Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poznejte Laos, zemi tisíců slonů, šťastných setkání a nevšedních krás

Dívka v Laosu v tradičním kroji

Dívka v Laosu v tradičním kroji Shutterstock

Chtěli byste poznat místo, které vám představí autentickou Asii v celé její kráse, bez komerčního pozlátka a všudypřítomných turistů? Nechte se zlákat neprávem přehlíženou zemí, jejímž největším bohatstvím je panenská příroda, úctyhodná historie, jedinečná architektura i tajuplný život obyvatel tradičních horských vesnic. Vítejte v Laosu, zemi nevšedních krás, která vás přiměje nadechnout se, zpomalit a vychutnat si každou vteřinu nového dne.

Rýžové pole ve Vang Vieng, Laos

Rýžové pole ve Vang Vieng, Laos Shutterstock

Země tisíců slonů, jak se Laosu často přezdívá, leží v samém srdci jihovýchodní Asie. Jedna z nejméně probádaných destinací v této části světa fascinuje návštěvníky především nekonečnými horskými masivy, divokými řekami, poklidnými vesničkami, kde se zastavil čas i bohatou kulturou. Ideální období pro návštěvu nastává v období sucha od listopadu do února.

Záhadný i krásný Luang Prabang

Luang Prabang, Laos

Luang Prabang, Laos Shutterstock

Místem, jehož návštěvu byste si rozhodně neměli nechat ujít, je město Luang Prabang (zapsaný na seznamu UNESCO), ležící v malebném horském údolí. Už na první pohled vás okouzlí jedinečnou architekturou i silnou duchovní energií. Tu pocítíte především během návštěvy poutního chrámu Wat Xieng Thong. Budhistická svatyně je mistrovským architektonickým dílem a spolu s honosným palácem Royal Palace Haw Kham patří k nejfotografovanějším památkám v zemi. K oblíbeným výletům z Luang Prabangu patří návštěva šestitisícového městečka Hongsa, které je považováno za hlavní město slonů. Domestikovaní tlustokožci jsou tu po mnoho let využíváni k těžbě exotických dřevin, ale dnes se řadí především mezi vyhledávané turistické atrakce.

Dovolená v Laosu

Dobrodružná plavba povodím Mekongu

Rybáři na řece Mekong, Laos

Rybáři na řece Mekong, Laos Shutterstock

Mekong, životodárná řeka, pramenící v Tibetu, skýtá nekonečné množství zážitků pro všechny milovníky dobrodružství. Projížďka lodí po líně tekoucím proudu veletoku, jemuž místní přezdívají Král řek, vás zavede k vesničkám, v nichž jako by se zastavil čas. Otevřou se vám strhující výhledy na hory splývající s ostře zelenými rýžovými políčky. Můžete se zastavit a nasát atmosféru opuštěných chrámů. K těm nejznámějším patří Pak Ou Caves s mnoha úctyhodně zachovalými budhistickými sochami. Vaši objevitelskou plavbu můžete zakončit třeba v oblasti Si Phan Don na jihu Laosu. Na mnoha ostrůvcích, rozesetých podél břehů řeky, tu žijí v domcích na kůlech vesničané, jejichž pomalé životní tempo i radostná energie představuje pro uspěchané Evropany skutečnou exotiku.

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Čtěte také:

Objevte Krabi: Vysoce návykový ráj v Thajsku

Tisíce Buddhů ve Vientiane

Socha Buddhy ve Vientiane, Laos

Socha Buddhy ve Vientiane, Laos Shutterstock

Metropole Laosu je oslnivým spojením historie a moderní architektury. Zatímco kancelářské budovy a výklady butiků září jako symbol pokroku, zachovává si Vientiane své historické kořeny v podobě chrámů, klášterů a paláců. Hlavní dominantou města a národním symbolem je Pha That Luang, zlatem pokrytá buddhistická svatyně. Tisíci sochami okouzluje chrám Wat Si Saket. Před návštěvou buddhistických chrámů si nezapomeňte zakrýt ramena i kolena, prokážete tím respekt k místním tradicím. Zajímavý kontrast k duchovní atmosféře historických svatostánků nabízí Chao Anouvong Park s rušnou promenádou podél řeky Mekong i majestátní sochou krále Chao Anouvonga.

Cestujte bez obav: Nabízíme komplexní cestovní pojištění

Záhadné džbány Plains of Jars

Plains of Jars, Laos

Plains of Jars, Laos Shutterstock

Máte-li rádi nevysvětlitelné záhady, pak si vyhraďte čas pro návštěvu místa, které nabízí více otázek než odpovědí. Uprostřed nehostinné planiny, v blízkosti hranic s Vietnamem, je tu rozmístěno několik gigantických kamenných džbánů, z nichž některé dosahují výšky až 4 metrů. Existuje mnoho teorií o tom, kdo a za jakým účelem nechal tyto monolity vyrobit. S jistotou můžeme tvrdit jen jediné: jedná se o zaručený magnet na turisty.

13 důvodů, proč si vás Vietnam omotá okolo prstu

Čtěte také:

13 důvodů, proč si vás Vietnam omotá okolo prstu

Divoký sever s domorodci a vodopády

Phongsaly, Laos

Phongsaly, Laos Shutterstock

Tu pravou divočinu naleznete v provincii Phongsaly, která se rozkládá na severu země. Právě sem směřují skupiny baťůžkářů, dychtící po dobrodružství uprostřed divoké přírody. V hornaté krajině, bohaté na divoké řeky a vodopády, stranou turistických center, žijí v harmonii s přírodou domorodé kmeny s jedinečnou kulturou, jazykem i zvyky. Při troše štěstí se vám podaří spatřit vzácné gibony, pandy červené, divoké slony, tygry, leopardy, nosorožce jávské nebo jednu z největších sladkovodních ryb – pangase velkého, dorůstajícího až do délky 3 metrů.

Zájezdy do Laosu

Kouzla na talíři

Laap

Laap Shutterstock

Laoská kuchyně představuje, na rozdíl od sousední vietnamské, pro většinu cestovatelů velkou neznámou. Ač si Laosané s chutí pochutnají třeba na pečené či uzené kryse, jejich jídelníček je chutným mixem vietnamské a thajské kuchyně. Vaše chuťové pohárky tu pookřejí nad přívalem čerstvé zeleniny, rýže, voňavých bylin i křehkého masa. Základem místní stravy je lepkavá rýže sticky rice, připravovaná v bambusových nádobách, která se konzumuje rukama. Je nedílnou součástí většiny jídel a s největší pravděpodobností si její nezaměnitelná chuť i textura získá i vás. Tradiční pochoutkou je pokrm laap z mletého kuřecího nebo hovězího masa, čerstvých bylin a česneku. Křupavé kuřecí maso, smaženou rýži, čerstvé byliny a zeleninu najdete na jídelním lísku pod názvem nam khao. Příjemně osvěžující je salát z papáji tum mak hoong. Připít si můžete čerstvou ovocnou šťávou, kokosovou vodou nebo překvapivě chutným pivem Beer Lao.

 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín