Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokojové květiny: Exotické krásky, které u nás zdomácněly

Pokojové rostliny

Pokojové rostliny Shutterstock

Řadíte-li se k milovníkům přírody, pak patrně máte doma bezpočet pokojových květin. Pojďme se podívat, odkud pocházejí naši nejběžnější zelení nájemníci.

Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk

Tchýnin jazyk Shutterstock

Vysoce odolnou rostlinu, které byl přisouzen poněkud nelichotivý název, můžeme spatřit volně rostoucí v subtropických i tropických oblastech. Dosahuje do výšky až 2 metrů a je často využívána jako živý plot, chránící soukromí majitelům domkům v mnoha státech Střední Ameriky. K největším cestovatelským perlám této oblasti patří skvostná Antigua, Mayská pyramida Tikal v Guatemale, indiánské město Copán v Hondurasu, NP Volcán Masaya v Nikaragui a rezervace Monteverde v Kostarice. V našich domácnostech snese tchýnin jazyk slunné i stinné stanoviště. Dlouhé, špičaté listy, které stály za jejím zlidovělým názvem, mají obdobné zdravotní účinky jako aloe.

Objevujte s námi svět

Orchidej

Orchidej

Orchidej Shutterstock

Šlechtična mezi pokojovými květinami nesnese hrubé zacházení a její dlouhodobé pěstování vyžaduje dostatek trpělivosti i odborných znalostí. U nás jsou nejčastější epyfitycké druhy orchidejí. Ty ve volné přírodě tropických deštných lesů rostou na kmenech stromů. Jedinečná přehlídka nepřeberného množství druhů i barev je k vidění v zahradách La Paz, středoamerického státu Kostarika.  V Thajsku se orchideje pěstují ve velkém, neboť slouží jako oltářní květiny. Přírodní park Khao Yai ve středním Thajsku, vás uchvátí svěží zelení a vodopády. V Bangkoku si řezané květiny můžete před odletem zakoupit jako nádherný suvenýr. Při cestě na Bali se kromě nádherných pláží zajděte pokochat do zahrady orchidejí ve městě Denpasar.  Pokud orchidejím zajistíte dostatečnou vlhkost a vzdušný rašelinový substrát, bude se jim u vás doma dařit, ať už je pěstujete v designovém květináči nebo závěsném košíčku.

6 důvodů, proč navštívit Dominikánskou republiku

Čtěte také:

6 důvodů, proč navštívit Dominikánskou republiku

Vánoční hvězda

Vánoční hvězda

Vánoční hvězda Shutterstock

Nezbytná ozdoba slavnostně prostřených štědrovečerních tabulí, vlastním jménem pryšec nádherný, pochází z Mexika. Symbolika Vánoc jí byla dána právě v Mexiku a traduje se od 16.století. Milovnice tepla a vlhka roste hojně v deštných pralesích státu Chiapas a to až do výšky 4 m. Mexiko přitahuje cestovatele zejména díky zachovalých památkám indiánských kmenů Mayů, Aztéků, Olméků a Toltéků. Nádherné jsou pyramidy Slunce a Měsíce v Teotihuacanu, mayské městečko Yaxchilán ukryté v neprostupné džungli a Palenque. Skvosty poloostrova Yucatán jsou indiánská města Tulum, Uxmal a Chichén Itzá. Při svých cestách můžete vánoční hvězdu zahlédnout jako keřík, zdobící zahrady domorodců. Tmavého zbarvení, které od květiny na Vánoce vyžadujeme, docílíme střídáním naprosté tmy a světla alespoň po dobu 2 měsíců.

Africká fialka

Africká fialka

Africká fialka Shutterstock

Původ této velmi oblíbené, nenáročné kytičky s chlupatými dužnatými lístky a celoročním bohatým květenstvím, je v africké Tanzanii. Má ráda světlo a příjemně teplé prostředí. Na území Tanzánie se nachází Velká příkopová propadlina, Národní park Ngorongoro i populární Národní park Serengeti. Panenská příroda v okolí vulkánů a jezer je domovem mnoha druhů divoké zvěře.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Rýmovník

Rýmovník

Rýmovník Shutterstock

Velmi aromatická rostlina s příznačným názvem je ideálním společníkem pro nadcházející chladné a sychravé dny. Jak název napovídá, její silice si hravě poradí s rýmou i lehkým nachlazením. Po rozemnutí voní listy této nenáročné hluchavkovité květiny po citronu a mátě. Ve volné přírodě se rýmovník vyskytuje ve Středomoří a zejména v tropických oblastech Afriky, Ameriky a Austrálie. Právě u protinožců nevynechejte návštěvu botanické zahrady ve městě Darwin a Národního parku Kakadu na severním pobřeží Austrálie. Skvělý zážitek je i prohlídka kaňonů v Národním parku Nitmiluk, vodopádů v Národním parku Litchfield a samozřejmě plavba k Velkému bariérovému útesu.

Tlustice

Tlustice

Tlustice Shutterstock

Také tlustice k nám byla dovezena z Jižní Afriky, kde ji lze stále spatřit ve volné přírodě. Vzdálené příbuzné našich výpěstků tu dosahují výšky až 3 metrů. Je také součástí rozmanité květeny v botanické zahradě Kapského města. Nenáročný sukulent má rád světlé stanoviště a velmi slabou zálivku. Proto se mu také skvěle daří v majestátních pískovcových skaliscích Cederberg v Jihoafrické Republice. Podle staré legendy by měla tlustice přinášet do domácnosti bohatství a štěstí.

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Čtěte také:

Zapomeňte na Benátky a Koloseum: 7 míst v Itálii, která musíte vidět

Pelargonie

Pelargonie

Pelargonie Shutterstock

..nebo-li muškáty, nepatří sice mezi pokojové rostliny, ale jejich pestrobarevné květy zdobí v letních měsících většinu oken a balkónů. Pelargonie pocházejí až z Jižní Afriky. Odtud byly v 16. století dovezeny do Holandska, které je pěstováním květin proslulé. Holandská botanická zahrada Keukenhof překypuje barvami, rozličná je sbírka flóry v Utrechtu a jste-li v Rotterdamu, nevynechejte park Trompenburg. Pokud se však vydáte až do domoviny muškátů, na jih Afriky, najdete je spíše v pobřežních lokalitách. Při té příležitosti zamiřte i do Krugerova Národního parku. Nejstarší rezervace na celém kontinentu, kde můžete pozorovat “velkou pětku”.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín