Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte v létě Polsko, zemi příjemných překvapení

Palác kultury a vědy ve Varšavě

Palác kultury a vědy ve Varšavě Shutterstock

Máte letní dovolenou spojenou s čekáním v letištních halách nebo důvěrně známou cestou k Jaderskému moři? Zkuste si letošní léto užít u sousedů, kde vás příroda okouzlí svou rozmanitostí, města nadchnou zajímavou architekturou, v termálních lázních i na plážích zažijete dokonalou relaxaci a v zábavních parcích se na chvíli stanete znovu dítětem. Polsko vám nabídne nevšední zážitky za přijatelné ceny i všudypřítomnou pohodovou atmosféru. A to vše jen několik hodin jízdy od domova.

Slunné pobřeží Baltu i pohoda u jezera

Západ slunce nad Baltským mořem

Západ slunce nad Baltským mořem Shutterstock

Ač zatím možná Polsko nevnímáte jako typickou plážovou destinaci, po návštěvě některého z vyhlášených přímořských letovisek pravděpodobně změníte názor. K těm nejprestižnějším se řadí to, jehož název vykouzlí našincům úsměv ve tváři. Široké pláže ve Svinoústí, jemuž dala jméno řeka Svina, pokrývá jemný zlatavý písek, modré vlajky jsou zárukou dokonalé čistoty a samozřejmostí je i moderní plážový servis. Poklidné vody Baltského moře jsou během léta vyhřáté na 26 °C a atmosféra v ulicích lázeňského městečka je příjemně uvolněná.

Bohatá nabídka vodních sportů, pozvolný vstup do moře, pláže lemované písečnými dunami, ikonický maják a proslulá plážová promenáda Wydmowa – to jsou hlavní taháky Kolobřehu – největšího letoviska polského Baltu. Romantickou atmosférou oplývá letovisko Trzęsacz, které vás vezme za srdce okouzlujícím pobřežím s písčitými plážemi a pozvolným vstupem do moře, strmými útesy s ruinami gotického kostela i možností navštívit nedaleký zábavní park Vieloryba, kde si děti i dospělí užijí spoustu zábavy ve společnosti obyvatel podmořského světa i vzrušující jízdu výletním vláčkem.

Dovolená v Polsku

Letovisko Sopoty, ležící v oblasti příznačně nazvané polská riviéra, vám nabídne procházku po nejdelším dřevěném molu v Evropě, Krytnica Morska zase pláž dlouhou 25 kilometrů, návštěvu půvabného poloostrova Viselská Kosa i možnost najít úlomek jantaru. Holdujete-li koupání bez plavek, pak zamiřte na dlouhou písčitou pláž Debki, lemovanou hustým lesem. Skvělé koupání na vás čeká i u Mazurských jezer, ležících na severu Polska. V rozsáhlé oblasti napočítáte na dva tisíce jezer, obklopených okouzlující přírodou, řekami, cyklostezkami, trasami pro pěší turistiku, sportovišti, hotely, penziony, množstvím restaurací i zajímavými městy. Znalci vojenské historie by neměli minout obec Mamerki, kterou proslavily desítky vojenských bunkrů, připomínajících bitvy druhé světové války. V nedalekém městečku Gierlož můžete spatřit pozůstatky vojenského bunkru zvaného Vlčí doupě, který sloužil jako úkryt Adolfu Hitlerovi.

Festivalové toulky Evropou v roce 2024

Čtěte také:

Festivalové toulky Evropou v roce 2024

Tajuplné podzemí v dolu Wieliczka

Solný důl Wieliczka, Polsko

Solný důl Wieliczka, Polsko Shutterstock

Před vysokými letními teplotami můžete uniknout do mystického světa ukrytého pod zemským povrchem. V nejslavnějším solném dole Evropy, ležícím nedaleko města Krakov, který svému účelu slouží už od 13. století, prozkoumáte impozantní solné komory, sochy vytesané ze soli, kapli sv. Antonína i temná podzemní jezera. Po zdolání 380 dřevěných schodů se nadechnete chladného, vlhkého vzduchu s vysokým obsahem jódu, který působí blahodárně na respirační problémy, astma či alergie. V prostorách dolu Wieliczka funguje i sanatorium.

Tatry i divočina v národních parcích

Národní park Bieszczady, Polsko

Národní park Bieszczady, Polsko Shutterstock

Masovým turismem neobjevené pohoří, které otestuje vaši fyzickou zdatnost, aby vás na oplátku odměnilo nezapomenutelnými výhledy, romantickými západy slunce, osvěžujícími horskými říčkami i nečekanými setkáními s unikátními zástupci vysokohorské fauny i flóry. Rozkvetlé horské louky i hluboké hvozdy jsou domovem vzácných druhů hmyzu i ptáků. Turisticky nejnavštěvovanějším místem Vysokých Tater je jezero Morskie Oko, které je dokonalým dílem Matky přírody. Při pohledu na blankytně modré vody jezera snadno zapomenete na množství turistů a budete se kochat všudypřítomnou krásou. Centrem polské části Tater je horské městečko Zakopané. Kromě půvabné horské krajiny, vyšperkované dravými řekami, hlubokými jezery a lesy tu můžete obdivovat jedinečnou architekturu i pohostinnost s jakou vám tu naservírují to nejlepší z polské kuchyně.

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Čtěte také:

Madeira: 15 tipů pro dokonalou dovolenou na ostrově věčného jara

Vysokohorskou turistiku si můžete užít i v případě, že se do Tater vydáte s celou rodinou. Pohodovým tempem pokoříte vrchol Kasprowy Wierch, tyčící se do výše 1 987 metrů n. m. Atraktivní exkurze do divočiny, tak by se mohla ve zkratce nazvat návštěva Bělověžského pralesa (UNESCO) – jednoho z nejstarších národních parků v Evropě. Symbolem pralesa jsou divocí zubři, ale v dokonale zachovalé přírodě lužních lesů žije také mnoho druhů hmyzu, plazů i ptáků. Pralesem se můžete projít po některé z turistických tras nebo jej profrčet na tradičních drezínách. K obědu vám přijdou vhod tradiční pirohy, kyselá polévka žurek, jablečné placky racuchy i sklenka dobře vychlazeného nebo svařeného piva.

Zájezdy do Polska

Inspirativní města i originální zábava

Centrum Krakova, Polsko

Centrum Krakova, Polsko Shutterstock

Nádherné památky, zajímavé galerie, historické skvosty, pulzující náměstí i vynikající restaurace – polská města nabízí pastvu pro všechny smysly. Za jedno z nejkrásnějších a nejživějších měst v Polsku bývá označován Krakov (UNESCO), který vás uchvátí starobylou architekturou nádherného Starého Města s historickým náměstím Rynek Glówny, majestátností hradního komplexu Wawel, množstvím synagog i slavnou Schindlerovou továrnou. Za návštěvu stojí i polská metropole Varšava, která představuje originální kombinaci moderní architektury s bohatou historií. Romantický náboj má přístavní klenot na pobřeží Baltu – Gdaňsk. V malebných uličkách, lemovaných barevnými domky, v historickém přístavu, v botanické zahradě Park Oliwski, u renesanční Zlaté brány, v Dlouhé ulici, která nikdy nespí, na pobřežní promenádě či městské pláži si užijete Polsko v jeho nejkrásnější podobě.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění   

Budete-li chtít svým ratolestem dopřát den plný zábavy, pak je vám k dispozici celá řada zábavních parků pro celou rodinu. K těm nejznámějším patří Energylandia – největší zábavní park v zemi s nejdelší a nejrychlejší horskou dráhou v Evropě, vodním parkem a mnoha atrakcemi pro všechny věkové kategorie. Kdo by nemiloval dinosaury! V JuraParku v Krasiejowie, největším dinoparku v Evropě, si prohlédnete 250 modelů dinosaurů, vyzkoušíte si práci paleontologa, podíváte se na film v 5D kině, projdete si naučnou stezku a zbytek dne můžete strávit na pláži s dětskými atrakcemi nebo v prehistorickém časovém tunelu.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín