Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmanivá krása Zanzibaru aneb Proč vás ostrov koření chytí za srdce

Čím vás Zanzibar chytí za srdce?

Čím vás Zanzibar chytí za srdce? Shutterstock

Ani s mrazíky za oknem nemusíte propadat melancholickým náladám. Oprašte letní šatník a skočte rovnýma nohama rovnou do léta. Zanzibar vám vlije do žil novou energii a přesvědčí vás o tom, že jediná cesta, které budete litovat je ta, kterou nepodniknete.

Na první pohled by se mohlo zdát, že Zanzibar je místem, kam se jezdí jen za odpočinkem, po dobrodružném poznávání divoké krásy národních parků v Tanzanii. Pohlednicově malebný ostrov koření nemá ve svém repertoáru jen nádherné písčité pláže a teplé vody Indického oceánu, kypící pestrobarevným životem. Zanzibar vás obohatí krásou svých historických památek, atmosférou kamenných uliček, hloubkou lidských příběhů, vůní tradičních tržnic i úsměvy a pohostinností místních.

Objevujte s námi Zanzibar

Kouzlo ostrovní metropole 

Stone Town, Zanzibar

Stone Town, Zanzibar Shutterstock

Místem, které byste na Zanzibaru určitě neměli minout je stejnojmenné hlavní město. Jedinečné kouzlo má především jeho stará část Stone Town, zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ústřední bod ostrova je pestrou směsicí afrických, asijských i koloniálních stylů. Ve zdánlivě nekonečné spleti křivolakých uliček se téměř jistě ztratíte a objevíte okouzlující zákoutí, fotogenické domky s barevnými vyřezávanými dveřmi, monumentální starou pevnost a možná i rodný dům zpěváka Freddieho Mercuryho.

Zanzibarské dary moře

Zanzibarské dary moře Shutterstock

Západ slunce patří v ostrovní metropoli posezení v kavárnách i tradičním trhům. K těm nejproslulejším patří Forodhani, jež otevírá své brány přímo ve Stone Town. Radostná vřava a energie trhovců i vůně čerstvého ovoce a koření je dokonalou esencí Zanzibaru. Právě trhy skýtají ideální možnost ochutnat originální street food. Velké oblibě se těší grilované ryby, mořské plody, smažené bramborové kuličky, plněná pizza, svahilské koblihy mandazi, sladké sezamové tyčinky i silná černá káva se špetkou kardamonu.

Nejkrásnější pláže Zanzibaru

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Zanzibaru

Přírodní divadlo 

Želvy na Zanzibaru

Želvy na Zanzibaru Shutterstock

O tom, že i ráj může mít své temnější stránky vás přesvědčí návštěva ostrova Prison Island. Jen půl hodinu plavby od hlavního města leží kilometr dlouhý ostrov, jehož název napovídá, že někteří z návštěvníků tu nebyli dobrovolně. V minulosti tu měla stát věznice, v níž by byli zadržování vzpurní otroci. Budova nakonec posloužila jako karanténní stanice pro nemocné žlutou zimnicí. Dnes jsou hlavní atrakcí ostrova početné kolonie želv obrovských, jejichž původním domovem byl seychelský atol Aldabra. Krásné přírodní divadlo nabízí i rozsáhlý pás korálových útesů při pobřeží.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Tajemství koření a rudých rtů

Čerstvý muškátový ořech

Čerstvý muškátový ořech Shutterstock

Koření je na Zanzibaru všudypřítomné. Vůně hřebíčku, vanilky, skořice a koriandru vás bude provázet během celého pobytu. Nový pohled na sypké poklady vašich spižíren získáte během spice tour. Prohlídka farmy s kořením vám poodhalí tajemství astronomické ceny vanilky, rozdílu mezi jednotlivými druhy pepřů i důvod proč je skořice prodávána v ruličkách. Nezapomeňte si vzít papír a tužku. Během tříhodinové prohlídky vás místní průvodci doslova zavalí informacemi. A jako bonus vám prozradí tajemství rudých rtů místních dam a slečen. Smyslně červenou barvu mají na svědomí semena oreláníku barvířského, jehož anglický název lipstick plant mluví za vše.

Západ slunce na Zanzibaru

Západ slunce na Zanzibaru Shutterstock

Magický zážitek slibuje projížďka podél pobřeží na palubě elegantní plachetnice. Divoká pobřežní krajina, hejna pestrobarevných rybek, skotačící delfíni a romantické západy slunce tu rozehrávají dech beroucí divadlo, jehož krásu nedokáže zachytit ani ten nejmodernější fotoaparát. Podmanivá krása Zanzibaru, oděná do vůně hřebíčku se vám otiskne přímo do srdce.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín