Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější majáky v Polsku

Nejkrásnější majíky v Polsku

Nejkrásnější majíky v Polsku Shutterstock

Chcete-li si zpestřit pobyt u Baltského moře v Polsku něčím zvláštním, vydejte se po stopách tamních starobylých majáků. Baltské pobřeží jich nabízí rovných patnáct, přičemž drtivá většina je stále aktivní. Ty nejkrásnější z nich vám představíme.

Maják Stawa Mlyny Świnoujście

Maják Stawa Mlyny Świnoujście

Maják Stawa Mlyny Świnoujście

10 metrů vysoký maják ve tvaru větrného mlýna je jedním ze symbolů lázeňského města Svinoústí. V počátcích svého fungování se tak jako u skutečného větrného mlýna otáčely lopatky a tím zajišťovaly blikání světla. Maják patří mezi nejzajímavější a také nejfotografovanější památky ve městě, dojít se k němu dá pohodovou, romantickou procházkou po pláži.

Nechte se okouzlit Polskem

Nejvyšší maják v celém Polsku se nachází rovněž ve Svinoústí. Postaven byl mezi lety 1854–1857 a se svojí výškou téměř 65 m je nepřehlédnutelnou dominantou města. Na vyhlídku vede cca 300 schodů, u výstupu na vrchol je schodiště zúženo. Výhled na pláž, přístav i druhý maják ve tvaru větrného mlýna je odsud skutečně velkolepý. 

Maják Czołpino

Maják Czołpino

Maják Czołpino

Tento maják je umístěn trochu netradičně, na písečné duně ve Slowińském parku narodowem, asi 1 km od moře. Elegantní patrová, zhruba 25 metrů vysoká stavba pochází z druhé poloviny 19. století. Z jejího ochozu je nádherný výhled na moře, horu Rowokoł, ale hlavně na pohyblivé písečné duny, jakožto největší atrakci regionu.

Zkuste změnu: Dovolená u moře v Polsku

Čtěte také:

Zkuste změnu: Dovolená u moře v Polsku

Maják Kolobrzeg 

Maják Kolobrzeg

Maják Kolobrzeg

Největší lázeňské středisko Kolobrzeg na polském pobřeží Baltského moře se může pochlubit pěkným majákem, který nepatří k nejvyšším, zato je ale nejmohutnější stavbou tohoto typu v Polsku. Původní maják z roku 1666 byl postupně nahrazen cihlovou věží, která byla roku 1945 zničena. Současný cihlový maják byl vybudován coby součást pevnosti. K majáku vede pěkná, asi kilometr dlouhá cesta od místního kempu, která odděluje pláž od rozlehlého městského parku.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Maják v Niechorze

Maják v Niechorze

Maják v Niechorze
 

Ve vsi Niechorze se nachází další z krásných polských majáků. Tentokrát jde o stavbu z červené cihly, která byla vybudována na vysokém útesu mezi lety 1860–1866. Výška věže je 45 m, světlo majáku je viditelné už ze vzdálenosti 37 km. K ochozu majáku budete muset vystoupat celkem 208 schodů. Nahoře vás čeká kruhový výhled na pláž, jezero Liwia Luža, na druhé straně pak letovisko Rewal. Před majákem se nachází zajímavý Park miniatur polských majáků.

Vyberte si zájezd do Polska

Maják Jarosławiec

V půvabné rybářské vesničce Jarosławiec stojí od roku 1829 maják z červených cihel, který je dominantou a také největší turistickou atrakcí vesnice. Krásná historická stavba kruhového půdorysu nabízí překrásný výhled na moře a přímořská jezera Wicko a Kopań.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín