Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte jeskyně v ČR

Tajuplné podzemí naší krásné země ukrývá rozsáhlé jeskynní systémy. Největší jeskyně se nacházejí v Moravském krasu (samostatný článek zde), avšak i jiné kouty naší vlasti se pyšní překrásným podzemním bohatstvím.

Jeskyně Na Turoldu – okres Břeclav

V přírodní rezervaci vrch Turold, na samém okraji města Mikulov leží největší jeskynní systém Pálavy – Jeskyně na Turoldu. Sedmipatrový, složitý komplex chodeb, dómů a síní nezdobí krápníková výzdoba nýbrž tzv. „turoldská výzdoba“ – unikátní korozní tvary podobné korálovým útesům na dně moře. Jediná veřejnosti přístupná jeskyně v druhohorních vápencích v ČR se stala domovem osmi druhů netopýrů.

Chýnovská jeskyně – okres Tábor

Na jižním úpatí vrcholku Pacova hora (522m n.m.), severovýchodně od městečka Chýnov, se nachází vápencová Chýnovská jeskyně. Roku 1868 se stala první zpřístupněnou jeskyní v ČR. Krápníkovou výzdobu jako v Moravském krasu byste tu hledali marně, jeskyně je zajímavá barevností stěn a stropů, svojí rozlohou i zvláštními tvary chodeb. Do jeskynních prostor se sestupuje původní cestou po prudce klesajících kamenných schodech. V dolní části jeskyně vytvořil protékající potok několik jezírek s hloubkou až 4m. Trasa prohlídky měří 220m, přičemž musíte zdolat převýšení 42m.

Chýnovská jeskyně

Chýnovská jeskyně Chmee2

Javoříčské jeskyně – okres Olomouc

V oblasti zvané Javoříčský kras na střední Moravě se pod zemí nachází opravdové krasové bohatství. Ohromný a zároveň ohromující systém Javoříčských jeskyní má délku více než 4000m, přičemž prohlídková trasa měří 800m. Vidět můžete překrásnou krápníkovou výzdobu, bohatě zdobené dómy, komplex spletitých chodeb ale kupříkladu i tzv. Niagarský vodopád neboli stěnu zdobenou sintrovými náteky.

Vstup do Javoříčských jeskyní

Vstup do Javoříčských jeskyní Jarda 75

Mladečské jeskyně – okres Olomouc

Asi 4km západně od Litovle najdeme historicky první zpřístupněné jeskyně na našem území. Ačkoliv byly objeveny již v letech 1826-1828, veřejnosti přístupné jsou až od roku 1911. Nepravidelný labyrint chodeb, komínů a dómů má tři patra, výzdobu tvoří krápníky a sintrové náteky. Jeskyně jsou také významným archeologickým a paleontologickým nalezištěm, nalezena byla spousta vzácných pozůstatků lidské činnosti, ale i lebky a kostry z období starší doby kamenné.

Mladečské jeskyně

Mladečské jeskyně Hanc Tomasz

Jeskyně na Špičáku – okres Jeseník

K nejstarším písemně doloženým jeskyním ve střední Evropě patří Jeskyně na Špičáku ležící v podzemí zalesněného kopce Špičák (též Velký Špičák). Jeskyně téměř neobsahují krápníkovou výzdobu, neboť byla v průběhu let zničena turisty. Její atraktivita tkví v srdcovém profilu chodeb s četnými nápisy s letopočty, z čehož plyne fakt, že jeskyně byly navštěvovány již v dávných dobách. Nejstarší nalezený nápis pochází z 15. století.

Podzemní labyrint má délku 400m, čímž se řadí k menším jeskyním, zpřístupněno je 220m chodeb.

Jeskyně na Špičáku

Jeskyně na Špičáku BíláVrána

Koněpruské jeskyně – okres Beroun

Proslulé Koněpruské jeskyně jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách. Několik desítek milionů let staré jeskyně ukrývají překrásnou krápníkovou výzdobu, kterou je možno shlédnout ve dvou zpřístupněných patrech. Kromě výzdoby se zde nachází výstava kosterních pozůstatků zvířat, stáří některých z nich je až 1,5 milionu let. Celková délka jeskyní činí více jak 2000m, veřejnosti zpřístupněná je trasa o délce okolo 620m.

Koněpruské jeskyně

Koněpruské jeskyně

Zbrašovské Aragonitové jeskyně – okres Přerov

Jeskyně byly objeveny roku 1912, o 14 let později už tudy proudily první davy turistů. Nacházejí se v údolí řeky Bečvy v lázních Teplice nad Bečvou. Se svojí stálou teplotou 14°C jsou nejteplejšími jeskyněmi v ČR.

Výzdoba jeskyní je tvořena minerálem zvaným argonit, kulovitými sintrovými povlaky a také gejzírovými stalagmity. Díky svojí jedinečnosti jsou jeskyně velmi ceněny nejen u nás, ale i v celoevropském měřítku.

Zbrašovské Aragonitové jeskyně

Zbrašovské Aragonitové jeskyně

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín