Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte pohádkovou krajinu turecké Kappadokie

Balóny nad Kappadokií

Balóny nad Kappadokií

Oblast Kappadokie, která se nachází v centrálním Turecku, konkrétně v Anatolii, nabízí vskutku nevšední podívanou. Místní krajina je plná hlubokých údolí a kaňonů, skalních homolí, viklanů, věží a dalších prapodivných skalních útvarů, dokonce i celých podzemních i nadzemních skalních měst. Těžko uvěřit, že jde o výtvory samotné přírody. 

Země přírodních divů

Kappadokie - země krásných koní

Kappadokie - země krásných koní

Název oblasti Kappadokie pochází z perštiny a znamená Země krásných koní. Možná dříve by svému názvu dostála, dnes je ale v prvé řadě zemí přírodních divů, bizarních tufových pilířů všech tvarů a barev. Za jejich vznik mohou erupce místních sopek, které vyvrhly obrovské množství lávy, sopečného popela a dalšího vulkanického materiálu. Jejich smícháním vznikla poměrně měkká hornina zvaná tuf, která je svými vlastnostmi podobná pískovci. Povětrnostní vlivy, hlavně pak deště, mráz a také povrchové toky, vytvořily v průběhu tisíciletí neskutečné přírodní dílo.

Objevujte s námi Turecko

Podzemní skalní města 

Podzemní chodby Kappadokie

Podzemní chodby Kappadokie

V Kappadokii na vás kromě přírodních útvarů čekají také zajímavá lidská díla. Vzhledem k vlastnostem tufu, který je dobře opracovatelný, se na mnoha skalních útvarech i celých městech podílel člověk. Nutno podotknout, že v tomto případě je lidský zásah ku prospěchu věci. Lidé v průběhu let vytvořili obrovská podzemní skalní města, mnohdy velmi hluboko, mezi nimiž vedou kilometry a kilometry chodeb. Každý, kdo toto magické místo navštíví, musí smeknout před úsilím, které tehdejší stavitelé města vynaložili. Podle odhadů historiků ho obývalo přibližně 20 tisíc obyvatel, především křesťanů, kteří se zde ukrývali před pronásledovateli z řad Arabů, Římanů nebo Osmanů. Nalezeno bylo mnoho bohatě zdobených chrámů, kapliček, kostelů i klášterů a stále jsou odkrývány nové a nové podzemní poklady.

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Čtěte také:

Které turecké letovisko splní vaše dovolenkové sny?

Všechny cesty vedou z Göreme

Göreme

Göreme

Výchozím bodem v oblasti Kappadokie je vesnice Göreme, která čítá asi 2 tis. obyvatel. Leží v srdci pohádkové krajiny a je výbornou základnou pro pěší výlety do překrásného okolí bizarních skalních masivů. Vzhledem k tomu, že je Kappadokie každoročně vděčným cílem turistů z celého světa, zejména pak z Japonska, je Göreme velmi turisticky a tím pádem i komerčně založena. Hotely střídají restaurace, četné obchody a cestovní kanceláře nabízející fakultativní výlety do celé oblasti či vyhlídkové lety balónem dávají tušit, že z původní tváře vesnice nezbylo téměř nic.

Open Air Museum

Open Air Museum

Kappadokie je plná skalních měst, jedno se ale vymyká, neboť se zde dochovaly ty nejzajímavější skalní malby. Jedno z největších bývalých mnišských středisek na světě představuje rozsáhlý komplex ve skalách vykopaných klášterů a kostelů s krásnými freskami. Některé vzácné fresky byly poničeny nájezdníky, největší újmu utrpěly obličeje svatých na stěnách. Mimo prostor určených pro bohoslužby a obřady si můžete prohlédnout i bývalé mnišské jídelny a noclehárny. 

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Jeden den v Kappadokii nestačí

Překrásné skalní útvary Kappadokie

Překrásné skalní útvary Kappadokie

Celé území se rozkládá na ploše více než 300 km², na putování mezi tufovými útvary si tedy rezervujte více dní, ať o některou ze skalních krás nepřijdete. Pakliže si najmete průvodce, většinou vás místem provede za jeden den. Na jedné straně se dozvíte spoustu zajímavých informací, na straně druhé ale neuvidíte vše. 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín