Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštivte Montserrat, španělský klášter opředený legendami

Hora a klášter Montserrat

Hora a klášter Montserrat

Benediktinský klášter Montserrat stojí v přírodním parku na stejnojmenné hoře, přibližně 40 km severozápadně od Barcelony. Je významným poutním místem Katalánska, k němuž se vztahují různé legendy týkající se jeho založení. Vzniknout mu dal nicméně roku 1025 opat Olibou na památku zjevení Panny Marie na zdejší hoře.

Co je na Montserratu k vidění?

Výstup ke klášteru není zvlášť náročný, je však zapotřebí vyhradit si na tento jedinečný výlet alespoň jeden den. Po dosažení vrcholu vás čeká nádherný výhled. Můžete prozkoumat nejen okolní přírodu, ale i muzeum, románskou baziliku se sochou černé madony La Moreneta a samozřejmě samotný klášter. Jeho současnou komunitu tvoří sedmnáct mnichů, kteří se řídí pravidly svatého Benedikta (6. století). Kromě nich je tu v současnosti i chlapecký pěvecký sbor.

Bazilika v klášteře Montserrat

Bazilika v klášteře Montserrat

Čtyřúhelníková kapitulní síň, střízlivá a jemně zdobená, je místem setkávání klášterní komunity při důležitých zasedáních. Neformální každodenní setkání se konají jinde. Mnišský život se tu rozvíjí v rodinné atmosféře. Bratrské společenství žije v duchu vzájemné komunikace. Dle staré tradice platí, že každý věřící by sem měl alespoň jednou za život podniknout noční cestu, aby ráno mohl sledovat úchvatný východ slunce.

Východ slunce v Montserratu

Východ slunce v Montserratu

Muzeum Montserrat

Během napoleonských válek ztratil Montserrat celé své drahé dědictví. Od restaurování kláštera v roce 1844 však muzeum přineslo cennou sadu různých uměleckých předmětů. Umožnily to dary od jednotlivců, samotní umělci a také citlivost zdejších mnichů. Muzeum, rozdělené do různých sekcí organizovaných didaktickým způsobem, nabízí možnost komentovaných návštěv. Biblická archeologie je zde zastoupena souborem důležitých částí týkajících se zemí Bible (Mezopotámie, Egypta, Kypru a Palestiny). Sbírka těchto objektů je výsledkem činnosti mnicha Bonaventury Ubacha, iniciátora biblických studií na Montserratu, jenž zemřel v roce 1960.

Klášter a muzeum Montserrat

Klášter a muzeum Montserrat

Návštěvníci si mohou prohlédnout např. dva sarkofágy, mumii dívky, sošky a amulety z Egypta, palestinskou keramiku různých období, mince, sochy řeckých bohů, byzantské a římské skleněné nádoby, kyperskou keramiku aj. To však zdaleka není vše. Muzeum nabízí také stálou expozici o dějinách obrazu Panny Marie, kolekci byzantských a slovanských ikon, sbírku šperků a v sekci moderního malířství a sochařství rovněž výstavu děl katalánských umělců. Najdete tu i díla takových velikánů, jako byl Dalí, Degas, Monet či Picasso.

Muzeum Montserrat

Muzeum Montserrat

Muzeum bývá otevřené denně od 10:00 do 17:45, vstupné vás přijde na 7 €. Vstupenky si ale raději zarezervujte online na webu muzea, abyste se vyhnuli frontám. K návštěvě kláštera je dobré si přivstat a dorazit sem co nejdříve, chcete-li si vychutnat atmosféru místa bez davu turistů kolem.

Nasajte atmosféru Montserratu

Nasajte atmosféru Montserratu

Jak se dostat ke klášteru?

V Barceloně si kupte jízdenku na vlak do stanice Monistrol de Montserrat (zpáteční lístek pro dospělého stojí 19,30 €). Možností, jak se dostat na vrchol ke klášteru, je několik. Cestu si můžete pořádně vychutnat, pokud se rozhodnete jít pěšky. Pak stačí vyjít z nádraží a sledovat značenou stezku GR 5, případně GR 96. K cíli se dostanete asi za hodinu a půl, půjdete-li klidným pohodovým tempem. 

Pěší stezka ke klášteru Montserrat

Pěší stezka ke klášteru Montserrat

Také ale můžete jet zubačkou. Postup je podobný. Zakoupíte lístek, tzv. Trans Montserrat Ticket, taktéž do Monistrol de Montserrat. Bude to však zpáteční jízdenka na vlak a zubačku, jejíž cena je 20,50 €. Jízda vlakem a zubačkou trvá dohromady zhruba hodinu a půl.

Zubačka na Montserrat

Zubačka na Montserrat

Další variantou je lanovka, poskytující skvělé výhledy na celé pohoří. V tom případě musíte zakoupit kombinovanou jízdenku na lanovku a vlak do stanice Montserrat-Aeri. Cena je stejná jako v předchozím případě.

Lanovka na Montserrat

Lanovka na Montserrat

K pohoří se pochopitelně dostanete i autobusem či autem. Auto byste nicméně museli ponechat v Monistrol de Montserrat na bezplatném parkovišti, proto se cesta vlakem jeví pohodlnější.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín