Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ochutnejte Bulharsko aneb Talíř plný balkánského temperamentu

Bulharská kuchyně

Bulharská kuchyně Shutterstock

Kdo už měl tu čest strávit nějaký čas v této pohodové zemi, jistě dosvědčí, že zdejší pláže, památky, příroda a služby uspokojí i ty nejnáročnější turisty. Nejtypičtější vlastností Bulharů je jejich očividná radost ze života, pohostinnost a družnost. Své dny si rádi zpříjemní řadou oslav, tancem, zpěvem i fantastickým jídlem. Pyšní se dlouhověkostí, která trhá rekordy, ale nehledejte v tom žádné čáry a kouzla, balkánská kuchyně je totiž jednou z nejzdravějších v Evropě. O důvod víc, vydat se s námi na výlet do místních restaurací i kuchyní, zvednout pokličky hrnců a alespoň pomyslně nasát omamnou vůni nejslavnějších místních lahůdek.

Senzační jídlo a dlouhověkost 

Pokud máte na dovolené občas problém s tím se rozhodnout, jestli budete dodržovat rady nutričních specialistů, nebo se oddáte nezřízenému hodování, Bulharsko pro vás bude zemí zaslíbenou. Jde tu celkem snadno obě, na první pohled neslučitelné varianty, zkombinovat tak, aniž byste se domů vraceli o pár kilo těžší. Jak je to možné? Zdejší gastronomie je doslova prošpikována zeleninou, rybami, grilovaným mletým masem, mléčnými výrobky a různými polévkami. Do všeho se přidává notná dávka koření, na pomyslném piedestalu dochucovadel pak najdete čubricu (saturejka), česnek a římský kmín. Podtrženo sečteno, bulharské jídlo je zkrátka léty vypilovaný, dokonalý mix toho nejlepšího ze středomořské a orientální kuchyně. Připraveni? Tři, dva, jedna… Malá degustace zdejších specialit začíná!

Zájezdy do Bulharska

Tarator

Tarator

Tarator Shutterstock

Možná vás to překvapí, ale Bulhaři tvrdí, že právě oni vynalezli jogurt a jsou na to patřičně hrdí. Dokonce tak, že se kysaný mléčný výrobek stal součástí celé plejády balkánských receptů. Tím nejslavnějším z nejslavnějších je tato studená polévka s koprem, ořechy, okurkami a česnekem. Je všudypřítomná a kvůli použitým ingrediencím se v podstatě jedná o elixír mládí pro vaše střeva. Zdejší jogurt totiž obsahuje bakterii s příznačným názvem Lactobacillus bulgaricus, která má blahodárný vliv na mikroflóru v zažívacím traktu a díky příznivému klima může růst jen v určitých regionech v Bulharsku, protože jinde mutuje. Dejte si na dovolené Tarator každý den a uvidíte sami, že se domů vrátíte jako znovuzrození!

Banica

Senzační samostatné jídlo, příloha, předkrm, svačinka do školy, či rychlovka do ruky. Tenhle plněný koláč z těsta filo si pro jeho variabilitu zamilujete na první pohled i ochutnání. Věhlasná dobrota se naplní směsí vajec, jogurtu a balkánského sýru, stočí do tvaru připomínající spirálu a upeče. Má mnoho obměn, a tak můžete narazit třeba na verzi s dýní, špenátem, či alternativu se sladkou náplní. Jedno je jisté, chutná bezkonkurenčně!

Dokonalé letovisko pro každého: Slunečné pobřeží v Bulharsku

Čtěte také:

Dokonalé letovisko pro každého: Slunečné pobřeží v Bulharsku

Kebapče

Kebapče

Kebapče Shutterstock

Vzpomínáte s láskou na školní jídelnu a pokrm čevabčiči? Pak vás možná potěší, že jídlo bylo inspirováno právě bulharským Kebapče. Jedná se o mleté maso (zpravidla hovězí a vepřové), které se vytvaruje do typických válečků a griluje na špejli. Do směsi se přidává římský kmín a čubrica, bez které místní nedají ani ránu a je v podstatě bulharským národním klenotem. S lahůdkou se setkáte jak v pouličních stáncích, tak v těch nejvyhlášenějších restauracích. Po vzoru místních si k masu dejte pořádnou porci Šopského salátu a vězte, že pocit blaženosti, který se vám rozlije v ústech i v celém těle, jen tak něco nepřekoná.

Zájezdy na Slunečné pobřeží

Grundle

Malým smaženým rybičkám, které se celé obalí v těstíčku, říkají na Balkáně také „caca“. Ať už korzujete po promenádě, či se jen tak v žabkách procházíte po pláži, do nosu vás každou chvilku praští jejich nezaměnitelná vůně, za kterou mnozí omámeně kráčí stejně nadšeně, jako oslík za mrkvičkou. Dejte si je třeba jen tak na ulici s pivem, pozorujte ctvrkot kolem vás a nasávejte bulharskou lehkost bytí.

Garaš

Kosta Garaš byl skvělý rakousko-uherský cukrář, který se na konci 19. století vyučil ve Vídni a působil v nejlepších bulharských grandhotelech. A právě díky němu, si i my obyčejní smrtelníci, můžeme během své balkánské dovolené smlsnout na fantastickém dortu, který nese jeho jméno. Má plnou, ořechovo-čokoládovou chuť, doslova se vám rozpustí na jazyku a najdete ho v každé místní cukrárně. Pokud hledáte opravdovou sladkou bombu, díky které se vyplatí porušit všechny dietní pravidla, Garaš by měl mít čestné první místo na vašem seznamu.

 

14.07.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín