Originální italský recept na polévku minestrone
Itálie není pouze zemí umění, zajímavých historických památek, moře a malebných městeček. Je to kolébka jedné z nejoblíbenějších kuchyní světa, kde každé jídlo vypráví příběh. A jedním z těch nejautentičtějších je minestrone – voňavá zeleninová polévka, která vznikla z jednoduchosti a štědrosti italské gastronomie. Když ji ochutnáte v některé z místních trattorií, ucítíte v ní kousek historie každého regionu.
Ať už míříte k italským jezerům, do vinic Chianti, k tyrkysovému pobřeží Ligurie, nebo k vrcholkům hor, minestrone je pokrm, který vás zahřeje na těle i na duši a přiblíží vám Itálii takovou, jaká skutečně je – srdečná, lokální a založená na čerstvých surovinách. Zkrátka z každé cesty si s sebou odnesete nové chutě, ke kterým se budete s nostalgií vracet.
Lombardie: bohatství severní Itálie
Lombardie je region, kde se moderní architektura Milána snoubí s tichou krásou alpských jezer. A právě tady vznikla jedna z nejznámějších verzí minestrone. Lombardská minestrone je vydatnější, plná kořenové zeleniny, fazolí a často také rýže namísto těstovin. Je to polévka, která jako by byla stvořena pro chladnější večery u jezera Como či Garda.
Návštěvníci Lombardie ocení nejen výborné jídlo, ale i trhy plné čerstvých farmářských produktů. V Miláně, Bergamu nebo Brescii snadno najdete tradiční trattorie, kde se vaří podle starých rodinných receptů. A pokud toužíte po opravdovém kulinářském zážitku, vydejte se do venkovských oblastí okolo Pavie – tam minestrone chutná přesně tak, jako kdysi.
Tip Invia: V Miláně zkuste podniky v čtvrtích Brera nebo Isola, kde najdete moderní twist klasiky
Co vidět v Lombardii:
-
Milánský dóm a Galleria Vittorio Emanuele II: monumentální katedrála a nejstarší nákupní galerie v Itálii
-
Jezero Como: lanovky s panoramatickými výhledy, kouzelné městečko Bellagio
-
Bergamo: město Città Alta plné středověkých uliček
-
Mantova: renesanční perla se zámkem Palazzo Ducale
Toskánsko: spojení historie, vína a kuchyně ze dvora
Toskánsko je snem všech milovníků Itálie, kteří sní o nekonečných vinicích, alejích cypřišů, středověkých městech a slunci téměř po celý rok. Je také kolébkou jednoduché, ale geniální „cucina povera“. Minestrone zde bývá lehčí, plná sezónní zeleniny a často se z ní druhý den vytváří ribollita, hustá polévka zapečená s chlebem.
Po návštěvě Florencie nebo po výletu mezi vinicemi Chianti není nic lepšího než usednout na zahrádku malé restaurace a objednat si talíř domácí minestrone. V Toskánsku se totiž nevaří jen jídlo – tady se tvoří zážitky. Ať už si ji dáte v Sieně, Lucce nebo v některé z venkovských hospůdek, vždy ucítíte chuť skutečné Itálie.
Tip Invia: Vyhledejte agriturismo, kde se vaří ze surovin přímo ze zahrady.
Co vidět v Toskánsku:
-
Florencie: město Michelangela, Botticelliho a Brunelleschiho
-
Siena: středověké město s ikonickým náměstím Piazza del Campo
-
Pisa: šikmá věž a komplex Campo dei Miracoli
-
Chianti: nekonečné vinice, ochutnávky vín a malebné vesničky
-
Val d’Orcia: nejfotogeničtější část Toskánska, známá z filmů i pohlednic
Ligurie: kolébka pesta a malebných vesniček
Ligurie je úzký pruh země mezi horami a mořem – zelený, voňavý a plný chutí. Je domovem bazalkového pesta, které se zde používá ve velkém. Ligurská minestrone je aromatická, lehká a často dokončená lžící pestového krému, což jí dodává typickou vůni bazalky a olivového oleje.
Po túrách okolo Cinque Terre nebo po odpoledni stráveném na pláži v Levantu se tato polévka stává perfektním jídlem, které doplní energii. V Janově se vyplatí navštívit malé trattorie v přístavní čtvrti – právě tam ochutnáte minestrone připravenou podle tradičních ligurských receptů, které se dědí z generace na generaci.
Tip Invia: V Janově vyhledejte staré hospůdky v okolí přístavu – chutě jsou tam nejautentičtější.
Co vidět v Ligurii
-
Cinque Terre: pět barevných městeček na mořských útesech, ideální na túry
-
Janov: historický přístav, mořské akvárium a staré uličky
-
Portofino: luxusní přístav známý svými pastelovými domy
-
Levanto a Monterosso: ligurské pláže jako stvořené pro relax
-
Portovenere: méně známý, ale magický cíl s pohádkovou scenérií
Gastronomické festivaly, které musíte ochutnat
Itálie žije jídlem – a možná nikde jinde na světě nenajdete tolik tradičních gastronomických festivalů jako právě tady. Každý region slaví své speciality s náležitou parádou, hudbou i ochutnávkami, které vás vtáhnou do místního života. Jedním z nejznámějších je Alba White Truffle Festival v Piemontu, kde se vše točí kolem luxusních bílých lanýžů. Uličky voní podzimem a špičkovými degustačními menu. Pokud milujete těstoviny, vydejte se v říjnu do Parmy na Festival del Prosciutto, kde ochutnáte pravou šunku parma přímo u producentů.
Velkou podívanou je také Sagra del Pesce v Camogli v Ligurii – rybí slavnost, během níž se na obří třímetrové pánvi připravují tuny čerstvých ryb a mořských dobrot. Milovníci sladkého si přijdou na své v Perugii během Eurochocolate, největší čokoládové události v Evropě. A pokud vás láká poznat srdce Toskánska, nevynechejte Sagra del Tartufo, festival lanýžů, který se koná v několika městečkách regionu a propojuje gastronomii s lokální kulturou a řemesly.
Tyto festivaly jsou ideální příležitostí, jak spojit dovolenou s ochutnávkou výjimečných lokálních produktů, potkat místní kuchaře a užít si atmosféru italských měst jinak než běžný turista. Ať už míříte za sluncem, památkami nebo dobrým jídlem, Itálie vás vždy přivítá prostřeným stolem.
Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění
Recept na Minestrone
Ingredience na 4 porce:
- 2 mrkve
- 1 řapíkatý celer
- 2 červené cibule
- 200 g bílých fazolí (namočených přes noc)
- 2 menší brambory
- 2 stroužky česneku
- 100 g vyloupaného zeleného hrášku (můžete použít mražený)
- 1 baby cuketu
- 300 g bílého zelí
- 1 menší pórek
- 3 rajčata (pokud neseženete kvalitní, můžete nahradit drcenými z konzervy)
- 1 dcl olivového oleje
- sůl a pepř k dochucení
- parmazán na posypání
Jak na to:
- Bílé fazole namočte přes noc do vody. Druhý den je nechte vařit asi 20 minut (do změknutí). Po uvaření odstavte a vodu nevylejte.
- V hrnci rozpalte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a mrkev pokrájenou na větší kousky.
- Po 10 minutách přidejte brambory pokrájené na tenké plátky a krátce orestujte. Po chvíli přidejte na kolečka nakrájený pórek a tenké plátky česneku.
- Zeleninovou směs podlijte vodou z fazolí, která nám pomůže se zahuštěním.
- Přidejte na proužky nakrájené zelí, kostičky cukety, pokrájený řapíkatý celer, spařená a oloupaná rajčata a vařte dalších 20 minut.
- Přihoďte fazole i se zbytkem vody. Podle potřeby přilejte vlažnou vodu. Zelenina by měla zůstat lehce ponořená. Fazole potřebují k dokonalosti ještě dalších 20 minut vaření.
- Hrášek můžete přidat až 5 minut před koncem vaření. Uchová si tvar i svěží chuť.
- Odeberte ¼ polévky a rozmixujte ji tyčovým mixérem. Vzniklý krém vraťte zpět k původní polévce.
- Podle chuti přidejte sůl, pepř, hoblinky parmazánu a kapku olivového oleje.
Servírujte kreativně:
- Minestrone chutná nejlépe s bílým italským chlebem a sklenkou dobře vychlazeného vína.
- Pokud by se vám zdála výsledná chuť málo výrazná můžete si na talíř přidat opečenou slaninu, bazalkové pesto nebo zakysanou smetanu.
- Nebojte se experimentovat a během vaření přihodit hrst sušených hub, kapustu, lilek nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, hladkolistou petrželku, rozmarýn, tymián, bazalku).
- Milovníci pikantních pokrmů mohou základ polévky vyšperkovat pokrájenou chilli papričkou.
- V některých receptech jsou fazole nahrazeny těstovinovou rýží.
Aktualizováno a editováno ke dni 24. 11. 2025
Líbí se vám tento článek?
Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.
Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.
Baví vás psát o zajímavých místech světa?
Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.