Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Originální italský recept na polévku minestrone

Italská polévka minestrone

Italská polévka minestrone

Jen těžko byste hledali známější italskou polévku. Minestrone patří bezesporu do zlatého fondu italské kuchyně. Není snadné najít ten pravý recept, protože každý z krajů si do ní přidává něco svého.

Římská verze obsahuje hnědé fazole, zatímco v Toskánsku přidávají fazole bílé. Silná zeleninová polévka vám dovolí popustit uzdu fantazie a spotřebovat přebytky ze zahrádky či spíže. Příprava polévky je velmi jednoduchá a zvládne ji i úplný začátečník. Možná zjistíte, že máte nevědomky tento středomořský skvost ve svém kuchařském repertoáru. Nebojte se uvařit hned napoprvé velký hrnec. Minestrone chutná skvěle i studená a po uležení v chladničce je snad ještě chutnější než čerstvě uvařená.

Ochutnejte Itálii

Na 4 porce polévky minestrone nabité vitamíny budete potřebovat:

Suroviny na minestrone

Suroviny na minestrone

  • 2 mrkve
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 červené cibule
  • 200 g bílých fazolí (namočených přes noc)
  • 2 menší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g vyloupaného zeleného hrášku (můžete použít mražený)
  • 1 baby cuketu
  • 300 g bílého zelí
  • 1 menší pórek
  • 3 rajčata (pokud neseženete kvalitní, můžete nahradit drcenými z konzervy)
  • 1 dcl olivového oleje
  • sůl a pepř k dochucení
  • parmazán na posypání

Postup přípravy:

Příprava minestrone

Příprava minestrone

  1. Bílé fazole namočíme přes noc do vody. Druhý den je necháme vařit asi 20 minut (do změknutí) ve vodě, v níž byly namočené. Po uvaření odstavíme a vodu nevyléváme.
  2. V hrnci rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a mrkev pokrájenou na větší kousky.
  3. Po 10 minutách přidáme brambory pokrájené na tenké plátky a krátce je orestujeme. Po chvíli přidáme na kolečka nakrájený pórek a tenké plátky česneku.
  4. Zeleninovou směs podlijeme vodou z bobtnajících fazolí, která nám pomůže se zahuštěním.
  5. Přidáme na proužky nakrájené zelí, kostičky cukety, pokrájený řapíkatý celer, spařená a oloupaná rajčata a vaříme dalších 20 minut.
  6. Přihodíme fazole i se zbytkem vody. Podle potřeby přiléváme vlažnou vodu. Zelenina by měla zůstat lehce ponořená. Fazole potřebují k dokonalosti ještě dalších 20 minut vaření.
  7. Hrášek můžeme přidat až 5 minut před koncem vaření. Uchová si tvar i svěží chuť.
  8. Odebereme ¼ polévky a rozmixujeme ji tyčovým mixérem. Vzniklý krém vrátíme zpět k původní polévce, která se nám tím příjemně zahustí.
  9. Podle chuti přidáme sůl, pepř, hoblinky parmazánu a kapku olivového oleje.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Minestrone chutná nejlépe s bílým italským chlebem a sklenkou dobře vychlazeného vína. Pokud by se vám zdála výsledná chuť málo výrazná můžete si na talíř přidat opečenou slaninu, bazalkové pesto nebo zakysanou smetanu. Nebojte se experimentovat a během vaření přihodit hrst sušených hub, kapustu, lilek nebo čerstvé bylinky (rozmarýn, hladkolistou petrželku, rozmarýn, tymián, bazalku). Milovníci pikantních pokrmů mohou základ polévky vyšperkovat pokrájenou chilli papričkou. V některých receptech jsou fazole nahrazeny těstovinovou rýží.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín