Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odvrácená strana cestování: Zvířata v hledáčku fotoaparátů

Zvířata v hledáčku fotoaparátů

Zvířata v hledáčku fotoaparátů Shutterstock

Asi to každý z vás zná. Jen co vyjedete na dovolenou, začíná hon na zážitky! K těm skutečně neopakovatelným patří setkání se zvířaty. Ať už je to jízda na velbloudovi v Tunisku, Egyptě či Maroku, plavání s delfíny v Jordánské Akabě, šnorchlování v Rudém moři nad korálovými ostrovy mezi pestrobarevnými rybkami, projížďka na slonovi v Thajsku, sledování velryb na Srí Lance, plavání se žraloky... Ano, zvířata jsou ve svém přirozeném prostředí nádherná. Ale neděláme z nich tak trochu loutky, které vlastně nemají na vybranou?

Jdete dlážděnou uličkou historického centra města Rhodos a hle! Najednou vám na ruce „přistane“ červený velikán – papoušek Ara. Foto, zaplatit a na řadě je ruka dalšího šťastlivce. Pro vás jedinečný zážitek a fantastický snímek. Jak si to ale asi celý den užívá papoušek? Těžko říci. Jako zdroj obživy svého majitele je, doufejme, ve svém volném čase opečováván a hýčkán...

Objevujte s námi svět: Vyberte si z nejširší nabídky zájezdů

Tíha lidského nákladu

Oslíci v Řecku

Oslíci v Řecku Shutterstock

Stejně tak je tomu u oslíků v historickém centru městečka Lindos. Tvrdohlaví ušáci tu ve spalujícím slunci klopýtají strmými uličkami až k bráně impozantní pevnosti. Bez pochyby byla tato zvířata vždy využívána k práci. Přesto pohled na zástup oslů obtěžkaný turisty všech váhových kategorií, jako by vybočoval od původní myšlenky spolupráce s člověkem.

9 důvodů, proč si Panamu zamilujete na celý život

Čtěte také:

9 důvodů, proč si Panamu zamilujete na celý život

To o několik tisíc kilometrů na východ nemusíme mít obavy o tíhu lidského nákladu. Sloni v Thajsku byli přírodou obdařeni o poznání statnější postavou. I tak se ale může zdát, že jejich celodenní práce ve službách zábavy pro turisty, není zcela morální. Na druhou stranu jsou díky vysoké návštěvnosti zajištěny finanční prostředky pro život slonů i záchranu nemocných a starých jedinců.

Kde končí zábava?

Dalším příkladem, kdy si zvířata pomáhají zajišťovat prostředky pro udržení své holé existence a vhodných životních podmínek, je pozorování želv při kladení vajec v Nové Kaledonii. Kareta obrovská je tímto aktem natolik zaměstnána, že ji člověk svou přítomností nevyruší. Můžeme ale polemizovat o etické stránce celé věci. Opět je to věc názoru každého z nás.

Lenochodi v pralesích Střední Ameriky

Lenochodi v pralesích Střední Ameriky Shutterstock

Až neomaleně může působit sledování lenochodů v pralesích Střední Ameriky. Ti po týdnu pobytu ve větvích stromů slézají na pevnou půdu, aby zde vykonali pravidelnou potřebu. Kdyby jim příroda dopřála potřebnou výbavu, možná by nejraději utekli před zvídavými zraky turistů zpět do bezpečí. Ale nemohou, a tak stojíme a fotíme, dokud to jde.

Následujte léto: Vyberte si zájezd do exotiky

Africké národní parky lákají nejednoho milovníka divoké přírody na safari. Vždyť rozdíl mezi zvěří divokou a exempláři, pobývajícími celý život v zoologických zahradách, je markantní. Džípy propojené vysílačkami projíždí parkem a doslova loví snímky velké pětky.

Nesmazatelná stopa

Horské gorily

Horské gorily Shutterstock

Skupinky turistů, pravidelně přicházející za tlupami horských goril, zajišťují těmto gigantům neustálý kontakt s člověkem. Přesto, že je tu krmení přísně zakázáno, není vyloučené, že se jednoho dne situace otočí a přijde skupina goril za lidmi. Vždyť v nejednom případě divoká zvěř opouští bezpečí lesa a vydává se k lidským obydlím, hledajíc si snadnější obživu. Medvědi, vlci, lišky či divoká prasata.

Asijský street food v kostce aneb Pravidla pouličního stravování pro gurmány

Čtěte také:

Asijský street food v kostce aneb Pravidla pouličního stravování pro gurmány

Každým svým kontaktem s divokou zvěří zanecháváme nesmazatelnou stopu v jejím životě. Nesoudným chováním, zanechanou lidskou potravou a odpadky, se tato stopa stává nesmazatelnou. A proto díky za každého ekologicky smýšlejícího cestovatele! Vaše zvířata.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín