, Thajsko Shutterstock

Ze země úsměvů a skvělého jídla se vyplatí přivézt lahvinku něčeho ostřejšího. Pikantní chuť většiny místních pokrmů přímo volá po ledovém osvěžení. Ať už se rozhodnete pro jistotu v podobě piva, exoticky vyhlížející ovocné koktejly nebo džus z cukrové třtiny, můžete se spolehnout, že bude servírovaný na ledu. Kostka ledu skvěle ladí i s výborným thajským rumem. Ten nejlepší vyrábí na Phuketu. O důvod víc pro návštěvu tohoto rajského ostrova.

Zájezdy do Thajska

Dominikánská republika

Dominikánská republika

Dominikánská republika Shutterstock

Nekonečně dlouhé pláže, moře teplé jako proslulá dominikánská káva a nezbytné míchané koktejly. Za lahodnou chutí většiny z nich stojí prvotřídní karibský rum. Cesta dominikánského rumu začíná na políčcích s cukrovou třtinou. V malých rodinných palírnách, roztroušených po celé zemi, vznikají prvotřídní jemné rumy vonící karamelem, tropickým ovocem i kořením.

Zájezdy do Dominikánské republiky

Kapverdy

Kapverdy

Kapverdy Shutterstock

Název tradičního alkoholického nápoje, jímž si Kapverďané s radostí připijí na další krásný den, vám možná připomene oblíbený horký nápoj, jehož vůně je neodmyslitelnou součástí adventních trhů. Kapverďané si svůj Grogue dopřávají ledově vychlazený. Destilát z cukrové třtiny vás překvapí nejen lahodně jemnou chutí, ale i vysokým podílem alkoholu. Skvěle se tak uplatní v míchaných drincích, kterým dodá potřebný říz.

Zájezdy na Kapverdy

Kypr

Kypr

Kypr Shutterstock

Malebný středomořský ostrov je díky příjemně slunečnému podnebí jako stvořený pro pěstování vína. Až si dostatečně vychutnáte všechny krásy, které Kypr nabízí, vydejte se do některé z výroben tradičního dezertního vína Commandaria. V uvolněné atmosféře tu odhalíte tajemství nejstaršího vína na světě. Právě kvůli sběru pouze dokonale uzrálých bobulí a několikaletému zrání v obřích dřevěných sudech získává víno nezaměnitelně kořeněnou chuť.

Zájezdy na Kypr

Madeira

Mareira, ostrov jara

Mareira, ostrov jara Shutterstock

Nespoutaná příroda, průzračně čistý vzduch a nebývale pestré nápojové lístky. Máte rádi pivo? Žádný problém. I uprostřed Atlantiku si můžete vychutnat zlatavý mok z českého sladu. Nebo raději něco sladšího? Vsaďte na svěží jablečnou chuť tradičního cideru. Důvěrně známá vám bude připadat chuť tradičního třešňového likéru Ginja, servírovaného v čokoládových kalíšcích. A o cestu letadlem si přímo říká mandarinkový likér Licor de Tangerina nebo prvotřídní bílé víno.

Zájezdy na Madeiru

Island

Dokonalá krajina Islandu

Dokonalá krajina Islandu Shutterstock

Krásná a fotogenická země vodopádů, průzračných jezer a gejzírů, ale také svět gastronomických lahůdek, které mohou méně otrlým turistům přivodit nejednu horkou chvilku. V romantické zemi elfů a polární záře vám s úsměvem naservírují ovčí hlavu, krvavé jelito nebo beraní varlata. Místní gastronomii lépe strávíte se sklenkou Brennivínu – tradiční islandské pálenky s příchutí kmínu. Neobvyklá chuť a vysoké procento alkoholu zaručeně podpoří trávení a zahřeje tělo. 

Zájezdy na Island

Chorvatsko

Chorvatsko, ostrov Vis

Chorvatsko, ostrov Vis Shutterstock

Podobně jako se po cestě od severu k jihu mění chorvatské pobřeží, tak se s přibývajícími kilometry mění i charakter zdejší kuchyně. Od výrazně masitého severu až k jihu vonícím po darech moře. Na jednu věc se mohou gurmáni spolehnout ať už míří na Istrii či k Dubrovníku – na bohatě prostřeném stole nesmí chybět domácí pálenka Rakija. Oblíbený všelék místních potěší jako spolehlivý životabudič i vítaný suvenýr z cest.

Zájezdy do Chorvatska

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín