Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte ráj potápění aneb TOP 10 cenote v Mexiku

Návštěva cenote, Mexiko

Návštěva cenote, Mexiko Shutterstock

Zatopené krasové útvary slibují nezapomenutelné zážitky. Připravili jsem pro vás přehled deseti nejlepších cenote v Mexiku, které rozhodně stojí za smočení! Objevte s námi krásu přírodních závrtů, které staří Mayové považovali za posvátné.  

Závrt krasového původu, který je zatopen vodou a často má provalený strop, přesně to jsou cenote. V překladu znamená cenote díra s vodou a mívá podobu studny, jeskyně či jezírka. V mayské kultuře byly cenote považovány za posvátné. Podle archeologických nálezů byly využívány jako místa pro oběti a různé rituály. A pravděpodobně sloužily jako zdroj pitné vody. 

Většina cenote se nachází na poloostrově Yucatán, najdete jich tu tisíce. Každý je jiný a všechny vás okouzlí svou témeř magickou krásou.

1. Dos ojos (Tulum)

Dos ojos (Tulum), Mexiko

Dos ojos (Tulum), Mexiko Shutterstock

Dva cenote, které se navzájem propojují a tvoří velkou krasovou oblast, najdete severně od archeologické oblasti Tulum. Díky svému rozdělení nesou název Dos ojos, v překladu dvě oči. Můžete si tu zaplavat, šnorchlovat i se potápět do jejich hlubin. 

Oblast v okolí Tulumu je perfektním místem pro výlet, takže se určitě nudit nebudete. A pokud máte pochybnosti ohledně bezpečnosti potápění v tomto krasovém skvostu, můžete být bez obav. Jeskyní vás povedou lana, které zajistí, že se vám nic nestane. 

Zájezdy do Mexika

2. Gran cenote (Tulum)

Gran cenote (Tulum), Mexiko

Gran cenote (Tulum), Mexiko Shutterstock

Gran cenote tvoří světle hnědé skály a spolu s tmavě modrou vodou a okouzlující scenérií pod hladinou tvoří perfektní místo pro vzpomínkové fotky a nevšední zážitky. Pokud se chcete vyhnout většímu počtu návštěvníků, doporučujeme dorazit velmi brzy či později během dne. Okolí cenote tvoří šťavnatá zeleň, kde můžete pozorovat tukany, zejména v lednu. Na místě jsou také sprchy a toalety, tedy dokonalý komfort zajištěn. 

3. Suytun (Valladolid)

Suytun (Valladolid), Mexiko

Suytun (Valladolid), Mexiko Shutterstock

Suytun je jedním z nejoblíbenějších cenote a není se čemu divit. Ze stropu visí krápníky a světlo proniká pouze malým otvorem. Typicky kruhová jeskyně je obklopena vodou a s břehem ji spojuje lávka. Zkrátka ideální místo pro osvěžení a objevování. 

Tento skvost se nachází nedaleko města Valladolid. Doporučujeme se sem vypravit spíše v odpoledních hodinách. Během dopoledne sem přijíždějí organizované výpravy, a tedy tu bývá rušno. 

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

Čtěte také:

Mexiko: Objevte dokonalé pláže i stopy mayské civilizace

4. Ik Kil (Valladolid)

Ik Kil (Valladolid), Mexiko

Ik Kil (Valladolid), Mexiko Shutterstock

Ik Kil se nachází v blízkosti Chichén Itzá, poblíž vesnice Pisté. Návštěvu můžete spojit s výletem do nejzachovalejšího mayského města. Podle archeologů obyvatelé Chichén Itzá využívali Ik Kil k rituálním obřadům. Místní voda je považována za posvátnou, vykoupat se tu můžete tedy pouze pokud dopředu smyjete opalovací krém, aby nedošlo k poškození jeskyně.  

5. X'Keken/Dzitnup (Valladolid)

X'Keken/Dzitnup (Valladolid), Mexiko

X'Keken/Dzitnup (Valladolid), Mexiko Shutterstock

X’Keken, známý též jako Dzitnup, je mezi cestovateli považován za klenot. Stalaktity visící dolů, stalagmity sahající ke stropu, hra světla pronikající malým otvorem a třpytící se voda vám rozhodně učaruje. Podle pověsti cenote získala svůj název podle prasete, které sem kdysi přivedlo svou rodinu.  

Malý tip: Plánujete se okoupat v X’Keken? Vstupenka vám platí také do nedalekého cenote Samula.  

Objevujte s námi svět

6. Cristalino (Playa del Carmen)

Cristalino (Playa del Carmen), Mexiko

Cristalino (Playa del Carmen), Mexiko Shutterstock

V okolí letoviska Playa del Carmen najdete několik cenote, nejoblíbenější z nich je Cristalino. Na rozdíl od předchozích se jedná o otevřený prostor, kde si užijete také spoustu slunce. Velkým lákadlem je křišťálově čistá voda. Doporučujeme také navštívit krásnou jeskyni Jardin del Eden. 

7. Tsukán (Chichén Itzá)

Tsukán (Chichén Itzá), Mexiko

Tsukán (Chichén Itzá), Mexiko Shutterstock

Tsukán je přístupný veřejnosti teprve od roku 2019. Nachází se hluboko v lese, obklopený ekologickým parkem, který zajistí dostatek stínu za horkého dne. Z bezpečnostních důvodů je pro koupání vyžadována vesta, ale můžete být bez obav, zapůjčí vám ji u vstupu.  

V okolí Tsukan se dočkáte i kulturního vyžití v podobě mayského domu, který návštěvníkům přiblíží život tehdejších obyvatel. Mimo prohlídky jsou k dispozici i různé workshopy, do kterých se můžete klidně zapojit. Můžete si vyzkoušet třeba výrobu tortil či některé mayské rituály. 

Je čas na guacamole, legendární dip ze slunného Mexika

Čtěte také:

Je čas na guacamole, legendární dip ze slunného Mexika

8. Yokdzonot (Valladolid – Mérida)

Yokdzonot (Valladolid – Mérida), Mexiko

Yokdzonot (Valladolid – Mérida), Mexiko Shutterstock

Yokdzonot je otevřený cenote plný světla, nemusíte se tak bát klaustrofobického pocitu. Zároveň je to poměrně klidná oblast. Jeskyně dosahuje šířky až 40 metrů, hloubky až 45 metrů a dovnitř se dostanete po schodišti. Cenote je trochu z ruky, přes 200 kilometrů od Cancúnu, přesněji na staré dálnici mezi městy Mérida a Cancún. Pokud vám nevadí cestovat trochu dál, návštěva Yokdzonotu určitě stojí za to. 

9. El Pit (Tulum)

El Pit (Tulum), Mexiko

El Pit (Tulum), Mexiko Shutterstock

El Pit je opravdovým rájem pro zkušené potápěče. Najdete ho asi 20 kilometrů od Tulumu, hluboko v džungli a už jen samotná cesta k cenote je náročná. Nedoporučuje se vstup začínajícím potápěčům bez instruktora, můžete si ale koupit kurz, který je součástí výletu. Po cestě můžete navštívit cenote Dos ojos, který je vzdálený pouhé 2 kilometry.

Zájezdy do exotiky

10. Calavera (Tulum) 

Calavera (Tulum), Mexiko

Calavera (Tulum), Mexiko Shutterstock

Název Calavera (v překladu lebka) vychází ze tvaru otvorů do jeskyně, připomínajících lebku. Tento cenote je spíš  pro pokročilé potápěče a není dobré jej podceňovat. Pod hladinou vás čeká krásný vodní svět se spoustou malých rybek. 

Odradil vás název nebo příliš neholdujete potápění? Nevadí, v nezaplavené části žije kolonie netopýrů! Pro nadšené fotografy je připraven žebřík a provazová houpačka ideální pro pózování. Vzhledem k malé vzdálenosti od Tulumu, je Calavera dobrým cílem pro časově nenáročný výlet. 

Nejčastější dotazy 

Plavání v cenote, Mexiko

Plavání v cenote, Mexiko Shutterstock

Co mohu dělat v cenote?

Cenote jsou ideální místa pro fotografování a potápění, ať už s instruktorem nebo bez něj. Najdete tu  také osvěžení v překrásných krasových útvarech. Příjemný cíl výletu, který lze zkombinovat s návštěvou přilehlých kulturních památek. Spousta z nich je také dobře dostupná z okolních měst. 

Jak se vybavit na cestu k cenote? 

Záleží na tom, jaký máte plán. Jestli se nechystáte pouze fotografovat, tak určitě doporučíme přibalit plavky. Dále si připravte hotovost, jelikož se často platí vstupné. U propojených jeskynních systémů však můžete trochu ušetřit koupí kombinované vstupenky. Zájemci o potápění potřebují speciální licenci. 

Je návštěva cenote bezpečná? 

Pochopitelně to není úplně bez rizika, proto je ideální vydat se sem s průvodcem. Věnujte také pozornost místním pravidlům, někdy může být potřeba záchranná vesta, nebo potápěčský průkaz. (například certifikát PADI Advanced Open Water Diver) 

Kdy je nejvhodnější doba pro výlet? 

Jak jsme už několikrát zmínili, některé z cenote mohou být častějším cílem turistů. Ideálně si tak vyberte čas buďto brzy ráno či později odpoledne. Otevírací doba jednotlivých cenote se může lišit, proto se dopředu informujte.  

Jak se dostanu do cenote? 

Organizované zájezdy, které vás na místo dovezou, jsou zcela běžné. Na místo se ale můžete také dopravit po vlastní ose pronajatým autem, taxíkem nebo třeba na kole. Pokud jde o samotnou cestu do Mexika, jednoduchou variantou je let do Cancúnu. 

Zdroj: ab-in-den-urlaub.de

16.02.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín