Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podzimní návštěva Gdaňsku

Gdaňsk

Gdaňsk © Simona Michálková

Podzim je pro výlet do polského Gdaňsku jako stvořený! Je to čas, kdy máte šanci užít si slunečného počasí, a přitom bez úmorných veder. Kouzlo cihlových kostelů, velkolepých náměstí a takřka nekonečných výhledů na moře ve vás - stejně jako ve mně - jistě zanechá spoustu příjemných vzpomínek.

Pohodlné a vcelku příjemné ubytování

Z mnoha možností, které Gdaňsk nabízí, doporučuji ubytování v Neptun Parku. Oplocená oblast apartmánů, střežená závorami a vrátnými, je ideální pro rodiny s dětmi i zamilované páry. Přitom se není třeba obávat rušení nočního klidu.

Ubytování v Neptun Parku

Ubytování v Neptun Parku © Simona Michálková

Na nás tu čekal prostorný byt se dvěma ložnicemi, koupelnou, dvěma toaletami, vybavenou kuchyní a velkým obývacím pokojem s uspokojivou televizí, filmy na DVD i Bluray a s hrami pro Playstation. Ubytování se nachází kousek od písečné pláže. Stačí projít přes vrátnici a řídkým lesíkem. Pak už se před vámi otevře kouzelný výhled na moře s racky a ohromnými loděmi na obzoru.

Pláž v Gdaňsku

Pláž v Gdaňsku © Simona Michálková

Vedle pláže, za plejádou stromů, najdete stezku pro chodce, bruslaře i cyklisty a podél ní stánky s plážovým zbožím, rybí restaurace či krámek se zmrzlinou a lázeňskými oplatky. Těm se tady říká gofry a jsou to vlastně vafle, které si můžete dát jen tak samotné nebo se šlehačkou, nutelou, ovocem a polevou. Potkáte je na každém rohu v Gdaňsku i blízkých Sopotech. Jejich cena se pohybuje od 4,50 PLN do 14 PLN. Jsou asi stejně všudypřítomné jako u nás populární trdelníky, o něž vás mimochodem Gdaňsk také neochudí.

Gofry

Gofry © Simona Michálková

Procházka starým městem

Na prohlídku malebného centra Gdaňsku je dobré vyhradit si alespoň dva dny. I tak ho stihnete projít jen spěšně. Cesta z ubytování v Neptun Parku do centra, kde lze zaparkovat v některém z obchodních center (např. Galeria Handlowa Madison), vám zabere cca 15–20 minut.

Stačí popojít kousek dál od moderních nákupních středisek a budete mít pocit, že jste se octli v jiném čase i městě. Všudypřítomné kostely, cihlové domy a upravené parčíky, to vše v člověku vyvolá dojem, že se snad přesunul do starého dobrého Londýna.

Gdaňsk

Gdaňsk © Simona Michálková

Nahlédněte do římskokatolického kostela sv. Jakuba a projděte parčíkem kolem Malého Mlýnu k protějšímu Velkému Mlýnu (Wielki Mlyn). Dostanete se k památníku Johanna Hevelia s budovou Galerie umění v pozadí. Vrátíte-li se mezi Malý a Velký mlýn a budete-li pokračovat po ulici Podmłyńska, dorazíte k Muzeu Nauki Gdańskiej v kostele sv. Kateřiny. Je to jeden z těch hezkých kostelů, jejichž interiér lze nerušeně prozkoumat. Každou zajímavost doplňuje cedule, dozvíte se tak něco o Heveliově pilíři (Filar Heweliusza), baptisteriu nebo o obraze Kristův příjezd do Jeruzaléma (Wjazd Chrystusa do Jerozolimy). Anglické verze chybí, ale polské poznámky jsou relativně srozumitelné. Zájemci mohou sejít do krypty a prohlédnout si kosti.

Kostel sv. Kateřiny

Kostel sv. Kateřiny © Simona Michálková

Až vyjdete z kostela, cesta vás zavede k budově zvané Hala Targowa. Zvenčí připomíná nádraží, uvnitř spíše zastaralý obchodní dům. Kromě obchůdků s oblečením zaujmou pestrobarevné sladkosti. Vedle haly se nalézá tržiště s ovocem a zeleninou.

Tržiště u Hala Targowa

Tržiště u Hala Targowa

Přes park Świętopełka se následně dostanete k největší chloubě Gdaňsku, ba i celého Polska. Tou je Bazylika Mariacka (kostel Panny Marie), vůbec největší cihlový kostel svého druhu na světě. Vstup do věže je možný od 9:00 do 21:00 za 10 PLN (plné vstupné) nebo 5 PLN (snížené). Do kostela se lze dostat zdarma, interiér nicméně není zdaleka tak působivý jako třeba v případě výše zmíněného kostela sv. Kateřiny.

Kostel Panny Marie

Kostel Panny Marie © Simona Michálková

Na hlavním náměstí Dlouhý trh (Długi targ) se nalézají další dvě turistická lákadla, a sice Neptunova fontána a Dvůr krále Artuše. Samo náměstí však potěší oko i duši svými nádhernými domy. Koneckonců nadchne i vaše chuťové buňky. K zakoupení je tu výborná zmrzlina, lahodná káva nebo vyhlášené vafle. Na památku si můžete koupit jantarový šperk či jiný líbivý suvenýr.

Neptunova fontána

Neptunova fontána © Simona Michálková

Z náměstí se dostanete k nábřeží, kde kotví starodávně vyhlížející turistické lodě a kde vás budou lákat vystavené jídelníčky zdejších restaurací. Největším tahákem do těchto míst je ovšem středověký Starý jeřáb (Żuraw), který zdobí snad každou gdaňskou pohlednici. Návštěva nábřeží (a vůbec celého Gdaňsku) je opravdu pěkným zážitkem, jejž vám možná zpestří i živá kapela.

Nábřeží v Gdaňsku

Nábřeží v Gdaňsku © Simona Michálková

Největší zoologická zahrada v Polsku

Od ubytování v Neptun Parku je gdaňská zoologická zahrada vzdálená asi 5 km a vyplatí se k ní dojet autem. Zaparkovat lze buď hned vedle, nebo pár set metrů odtud na prostornějším placeném parkovišti.

V září mívá zoo otevřeno od 9:00. V tu dobu také začala má návštěva, která trvala přesně do 12:20. Dlouhá procházka hned po otevření se obešla bez davu turistů. Stačí se držet přehledné mapy a pohodlně obejdete celý areál. Uvidíte slony, žirafy, zebry, hrochy, tygry, lvy, opice a mnoho dalších zvířat. Nahlédnout můžete třeba i do pavilonu s volně poletujícími motýly nebo do mini zoo. Některá zvířata na svých místech nebyla kvůli probíhajícímu krmení a čištění výběhů. Jinak jsem si ale den v příjemné a poklidné zoo užila. Nepochybuji, že bude i pro vás hezkým zpestřením. Z hlediska velikosti se jedná o největší zařízení tohoto druhu v Polsku.

V září a říjnu stojí normální vstupné 25 PLN, snížené 20 PLN, což je výhodnější oproti červenci a srpnu, kdy normální vstupné pořídíte za 30 PLN a snížené za 25 PLN.

Zoo Gdaňsk

Zoo Gdaňsk © Simona Michálková

Muzeum druhé světové války

Gdaňsk je městem mnoha zajímavých muzeí. Jmenujme např. muzeum jantaru (Muzeum Bursztynu). Kousek dál od centra stojí Muzeum druhé světové války (Muzeum II Wojny Światowej). Jeho návštěva zanechá v člověku hluboké dojmy. Provede vás nejhrůznějšími dějinnými momenty, jako bylo svržení atomové bomby na Hirošimu nebo holokaust. Prohlídka je jistě psychicky náročnější, ale poutavá a útočí na všechny smysly. Všude hraje příhodná dramatická hudba a ke zhlédnutí je mnoho znepokojivých válečných záběrů. Kdybyste se měli dívat na každý z nich, strávili byste v muzeu celý den. Co mě zvlášť zaujalo, bylo promítání obrazu na stránkách knih a možnost prohlížet si miniaturní předměty lupou. Tísnivou atmosféru dotvářejí věrohodné kulisy rozbombardovaných domů s tankem v popředí. Některé místnosti ohromné moderní budovy jsou poněkud poloprázdné, až si možná budete říkat, že je škoda nevyužitého prostoru.

Před samotnou prohlídkou je třeba odložit do skříňky batoh (pokud nějaký máte). Do ní ale musíte dát 2 PLN, aby se vůbec dala zavřít. U pokladny je k dispozici audioprůvodce za příplatek 5 PLN. Vstupné stojí 23 PLN (normální) nebo 16 PLN (snížené). Parkování v garážích muzea je v ceně vstupenky (až 3 hodiny zdarma), pokud ji na informacích dodatečně předložíte. Pokladna má otevřeno od středy do neděle v čase 9:30–19:00, v úterý jen do 18:00.

Muzeum druhé světové války

Muzeum druhé světové války © Simona Michálková

Tip na výlet v okolí: hrad Malbork

Malbork je největší gotický hrad na světě. Na jeho stavbu bylo použito 50 milionů cihel. Předpokládá se, že je rovněž největší cihlovou konstrukcí postavenou člověkem. Na celém světě není žádné jiné místo se sochou pokrytou 300 000 mozaikovými dlaždicemi nebo s deseti kilometry obranných zdí. Místní muzeum má bohaté umělecké a historické sbírky. Prohlédnout si můžete např. porcelán, obrazy a sochy Krista či šperky a nejrůznější předměty z jantaru ve zdejší galerii. Některé poloprázdné interiéry působí osamělým dojmem. Na hradě jsou bezpochyby nejpůsobivější exteriéry, tajemná a kouzelná zákoutí jako z pohádek.

Marlbork

Marlbork © Simona Michálková

Malbork je od gdaňského Neptun Parku vzdálen přibližně 83,5 km. Cesta autem trvá asi hodinu a čtvrt, ale rozhodně se vyplatí. Otevírá se v 9:00. Prohlídka s průvodcem zabere obvykle skoro čtyři hodiny. Doporučuji zakoupit vstupenku s audioprůvodcem. Základní stojí 39,50 PLN, snížená (pro studenty) 29,50 PLN. Budete si moct chodit po hradě svým vlastním tempem. Audioprůvodce lze zapůjčit v různých jazycích. Anglický výklad je vcelku pomalý a srozumitelný, leccos lze pochytit i z polštiny.

Marlbork 2

Marlbork 2 © Simona Michálková

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín