Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osvědčené tipy, jak rychle přemoci jet lag

Jet lag

Jet lag

Chystáte se cestovat do země, která leží v jiném časovém pásmu? Právě jste si uvědomili, že nevíte, jak nejlépe zvládnout časový posun a překonat pásmovou nemoc? Poradím Vám pár tipů, které by Vám mohly pomoci.

Někomu tento rychlý přesun nedělá velké problémy, nicméně čím jsme starší, tím změny hůře snášíme. Obecně platí pravidlo, že cestování směrem na východ (+ hodiny) je namáhavější, než-li na západ (- hodiny). Mohou nás čekat nepříjemné změny: únava, nevolnost, nespavost, bolesti hlavy či podrážděnost. Spánkový rytmus se většinou spraví v průběhu 1-3 dnů.

Pozor: káva ani energy drinky nejsou v těchto případech účinné prostředky a mohly by Vám spíše uškodit.

Únava, nevolnost, nespavost, bolesti hlavy či

Únava, nevolnost, nespavost, bolesti hlavy či

Nachystejte se na jet lag před odletem

  1. Jednou z možností, jak se vyhnout potížím se spánkovým režimem je jej zkusit uzpůsobit. Pokud cestujete na východ, choďte pár dní před odletem spát o hodinu dříve, než jste zvyklí. Naopak při cestě na západ, jděte spát o hodinu později.
  2. Snažte se dlouhý let naplánovat během dne. Cestování v noci zvyšuje únavu.
  3. Mezi jednu z mnoha rad patří i pití zázvorového čaje před odletem – nabudí organismus, působí proti boleti hlavy a nevolnosti.
  4. Pro zvládnutí časového posunu můžete vyzkoušet také tablety Melatonin. Užívejte je v případě, že trpíte nespavostí, pomohou Vám vrátit do normálního rytmu dne. (tento hormon je nejdůležitější spánkový regulátor a usnadňuje usínání)

Zázvorový čaj – nabudí organismus

Zázvorový čaj – nabudí organismus

Co dělat proti pásmové nemoci po příletu do destinace

  1. Ať letíte na východ či na západ zeměkoule, jedním z doporučení je, abyste se snažili zůstat vzhůru do té doby, než nastane noc v dané zemi.
  2. Nastavit správný denní režim napomáhá také sluneční světlo. Nezatahujte tedy přes den závěsy, vystavujte se slunečním paprskům a nenoste v prvních dnech sluneční brýle.

Dopřejte si slunce

Dopřejte si slunce

AVS přístroj

Jedná se o velmi účinného pomocníka při cestování. Jsou v něm nastaveny relaxační, spánkové i energizační programy, díky kterým lépe zvládnete časové posuny. Tento přístroj ale nepatří mezi nejlevnější. Je spíše vhodný pro ty, kteří musí časová pásma překonávat častěji během několika měsíců či týdnů.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín