Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte ostrov zázraků: Madagaskar vás okouzlí nejen baobaby

Madagaskar vás ohromí nejen baobaby

Madagaskar vás ohromí nejen baobaby Shutterstock

Ostrov zázraků, tak se často přezdívá Madagaskaru. Nejstarší ostrov na planetě Zemi, obývaný jedinečnými tvory i rostlinami, je fascinující svou rozmanitostí i překvapivou křehkostí. Kilometry bělostných pláží, fascinující podmořský život, majestátní baobaby a šťavnatá zeleň národních parků vás přesvědčí o tom, že Madagaskar je mistrovským dílem Matky přírody. 

Už po příletu na čtvrtý největší ostrov světa pochopíte, že se nejedná o klasickou turistickou destinaci s luxusními hotelovými komplexy a dokonalými plážemi. Madagaskar má navíc ještě neopakovatelné charisma. Od východního pobřeží Afriky jej dělí 400 kilometrů Mosambického průlivu. Na území sedmkrát větším než je Česká republika tu můžete navštívit tropické pralesy, savany, pouště, polopouště, opadavé lesy i proslulou alej majestátních baobaů. Vějířovitá koruna palmy poutníků, revenaly madagaskarské, zdobí i státní znak země.

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Čtěte také:

Kde dávají lemuři dobrou noc aneb 9 důvodů, proč vyrazit na Madagaskar

Ostrov krále Jelimána 

Lemur na Madagaskaru

Lemur na Madagaskaru Shutterstock

Srdcem i duší Madagaskaru je zdejší jedinečná fauna a flóra, jíž tvoří z 90 % endemické druhy. Po oddělení od afrického kontinentu před 165 milióny lety se tu v naprosté izolaci od okolního světa vyvíjel fascinující svět rostlin a živočichů, jejichž nejznámějším zástupcem je bezesporu roztomilá poloopice lemur kata. Pohádkovému králi Jelimánovi tu dělá společnost ještě dalších 70 druhů lemurů. Ideální podmínky pro jejich sledování nabízí soukromá rezervace Palmarium, ležící v oblasti jezera Ampitabe nebo rozsáhlý národní park Andasibe-Mantadia, kde je k vidění také celá řada ptáků i plazů. V neprostupné zeleni deštného pralesa  se můžete pokusit najít některého ze 75 druhů chameleonů.

Zájezdy na Madagaskar

Park vynořený z mořské hlubiny 

Národní park Tsingy de Bemaraha

Národní park Tsingy de Bemaraha Shutterstock

Světovým unikátem, zapsaným na seznamu přírodního dědictví UNESCO, jsou také skalní útvary v Národním parku Tsingy de Bemaraha. Ostré skalní věžičky upomínají na doby, kdy se ostrov oddělil od afrického kontinentu. Celá oblast národního parku ležela pod mořskou hladinou, přičemž les kamenných jehel vytvořily vápencové usazeniny. Ostré skály, sahající až do výšky sedmdesáti metrů, jsou protkány celou řadou jeskyní, visutých mostů a kovových žebříků. Kromě výjimečné podívané vás tak čeká i jedinečný adrenalinový zážitek.

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Čtěte také:

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Ostrov vůní a pirátů 

Výhled z Nosy Be

Výhled z Nosy Be Shutterstock

Nejoblíbenější turistickou destinací na Madagaskaru je ostrov Nosy Be, nazývaný příznačně Ostrov vůní. Vzduch tu voní skořicí, vanilkou, ylang-ylang i kávou. V přírodní rezervaci Lokobe Special Reserve jsou k vidění poslední pozůstatky tropického deštného pralesa, bělostné pláže jsou jako stvořené pro bezstarostný odpočinek a průzračně čisté vody Indického oceánu přímo svádějí ke šnorchlování, potápění i vodním radovánkám. Pestrý je i zdejší noční život. Po západu slunce tu ožívají desítky stylových restaurací, barů i nočních klubů. O tom, že ostrov býval oblíbeným útočištěm hrabivých pirátů se přesvědčíte během návštěvy ruiny pirátské pobřežní pevnosti.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Kdy vyrazit 

Národní park Ranomafana

Národní park Ranomafana Shutterstock

Na Madagaskaru panuje tropické podnebí, teploty se však mohou výrazně lišit podle nadmořské výšky, ve které se právě nacházíte. Na pobřeží se můžete těšit na celoroční teploty, pohybující se v rozmezí 21 až 26 °C. Ve vnitrozemí vás čeká ideální výletní teplota mezi 13 a 19 °C. Období dešťů nastává do března a obzvláště intenzivní srážky jsou především ve vnitrozemí. Ideální období pro dovolenou na  Madagaskaru je od května do října.

Dovolená na Madagaskaru

Praktické info 

Antananarivo, Madagaskar

Antananarivo, Madagaskar Shutterstock

Metropolí ostrova je Antananarivo, které je s 1,5 milionem obyvatel zároveň i nejlidnatějším městem. Oficiálními jazyky jsou malgaština a francouzština, ale v turisticky oblíbených lokalitách se bez větších problémů domluvíte také anglicky. Oficiální měnou Madagaskaru jsou malgašské ariary. Na ostrově není příliš velké množství bankomatů, proto je lepší mít u sebe vždy dostatek peněz v hotovosti. Stejně ojedinělá je i možnost plateb kartou. Občané České republiky potřebují pro vstup na Madagaskar vízum, které obdrží na počkání po příletu do země. Vyžadováno není žádné speciální očkování. Časový posun je +1 hodina oproti letnímu a +2 hodiny oproti zimnímu času. V nabídce máme zájezdy s přímým letem z Prahy!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín