Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkuste změnu: Dovolená u moře v Polsku

Pláž Debki, Baltské moře, Polsko

Pláž Debki, Baltské moře, Polsko

Nedokážete si představit letní dovolenou bez moře? Zapomeňte tentokrát na klasické destinace typu Chorvatsko a vyrazte na nezapomenutelnou dovolenou k moři v nedalekém Polsku. Že vás tato možnost nikdy nenapadla? Přesvědčíme vás, že Polsko má mnoho co nabídnout!

Pobřeží Baltu se vyznačuje širokými plážemi s jemným pískem a barevnými kamínky, je lemováno četnými majáky, které určitě stojí za průzkum. Barva moře není tak azurově modrá jako kupříkladu Jadran nebo Středozemní moře, což je dáno tím, že voda v Baltu obsahuje méně soli.

Cesta na pláž, Bialogora, Polsko

Cesta na pláž, Bialogora, Polsko

Nejkrásněji je u polského moře na přelomu července a srpna. Teplota vzduchu dosahuje až 29° C, teplota vody může mít příjemných 22° C. Nejdeštivějším obdobím bývá první polovina července.

Vyberte si zájezd do Polska

Leba: moře, pohyblivé duny i raketová základna

Pláž v Lebě, Baltské moře, Polsko

Pláž v Lebě, Baltské moře, Polsko

Starý přímořský přístav Leba patří k hojně navštěvovaným letoviskům. U Leby je několik kilometrů písečných pláží, na nejbližší je to z centra asi 5 minut. V městečku panuje příjemně čilá atmosféra, čeká tu na vás množství obchůdků, barů i restaurací. Téměř na každém kroku potkáte Smażalnia ryb, ale také třeba jen stánek s grilem nebo malou udírnou, kde můžete ochutnat za velmi přijatelné ceny zdejší rybí speciality.

Písečné duny, Polsko

Písečné duny, Polsko

Městečko Leba je výchozím bodem pro výlety do národního parku Slowinski park narodovy, který je doslova napěchován přírodním bohatstvím. Četná jezera, lesy, louky, bažiny, ale hlavně pohyblivé duny tvoří dokupy opravdový unikát, jediný park svého druhu v Evropě. Za větrného počasí můžete sledovat velmi zajímavý úkaz – pohyby písečných dun. Nejvyšší z nich vyrůstá až do čtyřiceti metrů. Obrovské písečné kopce se střídají s písečnými údolími a jemný písek navozuje atmosféru té pravé, nefalšované pouště daleko v Africe. 

Cestujte bez obav: Připojištění Spacial vás chrání před potížemi s Covid-19

A jak se dostanete k dunám? V Osadě Rabka (8 km od centra Leby) zaplatíte v pokladně národního parku vstupné a pak už stačí jen zdolat pouhých 5,5 km. K dunám se můžete vydat pěšky, na kole nebo elektrickým vláčkem. Trasa prohlídky je označena zatlučenými kůly a vede po hřebeni duny Biała Góra. Kouzlo dun tkví v tom, že je nikdy neuvidíte stejné. Toto nenapodobytelné přírodní divadlo můžete sledovat zas a znovu.

Putující písečné duny, Leba, Polsko

Putující písečné duny, Leba, Polsko

A teď skutečná lahůdka nejen pro badatele! V areálu parku se nachází také stará raketová základna, kde Němci během 2. světové války tajně testovali různé prototypy raket. Mimo prohlídky exponátů v muzeu můžete také vystoupat na rozhlednu, ze které jsou krásné výhledy do okolní rovinaté krajiny.

Nechte se okouzlit Polskem

Wladyslawowo: Hon na pstruhy a kitesurfing 

Poloostrov Hel je rájem kitesurfingu

Poloostrov Hel je rájem kitesurfingu Shutterstock

Rybářský přístav Wladyslawowo je jedním z hlavních přímořských letovisek na jižním pobřeží Baltského moře. Oblíbenou turistickou atrakcí je vyhlídková plavba a pokud patří k vašim vášním rybolov, pak vám určitě udělá radost výlet na pstruhy.
K moři vede krásná promenáda, začíná zde také oblíbená cyklistická trasa podél polského pobřeží. Čistá písečná pláž s tobogány nabízí kromě vodních radovánek také bungee jumping nebo paragliding. Poloostrov Hel patří k oblíbeným cílům kitesurferů a dobrodruhů.

Wladyslawowo, Polsko

Wladyslawowo, Polsko Shutterstock

Za návštěvu stojí kostel Nenabevzetí Panny Marie z 60. let 20. století, který je známý především svými vitrážemi, které jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na světě. Trochu jako v Hollywoodu si budete připadat v Aleji sportovních hvězd, což je chodník slávy, kde jsou v dlažbě zasazeny hvězdy se jmény významných polských sportovců. A rozhodně si nenechte ujít místní ocenárium, kde si užijí moře zábavy malí i velcí.

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Čtěte také:

Užijte si Řecko na talíři aneb Dovolená prochází žaludkem

Dziwnów: Park miniatur, Mrtvé jezero a majáky

Dziwnów, Polsko

Dziwnów, Polsko Shutterstock

Původně rybářská vesnička Dziwnów je vzdálena od Prahy pouhých 650 km. Nejen proto ji mají v oblibě převážně rodiny s dětmi. Je zde spousta atrakcí, např. nafukovací městečko a prolézačky, pěkná hřiště pro malé i větší děti, možnost pronajmout si čtyřkolku či kolo. Určitě se vydejte do parku miniatur, kde jsou umístěny modely majáků z pobřeží Polska v měřítku 1:10. Muzeum mašinek potěší hlavně děti, větší cestovatelé zas ocení Mrtvé jezero, na jehož pobřeží rostou vzácné stromy a křoviny.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín