Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte na svých cestách poklady tuniské kuchyně

Jídlo na pláži

Jídlo na pláži Shutterstock

Severoafrický stát láká každoročně tisíce turistu lačnících po odpočinku na nekončících zlatavých plážích. Přivítá vás tu rozpálená Sahara s písečnými dunami, tajemné solné jezero Chott el Jerid ověnčené fata morganou, arabské tržiště, kde při smlouvání vyzkoušíte svůj obchodní talent, římské koloseum či zříceniny starověkého města Kartága. Vyhlášená mekka plážových povalečů, je zároveň zemí plnou dobrodružství a velkých kontrastů. A ty jsou patrné i ve zdejší kuchyni.

Království kuskusu

Tradiční kuskus

Tradiční kuskus Shutterstock

Na talířích kromě arabských pikantních dobrot a štiplavého koření vévodí také spousta zeleniny. V hrncích, pánvích a na grilech Tunisané nejčastěji připravují ryby, skopové maso, ale třeba i krevety nebo chobotnice. Všechno se dochucuje římským kmínem, česnekem, bobkovým listem, šafránem, koriandrem, mátou či řapíkatým celerem. Pak už stačí přidat porci populárního kuskusu, bez kterého místní nedají ani ránu, všechno zakápnout olivovým olejem a máte před sebou dokonalý obraz orientálního ohňostroje chutí.

Zájezdy do Tuniska

Snídaně

Chalva

Chalva Shutterstock

Neumíte si svůj start dne představit bez pořádné snídaně? Potom byste na návštěvě v tradiční tuniské domácnosti asi neskákali nadšením. Místní si sice ráno dopřejí šálek kvalitní kávy s mlékem, častokrát to však bývá jejich jediný chod na snídaňovém menu. Když už přece jen vloží něco do úst, jedná se o sladké pečivo, malý dezert či kousek ovoce. S přísunem sacharidů pokračují i během dopoledne a brzkého odpoledne, protože oběd se tu podává mnohem později, než jsme my Středoevropané zvyklí. A jaké pochoutky se tu servírují nejčastěji?

Chalva
Laskomina oblíbená jak u vyznavačů orientální kuchyně, tak u těch, kteří rádi mlsají zdravě. Jde o zcela přírodní produkt složený z rozemletých sezamových semínek smíchaných s medem. Je geniální v tom, že i malý kousek vás opravdu zasytí a navíc zažene chuť na další mlsání.

Bambalouni
Tuniská verze koblih, která se obvykle podává jako snídaně, sladká svačina či dezert. Křehký a smažený kousíček těsta se naplní medem, nebo marmeládou a posype skořicovým cukrem. Nebudeme si nic nalhávat, je to kalorická bomba, ale na druhou stranu, tahle dobrota je pro dietní hříchy jako stvořená.

Léto snů: Představujeme nejoblíbenější letoviska v Tunisku

Čtěte také:

Léto snů: Představujeme nejoblíbenější letoviska v Tunisku

Oběd

Salát Mechouia

Salát Mechouia Shutterstock

Život pod horkým africkým sluncem způsobuje mimo jiné i to, že nemáte tak velký pocit hladu. Své by o tom mohli vyprávět právě Tunisané, kteří ani oběd nepovažují za nejdůležitější jídlo dne. Hlad zpravidla zaženou hustou polévkou nebo zeleninovým salátem. A jak vypadají zdejší obědoví favorité?

Chorba frik
Polévková legenda, která je oblíbená i na Balkáně, či v Turecku. Každá země dává do chorby trochu jiné suroviny, originální tuniská verze se neobejde bez rajčat, jehněčího, či kuřecího masa, kořenové zeleniny a pražené zelené pšenice zvané freekeh. Pak stačí přidat římský kmín a opravdu velký svazek koriandru. Až se všechny chutě propojí a vy okusíte první lžíci, bude vám rázem jasné, proč je polévka nazývána národním pokladem.

Salát Mechouia
Nevíte, jak vypadá kulinářské ztělesnění léta a slunce? Objednejte si ve zdejší restauraci salát Mechouia. Lahodné spojení grilovaných paprik, rajčat, cibule a oliv skvěle doplňuje jemná chuť vařených vajec. Kombinaci sekunduje zálivka z octa, olivového oleje, česneku a všudypřítomného koriandru. Osvěžující pokrm se podává ke grilovanému masu a rybám, ale ručíme za to, že si ho vychutnáte i jako samostatný chod. Je totiž božský!

Tajine
Slaný vaječný koláč, který voní sýrem a kořením. V Tunisku neexistuje jediný správný recept a každá rodina vám bude tvrdit, že zrovna oni dělají ten zaručeně nejlepší. Co v něm však nikdy nesmí chybět jsou brambory, vejce a hodně sýra. Našinci jídlo může vzdáleně připomínat zapečené brambory, ale nenechte se mýlit, z koláče totiž dělá hvězdu orientální kuchyně až přidání kurkumy, koriandru, skořice a dalšího koření, které je zpravidla tajemstvím šéfkuchaře. Servíruje se teplý i studený a v horkých letních dnech vás příjemně zasytí.

Dovolená v Tunisku

Večeře

Tuniský Brik

Tuniský Brik Shutterstock

Slunce pomalu zapadá za obzor a v Tunisku se rodina a přátelé schází u večeře. Ta je okamžikem, kdy blízcí sdílí své zážitky z končícího dne. Ke společnému stolu všichni zasedají kolem osmé hodiny večerní a jedná se nefalšované labužnické hody. Pro figury zdejších žen a mužů budiž útěchou, že jednotlivé chody nebývají nikterak kalorické a velikost jednotlivých porcí je spíše degustační.

Brik
Fenomenální předkrm v podobě taštičky z těsta, která se naplní směsí tuniské klobásy merguez, vejcem, kapary a kořeněnou omáčkou Harissa. Ta je gastronomickou kapitolou sama o sobě. Tradiční pastu z paprik pocházející z arabské kuchyně miluje celý svět a pokud jste ji ještě neochutnali, buďte opatrní. Má totiž opravdu říz!

Doulma
Máte rádi plněné papriky? A co takhle plněná dýně? V tomhle receptu je vevnitř mleté maso, vajíčka, cibule a opravdu hodně koření. Připravte se, že si budete chtít přidat. Na to však pozor, mějte na paměti, že vás čekají další chody.

Kuskus na všechny způsoby

Malá zrníčka z pšeničné krupice jsou považována za národní jídlo. Zdejší kuchaři vám dokážou doslova vysypat z rukávu nekonečnou plejádu receptů, ve kterých jejich milovaný kuskus hraje hlavní roli. Bezesporu největší výhodou je jeho variabilita, přidat do něj můžete prakticky cokoliv. Mezi nejoblíbenější kombinace patří ta se zeleninou, drůbežím, nebo jehněčím masem. Rozumí si s omáčkami, a dokonce se ujal i jako hlavní surovina při výrobě mnoha dezertů.

Assida

Jestli vás po tom všem hodování honí mlsná, udělejme si sladkou tečkou za naším tuniským kulinářským výletem. Hustá pšeničná kaše, které se podobá našim pudinkům se tradičně dochucuje medem s arašídovým máslem a má velkou fanouškovskou základnu mezi nejmenšími. Pro mnoho Tunisanů je Assida dodnes ztělesněním jejich dětství.

07.07.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín