Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte se okouzlit barokními zahradami v Schloesserland Sachsen

Barokní zahrada Zabeltitz

Barokní zahrada Zabeltitz Sylvio Dittrich

Vydejte se s námi na procházku barokními zahradami v sousedním Sasku, kterému se přezdívá Země zámků.

V barokní zahradě Zabeltitz se můžete kochat lipovými a kaštanovými alejemi, pískovcovými sochami a rozlehlými vodními plochami. Zahrada byla splněným přáním říšského hraběte Augusta Christopha von Wackerbartha. Okolo roku 1728 ji navrhl Johann Christoph Knöffel, vrchní stavitel Augusta Silného. Na místě bývalého vodního hradu postavil barokní palác a Starý zámek tak získal důstojného společníka. Následovaly reprezentativní pískovcové sochy: kašna Obří děti, Flora, Diana Apollo, a také dvě řecké vázy. Na konci 18. století princ Xaver Saský vybudoval v zadní části zahrady divočinu v anglickém stylu.

Schloesserland Sachsen: Objevte Moritzburg, kde se točila Popelka

Čtěte také:

Schloesserland Sachsen: Objevte Moritzburg, kde se točila Popelka

Starý zámek byl postaven v renesančním stylu za kurfiřta Christiana I., zpočátku tyto prostory sloužily jako stáj pro koně a ubytování pro významné hosty, kteří se účastnili místních kurfiřtských lovů v dříve rozlehlých lesích Schradenwald. Starý zámek se od těch dob nezměnil a dochoval se ve velmi dobrém stavu. V zámeckém sále se dodnes konají například svatby a oslavy všeho druhu. Zajímavé prostory jsou ideální také pro kulturní akce a konference. 

Mezi pomerančovníky a bílou orlicí

Barokní zahrada Großsedlitz

Barokní zahrada Großsedlitz Sylvio Dittrich

Zřím opulentní zahradu, jejíž krása Versailles převyšuje... Možná nějak podobně se zhmotnila myšlenka na stavbu dalšího zahradního komplexu. A protože jsme v Německu, od myšlenky nikdy není daleko k činům. Barokní zahrada Großsedlitz letos slaví 300 let od zahájení stavby. Přestože celý komplex nebyl nikdy dokončen, dodnes se v něm nachází největší sbírka citrusových a pomerančových stromů. 

Vydejte se do Saska: Mrkněte na výhodné zájezdy

V roce 1719 získal panství August, hrabě von Wackerbarth a to, co ostatní neviděli, on uviděl na první pohled: Budoucí krásný zahradní komplex, ve kterém by mohl pořádat okázalé oslavy. Ještě ve stejném roce započal hrabě stavbu malého zámku a přišel s návrhem obrovského zahradního parku – budoucí barokní zahrady Großsedlitz. V Großsedlitz měl vzniknout překrásný barokní komplex, který měl být srovnatelný s francouzským Versailles. Dokonale namíchaná květena všeho druhu s pomerančovníky, a zákoutí zdobená fontánami, bludišti a zdobnými sochami... 

Saské citrusové dny v Großsedlitz

Citróny v oranžérii Großsedlitz

Citróny v oranžérii Großsedlitz Sabine Nicolaus

Víte, že v barokní zahradě Großsedlitz se nachází jedna z největších a nejstarších sbírek citrusových rostlin? A že se tam jednou za rok v květnu konají Saské citrusové dny? Zažijte dva dny plné citrusových plodů s odborníky, pěstiteli a vystavovateli z Německa i Rakouska!

Průvodce etiketou líbání aneb Zdravice napříč kulturami

Čtěte také:

Průvodce etiketou líbání aneb Zdravice napříč kulturami

Barokní zahrada je domovem více než 200 citrusových rostlin. V květnu, kdy do zahrady doputují i rostliny náchylnější na zimu, je pohled na oranžérii jednoduše vzrušující. Aby také ne, v těchto místech kdysi králové oslavovali různé významné události. Můžete se procházet po úzkých arkádách bukových živých plotů, nebo rozjímat při zurčení vodních kaskád. Mimochodem, v oranžerii v Großsedlitz přezimují i citlivější pomerančovníky, které v létě zdobí vnitřní dvůr drážďanského Zwingeru.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín