Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte jedinečné památky a muzea španělské Marbelly

Marbella, Španělsko

Marbella, Španělsko

Marbella v jižním Španělsku je oblíbeným turistickým letoviskem v oblasti Costa del Sol v provincii Málaga. Zásluhu na tom rozhodně nesou také zdejší zajímavá muzea, četné památky religiozního charakteru i oblíbený městský park Alameda.

Poklady Starého města a okolí

Staré Město Marbelly

Staré Město Marbelly

Staré město Marbelly je jedním z nejkrásnějších svého druhu v Andalusii. Pěkně zachovalá oblast okouzlí návštěvníky úzkými bílými uličkami a květinovými balkony. Spolu se širokou škálou zařízení tu najdete také náměstí Plaza de los Naranjos. Jméno pochází od pomerančovníků zasazených roku 1941. Na náměstí se nachází radnice ze 16. století, na jejíž fasádě můžete obdivovat různé pamětní desky a sluneční hodiny. Dále tu stojí Ermita de Santiago či kaple Santiago, první křesťanský kostel ve městě z 15. století, Casa del Corregidor a starostův dům ze 16. století.

Iglesia de la Encarnación, Marbella

Iglesia de la Encarnación, Marbella

V blízkosti Starého města najdete plno dalších zajímavostí a působivých staveb, např. Iglesia de la Encarnación (kostel Vtělení), jehož stavba začala v 17. století. Kostel San Juan de Dios ze 16. století kdysi poskytoval zdravotnickou pomoc obyvatelům Marbelly. Uvnitř můžete obdivovat vysoký oltář a v kapli po levé straně fragmenty fresek objevené během nedávné reformace. Zmiňme ještě kapli Santo Cristo de la Vera Cruz. Byla postavena ve druhé polovině 16. století jako součást starého františkánského kláštera a je to jeden z nejstarších chrámů ve městě. Skládá se z jediné lodi a pozoruhodná je především její fasáda z vyřezávaných kamenů.

Hradby hradu v Marbelle

Hradby hradu v Marbelle

Za návštěvu stojí také pozůstatky zdi, jež obklopovala muslimské město a hradby arabského hradu. Ten je vůbec nejdůležitější stopou muslimské civilizace, která se v centru Marbelly uchovala.

Zájezdy do Andalusie

Za kulturou a historií do muzeí!

Muzeum moderního španělského gravírování

Muzeum moderního španělského gravírování Berthold Werner

V Muzeu moderního španělského gravírování (Museo del Grabado Español Contemporáneo) jsou vystavena díla nejvýznamnějších umělců své generace – Pabla Picassa, Eduarda Chillidy, Joana Miróa a dalších. Muzeum je jediné svého druhu ve Španělsku a sídlí v budově staré nemocnice Bazán ze 16. století.

Muzeum bonsají v Marbelle

Muzeum bonsají v Marbelle

Velkolepá sbírka olivovníků, považovaná za jednu z nejlepších v Evropě, se nalézá v muzeu Bonsái. Vhodnou volbou při hledání kulturních zážitků je městská archeologická sbírka a Muzeum Cortijo Miraflores, bývalý mlýn na cukrovou třtinu a oleje. 

Nejkrásnější pláže Andalusie

Čtěte také:

Nejkrásnější pláže Andalusie

Za odpočinkem a čerstvým vzduchem do parku!

Park Alameda, Marbella

Park Alameda, Marbella

Park Alameda je dlouholetou pýchou Marbelly. Tyto svěží zelené městské plíce pocházejí z 18. století a ve svém nejlepším čase se rozkládaly na ploše 20 000 m², což tehdy tvořilo 20 % centra města. Táhly se na východ k bulváru Avenida del Mar, na západ do ulice Miguel Cano a na jih ulicí Fuente. Originální design se skládal z hlavního centrálního, dvou postranních a šesti malých čtverců s kamennými lavičkami a kašnami. V průběhu let prošel park mnoha změnami. Dnes je místem relaxace, kde se mohou návštěvníci těšit z pohledu na řadu cenných botanických druhů.

Dalího sochy v Marbelle

Dalího sochy v Marbelle

Pěší bulvár Avenida del Mar byl součástí velkého městského parku Alameda. Bývalo to místo pro procházky a různá setkání, kde bohatí městští pánové dávali na odiv svou společenskou a ekonomickou moc, především během významných slavností. V 80. letech tu začala výstavba parkoviště a v 90. letech získal bulvár svou současnou podobu. Ve své centrální části má stálou expozici deseti bronzových soch od slavného umělce Salvadora Dalího.

Cestujte bez obav: Nové připojištění vás chrání před potížemi s Covid-19

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín