Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrov vřelý nejen k jedlíkům: Nechte se svést maltskou kuchyní!

Králičí variace, maltský evergreen

Králičí variace, maltský evergreen Shutterstock

Chystáte se vyrazit za krásami Malty? Pak si kromě plavek a kvalitního fotoaparátu nezapomeňte přibalit i o něco volnější oblečení. Pochoutky místní kuchyně nadchnou i ty nejnáročnější jedlíky – děti nevyjímaje. Na delikátní, bylinkami vonící pokrmy budete dlouho vzpomínat. Podobně jako na Maltu – ostrov bohatý na památky, krásná zákoutí i vřelá lidská setkání.

Hutné polévky

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka Shutterstock

O maltské kuchyni se říká, že v sobě snoubí to nejlepší ze středomořské i africké gastronomie. Ostatně sami možná poznáte, že některá jídla vám budou lehce povědomé. Zářným příkladem budiž polévka minestra – vzdálená sestřenice italské minestrone. Sytá zeleninová polévka, v níž nesmí chybět fazole fava, hravě zastoupí hlavní chod. Spolu se skvělým, na povrchu křupavým a uvnitř neodolatelně vláčným, maltským chlebem ftira tvoří nerozlučnou dvojku.

Ideální dovolená s dětmi? Malta nadchne celou rodinu

Čtěte také:

Ideální dovolená s dětmi? Malta nadchne celou rodinu

Výtečné saláty

Osvěžující salát

Osvěžující salát Shutterstock

Středomořská kuchyně vyniká, kromě jiného, také skvělými zeleninovými saláty. Obvykle v nich najdete pestrý mix sezónní zeleniny, sladkou červenou cibuli, čerstvé bylinky a zálivku z olivového oleje, bílého octa, česneku a pepře. Ideální předehra před další degustační jízdou.

Král králík

Králík, maltské tradiční jídlo

Králík, maltské tradiční jídlo Shutterstock

Správná maltská hospodyně musí umět vysypat z rukávu nejméně pět receptů na co nejchutnější úpravu králičího masa. Králík neboli fenek je králem ostrovní kuchyně a jeho dietní maso se rozhodně vyplatí ochutnat. K nejlahodnějším úpravám patří stuffat tal-fenek, tedy dušené maso na víně s bramborami a zeleninou.

Objevujte s námi Maltu

Chlebová pizza

Maltská chlebová pizza

Maltská chlebová pizza Shutterstock

Pokud se obáváte exotických chutí, pak vás potěší tradiční maltská pizza. Ta místní se připravuje z chlebového těsta. Vychutnat si ji můžete s rajčaty, ančovičkami, tuňákem, červenou cibulí nebo pro našince neobvyklými brambory.

Středomořské šunkofleky

Timpana, středomořské šunkofleky

Timpana, středomořské šunkofleky Shutterstock

Evergreen školních jídelen si v luxusnější verzi užijete i na Maltě. Timpana, středomořská verze šunkofleků, skrývá zapečené makaróny, boloňské ragů, bešamel, ovčí či kozí sýr a směs zeleniny. Důvěrně známá chuť oslní především nejmenší strávníky.

Cestujte bez obav: Připojištění Special vás chrání před potížemi s Covid-19

Maltský ratatouille

Kapunata, maltský ratatouille

Kapunata, maltský ratatouille Shutterstock

Ve Francii si vegetariáni s chutí smlsnou na ratatouille, Malta nabízí ostrovní verzi zvanou kapunata. Oblíbené jídlo z rajčat, paprik, lilku a cukety tu doplňují kapary a čerstvé bylinky. Lehký a vynikající pokrm s bohatou dávkou vitamínů.

Mořské dary

Mořské lahůdky na Maltě

Mořské lahůdky na Maltě Shutterstock

Věrna své pověsti rybářské velmoci, nabízí Malta celou řadu delikátních pokrmů z ryb a mořských plodů. V restauraci s výhledem na moře si můžete vychutnat výtečnou dušenou chobotnici, steak z tuňáka či mečouna. Za ochutnání stojí také rybí koláč lampuki, který obsahuje kromě rybího masa také špenát, brambory, kapary a mátu.

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Čtěte také:

Čím vás Malta okouzlí aneb Ostrov zázraků je živoucí učebnicí dějepisu

Lahodní šneci

Lahodní maltští šneci bebbux

Lahodní maltští šneci bebbux Shutterstock

Zkuste zahodit předsudky a ochutnejte obávaného škůdce zeleninových záhonků. Maltští šneci zvaní bebbux jsou oproti jejich francouzským příbuzným asi o polovinu menší, ale neméně lahodní. Tradičně se připravují mírně povaření v nálevu z červeného vína, tmavého piva, limonády Kinnie, máty, bazalky a majoránky.

Hříšně sladké dezerty

Hříšně sladké maltské dobroty

Hříšně sladké maltské dobroty Shutterstock

Pokud jste se projedli celým jídelním lístkem a ještě si troufáte na dezert, pak se připravte na řádně sladkou jízdu. Ostrované medem ani cukrem rozhodně nešetří. Klasickou pochoutkou je gagħaq tal-għasel – medový či melasový prsten plněný kořeněnou marmeládou a kůrou z citrusů. Inspiraci italskou kuchyní neskrývají trubičky kannoli, plněné sladkou ricottou.

Vyberte si zájezd na Maltu

Doušek vína

Víno se západem slunce ve Vallettě

Víno se západem slunce ve Vallettě Shutterstock

Víno k Maltě neodmyslitelně patří, ač se většina z místních vín vyrábí z italských hroznů. Kamenitá půda a nedostatek vláhy pěstování vína příliš nepřejí. Ochutnávce ryze maltského vína tak musí nutně předcházet pečlivé prostudování etikety. Velmi populární a překvapivě dobré je také místní pivo Cisk. Chcete-li si zachovat střízlivou mysl, pak rozhodně sáhněte po ostrovní klasice – limonádě Kinnie, vyrobené z hořkých pomerančů a tajné směsi bylinek.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín