Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pobřeží Amalfi, fascinující kout jižní Itálie

Pobřeží Amalfi

Pobřeží Amalfi

Jedno z nejkrásnějších a nejromantičtějších pobřeží Itálie, několik desítek kilometrů dlouhé pobřeží Amalfi, leží jen cca hodinu a půl cesty autobusem či autem od Neapole.

Křišťálově čisté vody Tyrhénského moře, v jejichž hladině se odrážejí majestátní hory, přímořská atmosféra, zajímavá architektura, místy nedotčená příroda i vzácné historické památky dělají z této oblasti turisticky velmi atraktivní cíl.

Celé pobřeží Amalfi je doslova protkáno pěšími stezkami, přičemž některé cesty jsou díky velkému převýšení poměrně náročné. Ale i méně fyzicky zdatní turisté si najdou trasy určené právě pro ně. Vybírat je skutečně z čeho.

Terasa s výhledem na pobřeží Amalfi

Terasa s výhledem na pobřeží Amalfi

Amalfi (region Kampánie)

Malebné italské městečko Amalfi bylo vybudováno přímo v rokli, uprostřed pohádkově kouzelné krajiny. Barevné domečky nalepené na skále vytvářejí pestrobarevnou mozaiku, nad níž ve dne v noci bdí monumentální hora Monte Cerreto.

Amalfi

Amalfi

Půvabné přímořské městečko Amalfi bývalo v 10. století obchodní velmocí s vlastní lodní flotilou. Právě z období velkého rozkvětu se uchovala celá řada vzácných památek, především pak Cattedrale di Sant'Andrea (sv. Ondřeje) – bohatě zdobený palác, k němuž vede monumentální schodiště. Do katedrály se vstupuje přes klášter a rajskou zahradu.

Cattedrale di Sant'Andrea, Amalfi

Cattedrale di Sant'Andrea, Amalfi

Město Amalfi bývalo kdysi mnohem větší, než jak jej známe dnes. Ve 14. století se ale jeho větší část sesula do moře. I přesto je s počtem obyvatel něco kolem pěti tisíc největším městem části pobřeží, kterému se říká Costiera Amalfitana, v jižní části Sorrentského poloostrova. Krásná, místy nedotčená příroda je jedním z největších turistických lákadel. Divoké útesy, vysoké skály a průzračné moře s nádhernými plážemi jsou hlavní devízou této oblasti. A také citróny, respektive citrónový likér Limoncello vyráběný z těch nejkvalitnějších, velkých, žluťounkých a méně kyselých plodů citroníků, které tato oblast produkuje.

Do Amalfi je výborné lodní spojení z Neapole, Capri, Sorrenta, Salerna i Positana, a to několikrát denně tam i zpět.   

Citronová zahrada v Sorrentu

Citronová zahrada v Sorrentu

Positano

Mnohými je právě Positano považováno za nejkrásnější městečko Amalfského pobřeží. Positano bylo vystavěno na prudké vápencové skále přímo nad mořem, které lemují líbezné pláže. Městečko plné bílých a okrových domků s oranžovými střechami, na jejichž zahradách se daří pomerančovníkům, je ideálním místem pro objevování krás okolí z takřka ptačí perspektivy. Díky velkému převýšení se vám naskytnou ničím nerušené, dech beroucí výhledy na tyrkysové moře i okolní hory. Ani příznivci historie a architektury nepřijdou zkrátka. Navzdory své malé rozloze ukrývá Positano osm kostelů.

Positano

Positano

Pobřeží Positana potěší nejen milovníky koupání, ale i příznivce vodních sportů, zejména pak surfařů a potápěčů. Podmořský svět je tu skutečně bohatý, o čemž vás přesvědčí některé z místních potápěčských center při svých kurzech potápění.

Vzhledem k zanedbatelné vzdálenosti Positana od Amalfi (pouhých 20 minut lodí), máte jedinečnou možnost poznat dvě nejkrásnější městečka pobřeží Amalfi během jediného dne.

Ulička v Positanu

Ulička v Positanu

Stezka bohů

Nejznámější stezkou Amalfského pobřeží je Stezka bohů (Sentiero degli Dei), která začíná v městské části Nocelle a vede do Bornerana. Na zdolání 7km dlouhé, nenáročné trasy si vyčleňte 2-3 hodiny. Pokud si přivstanete a vyrazíte brzy ráno, vyhnete se davům turistům a také spalujícímu horku. Velkou odměnou vám budou překrásné výhledy na Amalfské pobřeží a špičku poloostrova.

Stezka bohů

Stezka bohů

Kdy vyrazit na pobřeží Amalfi?

Upřednostňujete-li na dovolené větší klid bez tzv. hlavy na hlavě, vydejte se na pobřeží Amalfi mimo hlavní sezónu (červenec-srpen), tedy v červnu anebo na začátku září, kdy počasí není o nic méně slunečné a ani moře vás svojí teplotou, obzvláště pak v září, nezklame.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín